Létrehozva: 2023.09.16.

Orbán Viktor: Legyen előny a gyermekvállalás! - újabb részletek a demográfiai csúcsról

A Budapesti Demográfiai Csúcson felszólalt többek közt az olasz miniszterelnök, Bulgária államfője, Tanzánia alelnöke, Magyarország kormányfője és köztársasági elnöke is.

Minden idők legnagyobb demográfiai csúcstalálkozójára került sor a héten. A világ egyik legfontosabb témáját körbejáró konferenciáját nem Washingtonban, Brüsszelben, Pekingben vagy éppen Berlinben rendezték, hanem hazánk fővárosában, Budapesten. 

NOVÁK Katalin; ORBÁN Viktor; RADEV, Rumen; MELONI, Giorgia
Fotó: Koszticsák Szilárd

Öt kontinens húsz országából mintegy hatvan felszólaló és csaknem hatszáz vendég érkezett hazánkba, köztük állam- és kormányfők, miniszterek, egyházi vezetők, világhírű gondolkodók és szakemberek, hogy a családokat, a demográfiát érintő legfontosabb kérdéseket megvitassák.

A Budapesti Demográfiai Csúcs jelzi, hogy Magyarország a demográfiai kérdések, a családokról való gondolkodás központja, szellemi műhelye lett.

A kétévente megrendezett Budapesti demográfiai csúcsot 2015-ben, akkor még államtitkárként, Novák Katalin indította el, aki Magyarországi köztársasági elnökeként idén is az esemény házigazdája volt.

Novák Katalin: Ma a családok szabadságának a harcát vívjuk

A magyar államfő a felszólalása elején emlékeztetett, hogy három gyermek boldog édesanyja, és hogy amikor még ő vállalt gyermeket - 2010-ben, a Gyurcsány-kormányok idején (a szerk.) - akkor családellenes idők voltak Magyarországon. A családok azonban nem hagyták magukat, kiálltak a jövőért, egy olyan országot harcoltak ki, ahol érték az emberi élet. Ahol megbecsülés jár az időseknek, ahol a fiatalok szabadon dönthetnek arról, hogyan szeretnének élni. Egy olyan országot, ahol a gyermeket vállaló nem jár rosszabbul, mint aki lemond a saját családról.

Családbarát fordulat történt Magyarországon, a házasságkötések száma megduplázódott, az abortuszok száma felére csökkent. Nálunk nőtt a legjobban a gyermekvállalási kedv Európában. Nőtt a családok életszínvonala 

– sorolta az államfő, jelezve: a családok szabadságharca azonban nem ért véget, a jövő ugyanis veszélyben van. 

Novák Katalin rámutatott, hogy a bibliai tizenkettes szám a magyar szabadságharcok történetében is jelentős szerepet játszik. – 175 évvel ezelőtt 1848-as forradalom idején12 pontot fogalmaztak meg hőseink, ez a magyar szabadság vastörvénye, a magyar családok szabadságharcának is legalább 12 alapvetése van, amelyek a következők: 

Egyenlőség, szabadság, testvériség. Ma a családok szabadságharcát vívjuk

- zárta beszédét a köztársasági elnök.

Orbán Viktor: Támogatjuk a családokat. Legyen előny a gyermekvállalás!

A miniszterelnök emlékeztette a hallgatóságot, hogy Magyarország a családok és a demográfia ügyének leghangosabb szószólója a nemzetközi politikában. 

Ebben nem is lesz változás, hiába támadják a magyar kormányt a liberális világban, ez csak megkeményít bennünket. Nincs változás 

- jelentette ki a kormányfő, aki szerint fontos, hogy két év után újra demográfiai fórumot tartunk, Európát ugyanis még mindig egy progresszív, liberális elit vezeti. A miniszterelnök azt látja, hogy Európa fontos kérdései helyett, mint például a kontinens demográfiai jövője, mindenféle sületlenséggel, képtelenséggel van elfoglalva.

 

Európa félelemből cselekszik. Azt mondják, hogy nincs jövő és ez így egy önbeteljesítő jóslattá válik. Emiatt egyenesen kötelesség demográfiai csúcsot rendezni. Ez a legnagyobb fórum, ahol a legfontosabb kérdésekkel, az otthonnal, a családdal és a gyermekvállalással foglalkozhatunk

- magyarázta Orbán Viktor, aki továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a demográfiai politika öt célt tűzött ki maga elé: 

  1. A gyermekvállalás legyen előny. 
  2. Segítsük az otthonteremtést.
  3. A családpolitikát az édesanyákra kell alapozni.
  4. Az egész országot családbaráttá kell tenni.
  5. Ezt a jog eszközével is védeni kell.

A kormányfő végezetül kijelentette, hogy 2010 óta az egy gyermekes családok jövedelme megduplázódott, míg a többgyermekes családoké háromszorosára nőtt. Minden ötödik család új otthonhoz jutott.

Giorgia Meloni: a család és a demográfia kulcsfontosságú kérdések

Az esemény kiemelt vendégeként Budapestre érkezett Giorgia Meloni olasz kormányfő is, aki egyből a beszéde elején leszögezte, hogy a család és a demográfia kulcsfontosságú kérdések. Az olasz kormány célja, hogy egy lényeges kulturális változás induljon el a családok területén, mert súlyos demográfiai válság sújtja Olaszországot és a Nyugatot is.

Ha a gyermekek egyre kevesebben vannak, akkor a fejlettebbeknek mondott országok gyorsított úton haladnak a bukás felé. Ezt nem lehet csak egy materiális szemüvegen nézni. A demográfia nem csupán egy kérdés, hanem a kérdés, amelyen a nemzet múlik

- fogalmazott Meloni, majd hangsúlyozta, hogy a gyermekek nem korlátok, hanem erősebbé teszik a nőket a munkában is, amit végeznek. Beszélt arról is, hogy nagy érdeklődéssel és csodálattal figyelik a magyar családügyi intézkedéseket, s immár ők is a családi élet és a magánélet egyensúlyát próbálják az intézkedésnek közepébe helyezni, és így szeretnének egy kulturális változást elérni.

Meg kell osztani azt a tapasztalatot, amit ma itt Magyarországon látunk, Európának akcióba kell lendülnie, lépéseket tennie, a születési számokra kell fókuszálni, a családokra. Be kell bizonyítanunk, hogy megértettük a kulturális és szociális kihívás mértékét 

- zárta beszédét az olasz kormányfő.

Jöhet a háromgyermekes anyák SZJA-mentessége

A Magyar Nemzet szemlézte a HírTV Napi aktuális című műsorának egyik beszélgetését, amelyben Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormányzat azon dolgozik, hogy akár már a jövő év elején be lehessen vezetni a háromgyerekes édesanyák személyi jövedelemadó mentességét. A politikus hangsúlyozta, hogy a bejelentett intézkedéseknél – ahogy eddig is  – figyelembe kell venni a magyar gazdaság teljesítő képességét.

Orbán Viktor a péntek reggeli szokásos Kossuth Rádiónak adott interjújában kifejtette:

A kormány célja, hogy aki gyereket vállal, az anyagilag is jobban éljen, mint azok, akik nem, és hogy a fiatalok ne rettenjenek vissza a gyermekvállalástól azért, mert pénzügyi, gazdasági nehézségeik vannak. Európában nincs közös demográfiai politika, mert ha mindenki úgy gondolkodna, mint mi, akkor Európában az első számú politikai probléma a demográfiai probléma lenne. Ezért tartunk olyan fórumokat, mint a demográfiai csúcs tegnap és ma Budapesten, hogy rávegyük a döntéshozókat, hogy tessék ezt is napirendre tenni

A csúcs után négyszemközti megbeszélést folytatott Orbán Viktor és Giorgia Meloni

A migrációs kérdésekkel kapcsolatban megismételték: gyorsan és határozottan kell fellépni. A migráció az Európai Unió közös kihívása, amelyre kollektív választ kell adni – vélekedtek. Hozzátették, hogy az útnak indulások megelőzése érdekében a külső dimenzióra kell összpontosítani, különösen a migránsok származási és tranzitországainak nyújtott politikai és gazdasági támogatáson, az embercsempész-hálózatok elleni küzdelmen, valamint az olyan személyeket érintő hatékony visszaküldési politikán keresztül, akiknek nincs joguk Európában maradni. 

– hangsúlyozták. A két miniszterelnök elkötelezte magát kormányaik további szoros együttműködése mellett, tekintettel a 2024 második felében esedékes magyar uniós elnökségre – olvasható a tárgyalás után kiadott közleményben.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 sztárja hatalmas titkot árult el a házasságáról

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

borsonline.hu

Az orvosok tapsoló sorfala előtt tolták utolsó útjára a 6 éves kisfiút, aki életét adta a hároméves öccséért

mandiner.hu

Iszonyatos csapást mért Oroszország Ukrajnára, létfontosságú létesítmények semmisültek meg

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

hirtv.hu

Nyilvánosan beismerte Karácsony, hogy meg sem mozdulhat Gyurcsányék nélkül + videó

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

travelo.hu

Videó: Ingyen nézhetitek meg ezt a díjnyertes, magyar természetfilmet

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Orbán Viktor üzent: „Budapesten változás kell!”

INSIDER

Vitályos Eszter: sorsdöntő választás lesz június 9-én Magyarországon

INSIDER

Váratlan bejelentés érkezett az üzemanyagárakról - Videó

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó