Létrehozva: 2023.10.15.

Legyőzte a rejtélyes álomkórt a magyar tudós - ez a különleges módszere

A fekete lyukak titkának kutatása közben vette fel a harcot a hatalmas gazdasági károkat okozó cecelegyek által terjesztett betegséggel szemben a magyar tudós.

Márka Szabolcs és felesége a New York-i Columbia Egyetem nyíregyházi származású asztrofizikával foglalkozó professzorai korábban csak álmodtak arról, hogy valaha fekete lyuk ütközéseket vizsgálhatnak, ám mára annyi munkát adnak nekik a gigászi kozmikus képződmények, hogy nem győzik megvizsgálni a felfedezés jelöltjeit. A fekete lyukak mellett a Déli-sarkon befogott hatalmas energiájú kozmikus neutrínókat is vizsgálják, és kikapcsolódásképpen egy másik tudományterülettel karöltve épp azon fáradoznak, hogy megszüntessék a cecelegyek által terjesztett betegségek következményeit.

Márka Szabolcs
Márka Szabolcs hisz a tudományok közti átjárhatóságban. Fotó: YouTube

2016 előtt álmodunk róla, hogy egyszer talán majd láthatunk egy fekete lyuk ütközést, manapság meg megőrjítenek minket a fekete lyuk ütközések, mert nem tisztelik a hétvégét, az éjszakát, állandóan jönnek

— meséli nevetve a Columbia Egyetem professzora. Az asztrofizikus csapat detektora, amely 2016-ban felfedezte a kozmikus gravitációs hullámokat és fekete lyuk kettősöket, egyre érzékenyebb lett az évek folyamán. Manapság már sokkal több fekete lyukat és ütközést lát, így május óta nagy mennyiségű felfedezés történik a kutatólaborokban. A tudós házaspár nem csak a fekete lyukak titkait kutatja, számtalan projektben benne vannak és minden percét élvezik a munkájuknak.

A Déli-sarkon van a jég alatt egy gigantikus detektor, ami elkapja a nemrég felfedezett kozmikus folyamatokból származó hatalmas energiájú neutrínókat

— magyarázza lapunknak a tudós, aki azt is elárulja, a globális projekt Columbiás résztvevő csoportjának a vezetője maga Zsuzsa, Szabolcs felesége.

"Ez a hatalmas köb-kilométeres jégkocka tele van érzékelőkkel, amelyek meglátják a neutrínókat, mi pedig ezeknek az irányát és energiáját használjuk fel" — magyarázza a professzor, aki azt is elárulja, a neutrínók hatalmas energiájának köszönhetően a jégkocka jó része fénybe borul, amikor megérkezik egy ilyen kozmikus részecske. Szabolcs és felesége hisz a tudományok közötti átjárhatóságban, sőt állítják, a forradalmi találmányok és felfedezések is a tudományok keveredésekor jönnek létre. Szabolcs és Zsuzsa egy véletlennek köszönhetően kezdtek bele a cecelegyekkel kapcsolatos kutatásokba, amikor egy diák megkereste őket a problémával. A cecelegyek terjesztik az álomkórt és más betegségeket, ami az emberekben ugyan drágán, de kikúrálható, azonban a gazdaságban hatalmas károkat okoz, mivel a fertőzött lovak és tehenek elpusztulnak.

Bartos Imre; Márka Szabolcs; Márka Zsuzsa
Márka Szabolcs és családja elkötelezett környezetvédő. Fotó: Bruzák Noémi

Létezik egy környezetbarát rovarmentesítő eljárás, amelyhez még bábállapotban külön kell válogatni a hím és a nőstény rovarokat, ezért is vehetünk valenciai narancsot a boltban. Ezt a metódust eddig nem tudták kidolgozni cecelegyekre, ám mi áttörést értünk el

— magyarázta a kutató, akinek csapata és kollaborátorai kidolgozták, hogy infravörös fénnyel bele lehet nézni a bábba, és így mesterséges intelligenciával nagy pontossággal megmondható az egyed neme. A sterilizált hímeket sok millió számban kell reprodukálni, majd kiengedni az élővilágba, hogy a nőstények ne a vad, hanem a laboratóriumilag sterilizált, de erős egyedeket válasszák párjukul. Így egy idő után nem lesz egyed, ami terjessze a kórt, hiszen nem lesznek leszármazottak.

— Ez a módszer rendkívüli, ugyanis vegyszermentes, ráadásul a kiengedett rovarok pótolják a biológiai lánc szükségleteit, így nem bolygatjuk meg a bioszférát, de megakadályozzuk a betegség terjedését — zárta a tudós, aki maga is a környezetvédelem hírvivőjeként minden nyáron megtisztítja a Tiszát és a Bodrogot a műanyagtól és egyéb szennyeződésektől családjával együtt.

 

origo.hu

Kiderült, kölcsönadja-e Lisztes Krisztiánt a Bundesliga-klub

ripost.hu

Mégsem a bíró a hibás! Egy mosdókagylóban dőlt el a magyarok sorsa az Eb-n

metropol.hu

Házasság első látásra: megmutatjuk, hova és kivel utaztak a műsor sztárjai idén nyáron

mandiner.hu

Francia tinédzserek terveztek terrortámadást zsidó célpontok ellen

ripost.hu

Botrányosan viselkedett Magyar Péter, péntek hajnalban biztonsági őrök kidobták egy belvárosi szórakozóhelyről

mandiner.hu

Így csúszik-mászik Magyar Péter egy nála jóval fiatalabb lány lábai között a bulin, ahonnan kidobták (Videó)

ripost.hu

Exkluzív részleteket tudtunk meg ÉNB Joe esküvőjéről, itt vannak a szaftos részletek

mindmegette.hu

Ez történik a testeddel, ha kukacos cseresznyét eszel

ripost.hu

Sorsdöntő lesz a júniusi telihold, ennek a három csillagjegynek gyökeresen megváltozik az élete

ripost.hu

Zseni vagy, ha meg tudod oldani, sokakon kifog ez a teszt

ripost.hu

A mai modern, sikkes nő frombrét visel, mutatjuk, hogy mi az

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

A háborúpárti Brüsszel azért szabott ki gigabüntetést hazánkra, mert a magyarok a a békére szavaztak

INSIDER

Top 5 hazugság: Magyar Péter folyamatosan hazudozik, saját híveinek is

INSIDER

Brüsszel bosszúja: Mi védjük Európát, mégis gigabüntetést kaptunk

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Felmérés bizonyítja: Baktériumokkal szennyezettek az éttermi jégkockák

INSIDER

Eddig tartott a nyár: hidegfront vet véget mindennek

INSIDER

A Vámpírok bálja budapesti előadásán a mélybe zuhant egy színész, súlyosan megsérült

INSIDER

A főboszorkány dermesztő jóslata: így forgatja fel életünket a nyári napforduló