Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.07.08.
Módosítva: 2023.07.08.

A migránslázadás krónikája Franciaországban

Elképesztő ami történt...

Napok óta erőszakhullám sújtja Marseille-t, Lyont, Toulouse-t és Lille-t, valamint Párizs egyes részeit. A közösségi médiában található videók azt mutatják, hogy országszerte városrészek állnak lángokban. Lyonban felgyújtottak egy villamost, Aubervilliers városában 12 autóbuszt zúztak össze az erőszakos tüntetők.

A lelőtt tinédzser édesanyja fáklyával a kezében a Párizs Nanterre nevű elővárosában zajló tüntetésen 2023. június 29-én. Fotó: MTI

 

Kedden egy közúti ellenőrzés során francia rendőrök lelőttek egy 17 éves algériai származású fiút Párizs egyik külvárosában. A jogtalan fegyverhasználat miatt zavargások törtek ki az országban. A fiatalok autókat, épületeket gyújtottak fel, összecsaptak a rendőrökkel. Emmanuel Macronnak pénteken sürgősen távoznia kellett a  brüsszeli csúcsról, hogy 13 órakor Párizsban váságtanácskozást tartson.

Sokan attól tartanak, hogy megismétlődnek a 2005-ös események, amikor   Észak-Afrikából bevándorolt, többnyire muzulmán fiatalok három hétig tartó tiltakozásai során felgyújtottak 9 ezer autót, üzleteket fosztottak ki, letartóztattak 2800 ember, az okozott kár pedig 200 millió euróra rúgott.


A mostani tiltakozási hullámban eddig 875 embert vettek őrizetbe. A zavargások megfékezésére országszerte 40 ezer rendőrt mozgósítottak, különleges erőket és helikoptereket is bevetettek több városban - jelentette a Le Parisien című lap a BFM TV-re hivatkozva. A párizsi régióban csütörtök este óta nincs autóbusz- és villamosforgalom, a francia főváros központjától nyolc kilométerre fekvő Clamart-ban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el. 


"Az állam válaszának rendkívül határozottnak kell lennie" - jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter az észak-franciaországi Mons-en-Barouelben, ahol a zavargók több épületet felgyújtottak.
A Párizs melletti Nanterre-ben, ahol a 17 éves Nahel M.-et kedden egy rendőr agyonlőtte, felgyújtottak egy bankfiókot, a lángok egy szomszédos lakóházra is átterjedtek. A tüntetők benzinespalackokkal dobálták a rendőröket. Marseille-ben több száz tüntető verekedett a rendőrökkel, üzleteket fosztogattak. Lille-be, Lyonban és Bordeaux-ban különleges rendőri alakulatokat vetettek be a zavargókkal szemben. Grenoble-ban egy autóbuszra petárdákat lőttek ki, melynek nyomán a közlekedési vállalat dolgozói beszüntették a munkát. 

„Az elmúlt néhány órát a rendőrőrsök, iskolák, városházák, vagyis a köztársaság intézményei elleni erőszakos fellépések uralták. Semmi sem indokolja ezeket a jeleneteket”

 – mondta Macron, aki szerint az intézkedő  rendőr viselkedése "megmagyarázhatatlan és megbocsáthatatlan". Gérald Darmanin belügyminiszter "sokkolónak" és "a köztársasági törvényekkel összeegyeztethetetlennek" minősítette az esetet. A Belügyminisztérium szerint 24 rendőrségi és 16 csendőrlaktanya ellen indult támadás,  34 városháza, 28 iskola és 57 egyéb középület megrongálódott.

 

A tegnap délutáni válságértekezlet után Macron bejelentette, fellépnek azon közösségi hálózatokkal szemben, ahol a tüntetéseket szervezték, és a legérzékenyebb tartalmak eltávolításáról is szólt.  Hozzátette: „Minden szülőt felszólítok a felelősségvállalásra.  A péntek este letartóztatottak harmada fiatal vagy nagyon fiatal. A szülők felelősségére hivatkozom. A Köztársaság nem helyettesítheti őket” – jelentette ki az államfő a tárcaközi válságtanács végén.

 


A Reuters szerint Elisabeth Borne miniszterelnök egy tweetben "elviselhetetlennek és megbocsáthatatlannak" nevezte az erőszakot, és megerősítette, hogy támogatja a rendőröket és a tűzoltókat, akik "bátran teljesítik feladataikat". 

Egyes nyugati kormányok óvatosságra intették Franciaországban tartózkodó állampolgáraikat. 

Az amerikaiaknak kerülniük kell a tömeges összejöveteleket és a rendőri intézkedésekkel érintett területeket" – üzente az Egyesült Államok nagykövetsége.

Az Egyesült Királyság hatóságai arra szólították fel a briteket, hogy figyeljék a médiát, kerüljék a tiltakozások helyszíneit.

A migránslázadást és a rendőrök tehetetlenségét megelégelte egy - nincs rá jobb szó - szabadcsapat Franciaországban, és szó szerint vadászik a bűnöző, tomboló bevándorlókra. Több helyről érkezett ilyen jelentés, a legismertebb akciókat Lorient városában hajtják végre, de Lyonban és Angers-ban is alakultak ilyen csapatok. Lorient-ban katonai bázis van, 4 ezer tengerészgyalogossal. A Forfusco nevű szervezet - Force maritime des fusiliers marins et commandos, azaz Tengerészek fegyveres kommandója - tagadja, hogy ők lennének. A rendőrség egyébként örül. Bár a francia állam gyengeségét mutatja az a helyzet, hogy a rendőrök képtelenek megvédeni a törvénytisztelő embereket, a köz- és magánvagyont, a rendcsináló kommandó megjelenése tulajdonképpen érthető.

„Semmiféle milícia nem dolgozik a rendőrség mellett vagy helyett" - védekezett Fabrice Loher, Lorient polgármestere a Facebookon. Pénteken, 30-án este azonban mintegy harminc, sportruházatba öltözött, csuklyás fiatal valóban kérdőre vonta a rabló, gyújtogató migránsokat Lorient-ban, éppen egy haditengerészeti bázison, ahol a kommandós tengerészgyalogosok állomásoznak. 

Rejtélyes, lázadók elleni csapatok akcióztak a lorient-i katonai bázis közelében

FORRÁS: OUEST-FRANCE.F

„KIK VAGYUNK MI? NEM TUDOM MEGMONDANI. DE A JÓ OLDALON ÁLLUNK..." - MAGYARÁZTÁK AZ „OUEST-FRANCE" REGIONÁLIS LAPNAK. „25, V ALAKBAN GYORSAN MOZGÓ KOMPAKT CSOPORTKÉNT" ÍRTÁK LE ŐKET. AZAZ, SZERVEZETT HADI EGYSÉGEKNEK TŰNTEK.

 

Több videófelvételeken látszott, amint ez a csoport megbilincseli a migránslázadás részvevőit, miközben azok azt kiabálják, hogy ők „ártatlanok". Úgy tűnik, hogy a „randalírozáselleneseket" nem győzték meg ezzel, mert végül átadták őket a rendőrségnek. Amikor a könnygáznak köszönhetően a mintegy ötven migráns fosztogató visszavonult, a „randalírozásellenes" csoport két tagja eloltott egy kezdődő tüzet is – számolnak be a Ouest France újságírói.

Amikor leszállt az este, engedtük, hogy beavatkozzanak, mert nekünk ez segítséget jelentett, megkönnyebbülést hozott - magyarázta egy rendőr a Le Télégramme-nak.

Lorient, Franciaország

FORRÁS: OUEST-FRANCE.FR

A Le Figaró által megkérdezett rendőrök kifejtették, hogy nem ismerték ezeket a spontán megjelenő „rendpárti erőket", akik a rendőrség segítségére keltek. Ráadásul „ez a segítségnyújtás egyáltalán nem illegális", írja a francia konzervatív napilap. „A büntetőeljárási törvénykönyv 73. cikke megállapítja, hogy kirívó bűncselekmény vagy kirívó, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény esetén bárki jogosult az elkövetőt elfogni és a legközelebbi rendőrnek átadni.

A „Forfusco" csoport a Le Télégramme-nak azt mondta, hogy „nem hallott ilyen típusú akcióról" és arról is beszéltek, hogy „ez nem tartozik a fegyveres erők vagy a tengerészgyalogosok hatáskörébe".

Egy felmérés szerint egyébként a franciák 70%-a szeretné, hogy a hadsereg vegyen részt a rend helyreállításában, verje el az egy hete tartó migránslázadást.
 Továbbra is tombol a migránslázadás Franciaországban, napról napra üzletek, kocsik százait gyújtják fel a tomboló bevándorlók. Az egyik felgyújtott furgon tulajdonosa Kylian Mbappénak, a francia válogatott sztárjának üzent egy felirattal.

Mbappé, fizesd ki az új furgonom
 

- szól a felirat a felgyújtott furgon oldalán.

OLVASÓI FOTÓ

 

Franciaországban egyre nagyobb botrányt okoz, hogy migráns hátterű sztárok (például világbajnok focisták, Thuram és Mbappé) és baloldali politikusok nem ítélik el az erőszakot, és magyarázatokat keresnek a tomboló erőszakra. 

Csak hétfő éjszaka 202 tűzesetről adtak tájékoztatást a hatóságok, 72 embert letartóztattak. A zavargások kezdete óta 3486 embert tartóztattak le és 5892 jármű égett le, 12 202 tüzet kellett eloltani a tűzoltóknak és 1105 épület sérült meg.

A franciák ugyanakkor láthatóan és érezhetően a rendőrök pártján állnak. A Jean Messiha, az Eric Zemmour vezette jobboldali Reconquête párt tagja által létrehozott gyűjtésre már több mint egymillió eurót adakoztak az emberek, mintegy 50 ezer francia állt ki az ügy mellett. A gyűjtés célja, hogy segítse annak a rendőrnek a családját, aki egy igazoltatásnál lelőtte az őt elgázolni akaró 17 éves migráns bűnözőt. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

origo.hu

Így sodródhat bele egész Európa a háborúba

mindmegette.hu

Így lesz csodásan dús a leander - íme az olasz trükk!

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

vg.hu

Harmadszor is csökken az üzemanyagok ára, olajat talált a Mol – heti összefoglaló

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Kamilla bevallotta: ezt kell tennie III. Károly királlyal a betegsége miatt

KÜLFÖLD

Megcsalta vőlegénye a sztárt: 24 órával az eljegyzés után szakítottak

KÜLFÖLD

Újabb pofon: Vilmos herceg elutasította Harry herceg kérését

KÜLFÖLD

"Azt hittem, csak elkaptam a náthát a kisfiamtól, aztán az orvos közölte, rákos vagyok"