kulcsár edina
Egyre több ember szenved ettől a különleges ételallergiától, azt azonban kevesen tudják mi is okozza valójában a bajt és mit kell tenni, ha már kialakult.
Egyre több ember szenved ettől a különleges ételallergiától, azt azonban kevesen tudják mi is okozza valójában a bajt és mit kell tenni, ha már kialakult.
A glutén – más néven sikér – a gabonafélék magjában előforduló két fehérje keveréke. Ezek a fehérjék a különböző gabonafélékben eltérnek egymástól. Szakemberek szerint valahol akkor kezdődött a baj, a mikor a gabonákat elkezdték nemesíteni, hogy még ízletesebbek legyenek, és ezért az egyik fehérjetípus, az alfa-gladin többségbe került a szemekben, és az emberi emésztőrendszer, ezzel nem tudott mit kezdeni, hiszen évezredek alatt nem ennek emésztésére alakult ki. Mindez különböző emésztőrendszeri problémákat okoz: bélben gyulladás alakul ki, és a bélybolyhok sorvadni kezdenek. Mindez oda vezet, hogy a szervezet képtelen feldolgozni az elfogyasztott ételeket, és számos betegség alakul ki.
Hihetetlen, de nem lehetetlen!
Egyes táplálkozási irányzatok szerint mindnyájan érzékenyek vagyunk a gluténre: de a jelenségnek fokozatai vannak, s mindenki a skála egy bizonyos pontján helyezkedik el. Sőt olyanok is akadnak, akik arra jutottak, hogy az érzékenység azért alakult ki, mert az élelmiszeripar számos olyan adalékanyagot használ, ami hasonlít az alfa-gladinra, és ez a szervezetben nagyon nehezen bomlik le. Állításuk szerint, ha egy kiadós méregtelenítés után újra építenénk a bélflórát, lassan hozzá lehetne szoktatni a szervezetet a gabonákhoz.
Mik lehetnek a tüneteid?
Álmatlanság, gyakori fejfájás, fáradtság, ekcéma, gyulladások, fertőzések, elhízás, cukorbetegség, Alzheimer-kór, legyengült immunrendszer, pajzsmirigy betegségek, depresszió, csontritkulás, ízületi gyulladás, éremeszesedés
Mi a megoldás?
Természetesen el kell hagyni a glutént, de egyáltalán nem mindegy, hogy mindezt hogyan teszed! Sokan ugyanis ilyenkor elhagyják a gabonákat és helyette sokkal több tejet és tejtermékeket kezdenek el fogyasztani. Csakhogy ez óriási hiba, hiszen ilyenkor előfordulhat, hogy a már amúgy is felhergelt immunrendszer ezekre a fehérjékre is rosszul reagál és kialakul a laktóz- és/vagy a tejfehérje intolerancia is.
Ismerd meg inkább a helyettesítő lehetőségeket!
Ha kiderül, hogy gluténérzékeny vagy, esetleg erre gyanakszol, próbáld ki a konyhádban a legújabb gluténmentes Update termékeket vagy a különböző magliszteket és gyökérliszteket (len, tökmag, ribizlimag, gesztenye, kókusz, kendermag, rizs, törökmogyoró, mandula, mák, csicsóka, tápióka, batáta). Felhasználhatod ezeket kenyér vagy lepénysütéshez, sűrítéshez, édességek és pástétomok készítéséhez. De hüvelyesek lisztjeiből (borsó, csicseri, bab, lencse) is megfelelő ételek készíthetsz. A köles, a hajdina, az amarant és a quinoa pedig nem csak köretnek, főételnek, pástétomnak, édességnek is remek alapanyagod lehet.