Létrehozva: 2023.07.17.
Módosítva: 2023.07.17.

Így vedd észre, ha poloskás a szállodai szoba

Nincs is jobb annál, mint mikor a teljes pihenés érdekében elutazunk valami szép helyre, és ott elfoglaljuk a szállodai szobánkat.

Végre nem nekünk kell majd foglalkozni az ágynemű kimosásával, élvezhetjük a svédasztalos reggelit és vacsorát, még csak gondolni sem kell a főzésre vagy a takarításra. Igen ám, de minden idilli képbe becsúszhat valami hiba. Ezt a hibát pedig nevezhetjük ágyi poloskának is, ami észrevétlenül tud terjedni, és már csak akkor látható, ha sokadmagával van együtt. Nézzük, milyen jelek árulják el őket!

Fotó: Unsplash

Kukkants be a képkeretek mögé!

Ezek a kis vérszívók nagyon nehezen pillanthatók meg, már csak méretük miatt is, hiszen mindössze 5-6 mm hosszúak. Színük a barnától a vörösig terjed, finom szőr fedi a testüket. Lábaik végén apró kis kampók vannak, így könnyen meg tudnak kapaszkodni a falon, textilen. Bár a nevükből arra következtethetünk, hogy csak az ágy környékén bukkannak fel, ez nem így van. Táplálkozáshoz valóban az ágyat keresik fel, hiszen itt találnak meg minket. A kizárólag vérrel táplálkozó ágyi poloskák este indulnak el vacsorázni.

Miután ettek visszahúzódnak a rejtett zugokba, többek között a képkeretek mögé. Nem élnek többen együtt fészkekben, mint a hangyák, de ezeken a rejtekhelyeken össze tudnak verődni, így ott több egyedet együtt már könnyebb kiszúrni.

Ellenőrizd az ablakkereteket és az ágy háttámláját is!

A képkereteken túl ugyanígy búvóhelyül szolgálnak az ablakkeretek és az ágykeret is. Érdemes tehát ezek mögé is benézni. Azt hangsúlyozni kell, hogy csak abban az esetben fogod őket meglátni, ha már többen vannak. Épp kezdődő ágyi poloska fertőzés esetén még nem biztos, hogy maguk a rovarok észrevehetők. A fényt nem szeretik, ezért bújnak el nappal. Éjszaka ilyen apró lényeket meglátni szinte lehetetlen.

A lepedőn vagy párnán lévő kis barnás foltok nem jelentenek jót!

Ha maguk a rovarok nem is vehetők észre egy könnyen, szerencsére hagynak olyan nyomokat, amik már könnyen azonosíthatók. Ilyenek például a lepedőn vagy az ágyneműn látható pirosas, barnás foltok. Ezek az ürüléküket jelzik. Mivel kizárólag vérrel táplálkoznak a szín teljesen érthető. Ha ilyen kis pontokat fedezel fel az ágyban, akkor az jelezheti ágyi poloska jelenlétét.  

Ettől még ne hidd azt, hogy koszos az ágynemű, ugyanis hiába mossák ki a fertőzött területen lévő textileket, a poloskákat ez nem tünteti el. Éppen azért, mert nem az ágyneműben tanyáznak, oda csak enni járnak. Ez otthonra is jó tanács, lehetőleg nem mozgasd a lakás különböző részeibe a bútorokat, textileket, mert ezzel csak segíted a terjedésüket.

Az ágyi poloskák vedlenek is, ezért a piros foltok mellett a levedlett bőrükkel vagy elpusztult egyedekkel is lehet találkozni.

Ha reggel viszkető, kis piros pontokkal a testeden ébredsz, akkor indulj haza mielőbb!

A legzavaróbb jele az ágyi poloskáknak kétségkívül a testen megjelenő kis piros pontok, amik ráadásul viszketnek is. Azért van több csípés viszonylag kis területen, mert csak több szúrásra talál a poloska olyan helyet, ahol könnyen lakmározhat belőlünk. Szerencsére az ágyi poloska a kullancstól eltérően súlyos betegségeket nem tejeszt, viszont a viszketés zavaró lehet.

Főleg akkor zavaró, ha kivarajuk a csípéseket. Ez talán gyerekek esetében gyakrabban fordul elő. Ha bebizonyosodik, hogy a szállodai szoba poloskával fertőzött, akkor mielőbb értesítsd a szálloda munkatársait, hiszen ahogy mindjárt látni fogjuk, ruhákkal is könnyen hazahurcolhatók az ágyi poloskák. A hazaérkezés előtt lehetőleg az összes ruhádat vidd el a tisztítóba, de akár az ágyi poloska irtásával foglalkozó szakembert is fel lehet hívni, hogy mit ajánl a megelőzésre. A bőröndökben is könnyen elbújhatnak ezek a pici rovarok. Senkinek nem hiányzik, hogy egy idő után a saját otthonában lássa viszont ezeket a vérszívókat.

A ruhákkal, bútorokkal lehet behurcolni őket a lakásba!

Felmerülhet benned a kérdés, hogy hogyan kerül ágyi poloska a szállodákba vagy csak úgy általában bárhova is. A válasz az, hogy régi bútorokkal, ruhákkal, textilekkel könnyen utaznak egyik lakásból a másikba. Ezeken kívül magunk is könnyen összeszedhetjük őket a tömegközlekedés használatakor is.  

A szállodákban egyre inkább divat a régi, antik bútorok felújítása, a vintage stílus jegyében. Ez azt eredményezi, hogy rok helyen a szobák bútorzata régi darabokból áll. Ha ezek nem voltak megfelelően lekezelve, akkor behozhatták az ágyi poloskákat a szobába.

Minden régi bútort vagy használt ruhát körültekintően tisztíttatni kell, mert sajnos ezek mind forrásai lehetnek az ágyi poloskák elterjedésének.  

A fentiek tudatában már könnyen felismerhetjük, ha egy szállodai szobából mihamarabb távoznunk kell.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ön tudja, hogy ki festette ezeket a híres festményeket?

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Schobert Lara megdöbbentő vallomása: kiskutyája az egyetlen, aki hűséges hozzá

hirtv.hu

Magyar Péter szerint nem igazak a rendőrségi jelentésben leírt állítások + videó

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

mandiner.hu

Nostradamus és Pio atya is megjósolta Magyar Péter eljövetelét!

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

PR

Innovációval a gyerekek életéért (x)

PR

Lakóautó bérlés: amiket érdemes tudni

PR

Lesz egynapos autópálya matrica? (x)

PR

Ez lehet a vége, ha nem tároljuk megfelelően a kerti szerszámokat

PR

A konditerem akár kifutóvá is válhat… (x)

PR

Megjött a nagy hír: Melanie C, a Spice Girls sztárja a szegedi Deja Vu Fesztiválon ad koncertet (x)

PR

Tornacipő tavaszra – milyen színek lesznek a legdivatosabbak? Milyen márkákat érdemes ismerni? (x)

PR

Női energiák mozgatják az idei Gourmet fesztivált