kulcsár edina
Évről évre egyre több szokatlan ízesítésű fagylalttal, süteménnyel találkozhatunk, azonban egy igazi különlegesség is napvilágot látott hazánkban. A Pécsi Tudományegyetem úgy döntött létrehozzák az iskola saját fagylaltját, ebben pedig a szintén pécsi Frey Cukrászda volt a partnerük.
Kérek szépen két gombóc egyetemet és mellé két darab egyetem ízű kekszet is - elsőre furán hangozhat ez a mondat, ám már ilyen íz is létezik, köszönhetően egy formabontó ötletnek, és különleges összefogásnak. Az első találkozás az egyetem ízzel a július 26-i Pont ott Partin történhetett meg a szerencsésebbeknek.
Kettős célunk volt: egyrészt a Pécsi Tudományegyetem gyökereire szerettünk volna utalni, másrészt – az egyre több itt tanuló nemzetközi hallgató miatt – Magyarország néhány jellegzetes ízét is be akartuk mutatni. Partnernek a város egyik leginnovatívabb cukrászdáját kértük fel, hogy valósítsa meg elképzeléseinket
– fejtette ki Győrffy Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem kapcsolati igazgatója.
A Ripost elérte Frey Ádámot, a Frey Cukrászda vezetőjét, akik a felsőoktatási intézmény partnerei voltak a különleges vállalkozásban.
A különleges ízvariáció mandulából és szilvából áll össze
- fejtette ki a szakember, amikor az egyetem ízről kérdeztük, aki azt is elárulta, hogy a keksznél a végeredmény egy Anjou-liliomot(ez a Pécsi Tudományegyetem szimbóluma) formázó édesség lett, amivel párhuzamosan egy szilvaízes mandulafagylaltot is készített a cukrászda.
Frey Ádám azt is megosztotta lapunkkal, hogy sem időt, sem energiát nem spóroltak, míg eljutottak a végeredményhez:
Számos alkalommal teszteltük, sőt ha onnan nézzük akkor hónapokról is beszélhetünk és persze a tesztelés után újrakóstoltuk.
A szakember kifejtette, hogy szempont volt az is, hogy az édesség szállítható, könnyen csomagolható, illetve az is, hogy hosszabb ideig eltartható legyen és figyeltek az ételérzékenységben szenvedőkre is, így például glutént nem került a termékbe.