Létrehozva: 2023.09.27.

Elképesztő magyar fejlesztés: ha félsz a repüléstől, erre van szükséged – Videó!

Két nap is elegendő, hogy legyőzd a félelmeid.

Sokan vannak, akik valamilyen okból kifolyólag szoronganak az utazás előtt, félnek a repüléstől, idegesek vagy nem érzik magukat komfortosan a repülés alatt. Az ő számukra fejlesztették ki a Magyarországon egyedülálló, kétnapos képzést.

belcsik-richard
Szüle Zsolt kapitány, Tornai Edit elsőtiszt és Belcsik Richárd résztvevő. (b-j) Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Az emberek nagyjából 60 százaléka nem repül teljes nyugalomban, míg körülbelül 33 százalék jelentősen szorong. Az aviofóbia nagyon leegyszerűsítve a repüléstől való félelem, ami egy tréninggel a legtöbb esetben megszüntethető.

A SimFlite csapata, azaz Riha Zsófia pszichológus, életmód szakterapeuta, Szüle Zsolt kapitány, oktatókapitány, oktatópilóta és Földessy Judit vezető légiutas kísérő egy olyan programot állítottak össze, aminek a segítségével először információkat kap a résztvevő a repülés minden mozzanatáról, majd szimulátorban kipróbálhatja, hogy milyen lenne, ha repülőgépben ülne. Mindezt egy elképesztően látványos és élethű pilótafülkében, ahol azt is megtapasztalhatja, hogy mi történik odabent a repülés során. A kétnapos képzés alatt először egy hagyományos, majd egy vészhelyzeti szimuláció történik. Ezenkívül a részvevők a pszichológussal is beszélnek valós vagy vélt félelmeikről.

A repülés egyébként az egyik legbiztonságosabb utazási forma a világon. Az International Air Transport Association (Nemzetközi Légi Közlekedési Társaság) statisztikái alapján 16 millió repülőútból csupán egyetlen egy végződik halálos balesettel.

Az aviofóbia, vagyis a repüléstől való félelem kialakulásának több oka is lehet. A leggyakoribb, amikor a félelem információhiányból ered. Éppen ezért elsősorban ezt igyekeznek orvosolni a SimFlite munkatársai – tudta meg lapunk Földessy Judit vezető légiutas kísérőtől.

Földessy Judit vezető légiutas kísérő. Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

A tünetek között szerepel többek között az izzadt tenyér, a hideg veríték, a remegés, a hányinger és az erős szívdobogás is. A megnyugvást legjobban segítő módszer az, ha hátradőlünk, lassan mély levegőket veszünk és figyeljük a környezetünket – tudta meg lapunk.

A szorongás, az egy előkép, amit a szorongó gyárt le magának, és ennek van egy hormonális leképeződése, ami testi tüneteket eredményez. Ha megértik, hogy önmaguknak generálják ezt a szorongást, akkor ugyanígy vissza lehet bontani, meg tudják teremteni azt az állapotot, hogy képesek legyenek repülni

– árulta el Riha Zsófia pszichológus, életmód szakterapeuta.

riha-zsofia-pszichologus
Riha Zsófia pszichológus, életmód szakterapeuta. Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Minden ember másként reagál egy adott (valós vagy vélt) veszélyhelyzetre, ezért a program mindig az adott résztvevőkhöz igazodik. Arról nem beszélve, hogy a szorongás például annál is kialakulhat, aki korábban többször ült már repülőn. Őket általában a reptéri tömeg, a COVID-fertőzés esélye, a több órás bezártság, a magasság, a kontrollvesztett állapot, a légikatasztrófák gondolata, esetleg egy lehetséges terrortámadás gondolata zavarja.

Szüle Zsolt oktatókapitány, pilóta, volt repülési irányító például igyekszik úgy repülni a szimulátorban, hogy az az éppen benne tartózkodó személy korábbi tapasztalataihoz igazodjon. Aki szeretné és elég bátornak érzi magát hozzá, akár a pilótaszékbe is beülhet a tanfolyam végeztével.

Szüle Zsolt oktatókapitány, pilóta, volt repülési irányító. Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Belcsik Richárd a bezártság érzése miatt évek óta nem tudott repülőre ülni. Zavarja őt, hogy nem ő irányít és nem tudja, mi zajlik a pilótafülkében. Még a reptérre sem szívesen megy.

Öt éve nem ülök repülőre, előtte nagyon sokat repültem. (…) Azt várom ettől a kurzustól, hogy ez megoldódjon

– mondta lapunknak Richárd az első képzési napon. Kívácsiak voltunk, hogy mennyire volt számára eredményes a két nap, ezért a képzés végeztével is megkérdeztük őt.

Nagyon sok félelmemet fel tudtam oldani, ami abban is megnyilvánul, hogy a héten Zsolttal még fogunk egyet repülni, egy kisebb gépen. (…) Szerintem elértem azt, amiért idejöttem.

– mondta lapunknak Richárd, aki úgy tervezi, hogy a kisgép után egy utasszállító repülőgépre ül. Ez nyilvánvalóan nagyon nagy eredmény, ha azt nézzük, hogy a képzés előtt néhány nappal erről még szó sem lehetett volna.

belcsik-richard
Belcsik Richárd a programnak köszönhetően ismét repülőre ül. Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

A férfi azt tervezi feleségével és gyermekükkel, hogy néhány éven belül Hawaii-ra utaznak. Akárcsak az a férfi, aki még a legelső tanfolyamon vett részt és Hawaii-ról küldött képet a SimFlite csapatának. A résztvevők 90 százaléka úgy távozik a programról, hogy sokkal jobban viszonyul a repüléshez, mint előtte.

Nézd meg, hogyan gyógyult ki Richárd a repüléstől való félelemből!

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Halálra marcangolt egy görög nőt három juhászkutya

origo.hu

Zelenszkij elárulta, mire készül

borsonline.hu

18 ezer forint egy hamburger: ide vitte randizni új szerelme Tóth Gabit a hétvégén

ripost.hu

Hajdú Péter: Ha Molnár Gusztáv újra az italhoz nyúl, meghal

mandiner.hu

Karikó Katalin nagy lépésre szánta el magát, az egész világ erről beszél majd

origo.hu

Halálra marcangolt egy nőt három juhászkutya

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2023. december 11-17.: a Nyilas újhold fényt hoz az életünkbe

origo.hu

Milyen egy gyerekszobába szánt okostévé? (x)

life.hu

Ajándékozási kisokos karácsonyra: ha tutira akarsz menni, ezeket tedd a fa alá(x)

kvizjatek.mandiner.hu

Játsszon kvízjátékunkkal és jusson el ön is páros belépőink egyikével Mága Zoltán XVI. Budapesti Újévi Koncertjére!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Illegális bádogváros Budapest közepén! Több száz hajléktalan él a Városliget melletti bozótosban

INSIDER

Tíz érdekesség a Nobel-díjas Krausz Ferencről, amit kevesen tudnak

INSIDER

Nyolc érdekesség, amit kevesen tudnak Karikó Katalinról

INSIDER

"Kaptam egy küldetést" - mondja Kardos atya, akinek kezet csókolt Ferenc pápa

INSIDER

Őrjöngenek a felhasználók: nagy a baj a Messenger újításával

INSIDER

„Ezerszeres fájdalmat kívánok annak, aki hallgat” - 19 éve keresi nyomtalanul eltűnt fiát a szerencsi édesanya

INSIDER

Világsztárok költöztek be a Zene Házába

INSIDER

Újabb megdöbbentő leleplezés: Apáti Bence lebuktatta Elon Muskot