Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.07.05.
Módosítva: 2023.07.05.

Emmanuel Macron: "Nem gondolom, hogy a hátunk mögött hagytuk"

Emmanuel Macron a rendőrök masszív jelenlétét kérte a közterületeken.

Emmanuel Macron óvatosságra intett azzal kapcsolatban, hogy a franciaországi migránslázadás hetedik éjszakáján "csak" 72 letartóztatást, 24 épület és 159 autó felgyújtását és 202 utcai tűzesetet rögzítettek a hatóságok

Fotó: CLEMENT MAHOUDEAU / AFP

A francia elnök, miután vasárnap köszönetet mondott a rendőröknek, a csendőröknek és a tűzoltóknak az elmúlt napokban tanúsított helytállásukért, azt kérte, hogy tartsák fenn a  rendfenntartók masszív jelenlétet a közterületek "hogy erősítsék meg a nyugalomhoz és a rendhez való visszatérést". 

A masszív jelenlét 45 ezer rendfenntartót jelentett a hétfőről keddre virradó éjszakán. Tegnap az elnök arról is szólt, hogy az országos masszív rendőri jelenlét elrettentő erejű. Ha ez nem elég, a biztonsági erőknek támadó megközelítést kell alkalmazniuk. A francia államfő a párizsi prefektúrán rendőrségi vezetőkkel történt egyeztetés után a múlt kedden kezdődött erőszakhullámmal kapcsolatban úgy fogalmazott: 

"Nem gondolom, hogy ez a hátunk mögött van. Meglátjuk, mi lesz július 13-án és 14-én, sőt a következő hónapokban" - magyarázta.

A francia nemzeti ünnepen legutóbb 2021-ben voltak erőszakba torkolló utcai tüntetések Franciaországban, akkor a járvány miatt hozott korlátozó intézkedések váltották ki sokak haragját.

Ezzel szemben a mostani zavargások a francia társadalom több évtizede tartó mély politika válságáról tanúskodnak.   Az erőszakhullám  június 27-i kezdete óta közel 5900 járművet gyújtottak fel az országban, több mint 12 200 utcai tüzet jegyeztek fel, közel 1100 épület égett le vagy sérült meg, közel 270 rendőrőrsöt támadtak meg. Megsérült 800 rendőr és tűzoltó. Közel 3500 embert tartóztattak le a közúti ellenőrzés során lelőtt 17 éves,  algériai származású fiatal halála miatt kirobbantott zavargások kezdete óta – közölte a francia belügyminisztérium.

Cannes polgármestere, David Lisnard, a  Francia Polgármesterek Szövetségének elnöke közölte:

 "Erős államra van szükségünk. A bevándorlást kordában kell tartanunk: kevesebb ember, de több és jobb integráció. Kevesebb bürokráciára és jobb szolgáltatásokra van szükségünk. Az államnak meg kell mutatnia, hogy nem enged a bűnözőknek. "

1977 óta összesen tíz akcióterv készült a szociálisan hátrányos helyzetű városrészek megsegítésére. Macron első ciklusában elrendelte, hogy a különösen nehéz területeken felére csökkentsék az általános iskolai osztályok létszámát. Emellett megduplázta a leromlott állapotú épületek felújítására szánt költségvetést, és olyan tanfolyamokat finanszírozott, amelyek segítségével az emberek önálló vállalkozóvá válhatnak. De az elmúlt napok pusztító erőszaka megmutatta, hogy korábbi tervei nem váltak be. 

Fotó: CLEMENT MAHOUDEAU / AFP

A Medef munkaadói szövetség szerint a Franciaországban zajló zavargások okozta gazdasági károk óriásiak. 

"Túl korai még pontos számot mondani, de több mint egymilliárd eurónál járunk, ha nem vesszük figyelembe a turizmusnak okozott károkat" 

- mondta Geoffroy Roux de Bézieux, a Medef főnöke a Le Parisiennek. Több mint 200 üzletet teljesen kifosztottak, 300 bankfiókot semmisítettek meg, 250 kioszkot pedig megrongáltak. Emellett sok iskola és könyvtár is megsemmisült, nem beszélve a számtalan felgyújtott autóról. Sőt: „A zavargásokról készült, világszerte elterjedt videók rontják Franciaország imázsát” – mondta.

A rendőrség kérésére Franciaország központi, Ile-de-France régiójában a buszok és villamosok este 10 után továbbra sem közlekednek. Ez nem jelenti azt, hogy minden vonal este tízig üzemel. Az RATP  szerint  

„A buszok és villamosok utolsó áthaladása valószínűleg már nyolc órakor megtörténik. A helyzet a biztonsági feltételektől függően is változhat.".

Közölték: negyven busz és egy villamos semmisült meg Ile-de-France-ban a zavargások során, és  "legalább 20 millió eurós kárt" okoztak a térség tömegközlekedésében.

A köztársasági elnök kedden hivatalában fogadta az erőszakhullám által érintett 241 település polgármesterét. Körükben is azt mondta, amit korábban a rendőri vezetőknek. "Tartósan helyreállt a nyugalom? Óvatos leszek, de az a csúcspont, amelyet az elmúlt napokban láttunk, már a múlté. Tartós köztársasági rendet akarunk mind, ezen fogunk dolgozni. Ez prioritást élvez" - tette hozzá Macron, aki köszönetet mondott az önkormányzati vezetőknek. A köztársasági elnök sürgősségi törvénytervezetet is bejelentett a megrongált középületek, közlekedési eszközök és közterek helyreállításának finanszírozására. Ami, mint fentebb írtuk, több milliárd euró lehet.

Emmanuel Macron arról is szólt, hogy nem tartja kizártnak a közösségi hálózatok letiltását válság esetén, "ha elszállnak a dolgok". Elismerte, hogy "ügyetlen" volt, amikor 2018-ban eltemette a külvárosok felemeléséről szóló  Borloo-tervet, amelyet  Nicolas Sarkozy volt minisztere,  Jean-Louis Borloo adott át neki 2018-ban. Az államfő akkor úgy vélte, a munkásnegyedekre vonatkozó "tervek" nem elég hatékonyak. 

Téved, aki azt hiszi, hogy a történtek nem lesznek befolyással a közelgó EP-választásra.  Kedden Nanterre-be utazva Jordan Bardella, a jobboldali Nemzeti Gyűlés elnöke kijelntette, hogy Franciaország "túl sok bevándorlót fogadott", ami szerinte erőszakos helyzetekhez vezetett a külvárosokban. Közölte, nem a franciák feladata, hogy "megfizessék a zavargások árát". 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Két európai uniós NATO-ország is konkrét, egyértelmű világháborús fenyegetést küldött az oroszoknak

origo.hu

Így sodródhat bele egész Európa a háborúba

borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

ripost.hu

Tóth Gabi megható anya-lánya fotókat mutatott anyák napja alkalmából

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 6.: a Vízöntőt meglepetés éri, az Oroszlán áttör egy falat

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Gyász: meghalt Simon István

INSIDER

Esküvőre készül a féllábú, félszemű apuka

INSIDER

„A döglegyet számoltam meg a húson, mikor észrevettem, hogy tele van petékkel” – nem adta vissza Éva pénzét az áruházlánc

INSIDER

Menczer: Magyar Péter a baloldal embere! A következő csalódás