Létrehozva: 2023.08.28.

Közeledik a poloskaszezon: íme néhány hatásos fegyver ellenük

Akinek kertje vagy gyümölcsöse van, annak egész évben megkeseríthetik az életét, a háztartások nagy része azonban csak a hűvösebb idő eljöttével találkozik tömegesen ezzel a rovarral. Íme néhány poloska csapda, ami jól jöhet ilyenkor.

Hamarosan tömegével fognak menedéket keresni a poloskák a lakásokban, hogy átvészelhessék a telet, amit ha hagyunk nekik, jövőre még többen lesznek. A porszívón és a seprűn kívül mivel lehet felvenni a harcot ellenük? És mit tehet az, akinek a kertjét lepik el a rovarok? Íme néhány hasznos tipp és poloska csapda a közelgő invázióhoz. 

poloska
Nyakunkon a poloskaszezon.  Fotó: Pixabay.com

Ezt érdemes tudni a poloskákról

Invazív faj, vagyis úgy hurcolta be valaki az országba. Először 2002-ben észlelték őket Magyarországon, mára pedig az Antarktisz kivételével minden kontinensen jelen vannak. Nincs természetes ellenségük, vegyszerekkel pedig maximum gyéríteni lehet őket. Az etióp eredetű vándorpoloska, és az Ázsiából behurcolt márványpoloska az emberre nézve nem jelent közvetlen veszélyt. Nem harapnak, nem csípnek, csak idegesítők, sokan vannak, és kellemetlen a szaguk. Az enyhe telek miatt pedig minden évben egyre több van belőlük. Ahogy beköszönt a hűvösebb idő, a poloskák elkezdik keresni az áttelelésükhöz alkalmas helyet. Fészerekben, farakásokban bújnak el és tucatjával próbálnak bejutni a házakba, lakásokba is. Ősszel jelennek meg tömegével de akinek kertje van, annak nyáron sincs nyugta tőlük.

Azon kívül, hogy idegesítő, ezt teszi a poloska

Tönkreteszik a mezőgazdasági területeket, kiskerteket és az erkélyen lévő növényeket. Főleg érésben lévő vagy érett terméseket részesítik előnyben. Előszeretettel szívják ki a nedvességet a félérett paradicsomokból, de a paprikát, málnát, borsót, babot és a káposztaféléket sem vetik meg, sőt, a dísznövényeket sem kímélik.

Nem egyszerű védekezni ellenük

Mivel a vegyszerek csak megtizedelik őket -más állatokat viszont ez a módszer megöl-, a természetes illóolajok önmagukban hatástalanok ellenük, a kézzel való begyűjtésük pedig macerás, marad a szúnyogháló és a csapdázás. A legegyszerűbb csapdához nincs szükség másra, csak egy vizes törölközőre. Tegyük ki az erkélyre, tornácra, teraszra éjszakára, majd reggel merítsük szappanos vízbe, hogy a rátelepedett poloskák elpusztuljanak. A legjobb, ha a törülköző függőlegesen lóg, arra szívesebben másznak. Ha nincs kisállat vagy kisgyermek, aki beleihatna, akkor mosogatószeres vizet is kitehetünk az erkélyre vagy az udvarra, amit ha megvilágítunk, még hatékonyabban fog működni a poloska csapda.

Egy másik, olcsón kivitelezhető csapdához egy üres műanyagpalack, némi szigetelőszalag, és egy elemes lámpa kell. Az üveget vágjuk ketté a kétharmadánál, a palack alját tekerjük be fekete szigetelőszalaggal, dobjunk bele egy kis méretű elemes lámpát, a palack tetejét helyezzük vissza fejjel lefelé, rögzítsük ragasztószalaggal, majd éjszakára kapcsoljuk be a lámpát a palack nyakán keresztül. Ezután már csak a összegyűjtött példányoktól kell megszabadulni.

Mit tehetünk a kertben elszaporodott poloskák ellen?

A Dr. Kóbor Péter, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársa az agrarszektor.hu-nak úgy fogalmazott, legtöbbet itt is a megelőzés segíthet:

  • Ha a levelek fonákján apró tojásokat látunk, akkor távolítsuk el a levelet a növényről, így a következő nemzedék kikelését megakadályozhatjuk.
  • Kipróbálhatjuk a nem olajos permetezést. Ez egy bio módszer, ami a poloskalárvákat elpusztítja, de a hasznos rovarokat nem. Hátránya, hogy kifejlett egyedek ellen nem hatásos.
  • Ha már nagyon elszaporodtak a poloskák, akkor a kézzel gyűjtsük őket össze, majd dobjuk egy ecetes vizes üvegbe, hogy biztosan elpusztuljanak.
  • Tegyünk sűrűn szőtt zsákot azokra a termésekre, amiket meg szeretnénk védeni, így nem tudják a poloskák kiszívni belőle a nedvességet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

metropol.hu

III. Károly könyörög Meghannak, a hercegné azonban nem enged

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

travelo.hu

Ausztria egyik legszebb vízesését fedezhetitek fel Salzburg környékén

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ezért tilthatják be Magyarországon a mérgező TikTok Lite-ot

INSIDER

Ferencz Orsolya: A választáson a tét az életünk, a tét a béke

INSIDER

Menczer Tamás: Elsők vagyunk. Megint!

INSIDER

"Földönfutóvá váltak" - Csikk miatt égett le a lakásuk, így él most a kaposvári házaspár