tóth gabi
Nagy baj lehet abból, ha véletlenül dísztököt eszik valaki és az étkezésre szánt fajták héja sem mindig ehető. Utánajártunk melyik sütőtökről mit érdemes tudni, hogy könnyebb legyen választani közülük!
Vannak sütőtökfajták, melyek egy része igazi csemegének számít, míg más fajok csak dísznek vagy töklámpásnak használhatók. Sajnos könnyű összekeverni a dísztököt az ehetővel, ráadásul a boltban sokszor egymás melletti polcon is vannak. Mekkora baj lehet, ha véletlen dísztököt sütünk és eszünk meg és melyik tökfajtát vegyük, ha igazán finomat szeretnénk? Íme a válaszok!
A sütőtök remek forrása az összetett szénhidrátoknak (természetes cukrok és keményítő), valamint az emésztőrendszer tisztításában fontos rostoknak. Ezzel pedig nagymértékben hozzájárul egyes rákbetegségek (pl. vastagbélrák) megelőzéséhez. A sütőtök 90%-a víz, a fennmaradó szárazanyagtartalom gazdag káliumban, niacinban (B3 vitamin), vasban, mangánban és karotinoidokban-írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A béta-karotin például A-vitaminná alakulva elősegíti a bőr és a látószervek egészségét, erősíti a csontokat. A vörös színű festékanyag csökkenti a tüdőrák és a szívroham kialakulásának esélyét, védi az érfalakat, valamint ízületi panaszok esetén is hatásos. Egyes kutatások szerint a karotinoidok csökkentik a vércukor-szintet is. Ezeken kívül a sütőtök B6, C-, és E-vitaminnal és folsavval gazdagítja étrendünket, csökkenti a vérnyomást.
Kisebb, méretéhez képest nehéz, foltoktól és sérülésektől mentes sütőtököt válasszunk. Olyat, amin legalább kétujjnyi szárat hagytak. A fényes felület, hacsak a tök nem a hosszú tárolás érdekében lett beviaszolva, általában a korai szedés jele. Az ilyen tök sajnos nem áll el sokáig, és az íze sem kellően érett. Ha könnyen bele tudjuk nyomni a körmünket a tök héjába, akkor éretlen. Az ép héjú tök hűvös (10-15 fok), száraz helyen tárolva 2-4 hónapig is eláll. Ha a hibás foltot kivágjuk, a vágási felületet növényi olajjal lekezeljük, akkor meghosszabbíthatjuk a tárolási időt. A felvágott tök a nagy páratartalom miatt hűtőszekrényben csupán 1-2 napig tárolható. Mielőtt sütőtököt vásárolunk, jó ha tudjuk mire szeretnénk majd felhasználni, némelyik fajtát ugyanis főzni jó, némelyiket sütni, megint másikat pedig pálinkának vagy lekvárnak érdemes megvenni. Arra is nagyon érdemes figyelni, hogy nehogy dísztököt vegyünk fogyasztási célra, mert komoly baj lehet belőle.
A dísztökök kukurbitacinokat tartalmaznak, ami egy toxikus vegyület. Egy falat ilyen vegyületet tartalmazó tök elfogyasztása is gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést és kiszáradást okozhat. Ez az anyag ráadásul ellenáll a hőnek, így mindegy, hogy nyersen eszünk egy dísztökből, vagy megsütjük előtte. Mivel a kereskedők van, hogy nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, a Nébih szerint fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról.
A dísztökök arról ismerhető fel, hogy élénk, változatos a színük, furcsa, szokatlan az alakjuk és általában kisebbek ehető társaiknál, a héjuk pedig kemény.
A kanadai sütőtök, sonkatök vagy orange tök az egyik legismertebb sütnivaló tökfajta. Kapni még bébitököt is, ami nagyon hasonlít a kanadai sütőtökhöz, de kevesebb fűszert igényel. Egyik zöldség héja sem ehető. Sütve fogyasztásra kiváló még a hokkaidó, vagy japán tök, a kiszombori sütőtök és persze a nagydobosi sütőtök, amit egy időben még a New York-i tőzsdén is jegyeztek. A tökfőzelékhez, lekvárhoz való tökfajta egyebek mellett a laskatök, ausztrál spagetti tök, boglárka vagy buttercup tök és a spárgatök. Töklámpásnak az itthon is kapható Jack O’ Latern tököt érdemes megvenni, ami egyébként egy ehető tökfajta.