Létrehozva: 2023.07.03.
Módosítva: 2023.07.03.

Migránsháború Franciaországban: Már lincselnek

Mik az igazi okok?

Nem a szegénység, nem a (nemlétező) rendőri erőszak, hanem az engedékeny bevándorláspolitika okozza a véres és pusztító francia migránslázadást, ez derül ki Yves Thréard, a Le Figaro főszerkesztő-helyettesének - francia viszonyok között - meglepően bátor írásából, amelyet az Origó szemlézett.

A ma éjszakai pusztítás után sorai még inkább aktuálisak. Szerinte óriási a baj Franciaországban. „Idővel a hatóságok laissez-faire (mindent engedő, szánalmasan gyenge) viselkedésével egy olyan ellentársadalom alakult ki, amely távol áll a tekintély, a tisztelet, az érdem és a rend közös elveitől." A párhuzamos társadalom már régóta létezik, a bevándorlók lázadása pedig elviselhetetlen állapotokat teremtett a múlt hét óta Franciaországban. Identitás alapú követelésekről ír Thréard: mi másról van szó tehát, mint migránslázadásról. A jobbközép polgármester családjának vasárnap hajnali meglincselése óta a helyzet tragikussá vált.

„Hogyan oltsuk el a tüzet? Emmanuel Macron felelősség vállalásra szólítja fel a szülőket. Igaz, a káoszban érintettek közül sokan még nagyon fiatalok, de itt már nem arról van szó, hogy gombháborúról lenne szó." (A hatvanas évek egyik klasszikus francia filmje volt a Gombháború, amikor 10 év körüli gyerekek játékháborút vívtak.)

"A tekintély, mint fogalom és gyakorlat, az ő fiatalkori füleiknek már régóta idegenül szól. Valószínűleg ezért halt meg a 17 éves Nahel egy Mercedes volánja mögött Nanterre-ben kedd reggel. Ahelyett, hogy a felháborodott emberek azt kiabálnák, hogy „igazságot Nahelnek" és „gyilkos rendőrség", jobban tennék, ha feltennék maguknak a helyes kérdést: hogyan jutottunk idáig? Ehelyett ők most arra használják fel a helyzetet, hogy mindent szétzúzzanak, bosszút álljanak bármin, ami a kezük ügyébe kerül."  

Rendőrök összecsapnak tüntetőkkel Párizs központjában 2023. július 1-jén. A francia nagyvárosokban 45 ezer rendőrt mozgósítottak, miután Nanterre-ben június 27-én egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves bűnözőt. Ezt követően zavargások törtek ki több városban is, a jórészt bevándorlók épületeket és járműveket gyújtottak fel vagy rongáltak meg.  MTI/EPA/Mohamed Badra

FORRÁS: MTI/EPA/MOHAMED BADRA

„Egyfolytában csak azt halljuk, hogy a lázadásnak a szegénység, a hatóságok közönye, a gettók, az integráció kudarca az oka... Az okok listája olyan hosszú, mint azoknak a minisztereknek a névsora, akik Tapie-tól Borloo-ig az úgynevezett hátrányos helyzetű vagy érzékeny városrészek sorsát vizsgálták. Pedig a Számvevőszék kimutatása szerint az elmúlt negyven évben évente 10 milliárd eurót költöttek ezekre a területekre, és akkor még nem beszéltünk a városrehabilitációra fordított pénzekről. Bőven elég ahhoz, hogy a vidéki „agrár- sivatagokban" élőknek juttatott támogatás eltörpüljön ezek mellett."

Azaz a francia kormányzat jóval többet költött a külvárosokban élő migránsok életkörülményeinek javítására, mint a vidéken, többek között mezőgazdaságból élő emberekre. És semmi hatása. Sőt.

FORRÁS: AFP/LUDOVIC MARIN

„Valóban nem elhanyagolható összegről van szó, de vajon mi értelme van? Hogy immáron évtizedek óta ugyanazt legyen műsoron, mint amit az elmúlt órákban láthattunk? Igen, jogos a kérdés, írja a Le Figaro vezércikkében, „mert ennek az állami támogatásnak a kedvezményezettjei felgyújtják az iskolát, a gimnáziumot, a faluházat, a városházát, az orvosi-szociális központot, és persze a rendőrséget vagy a vasútállomást." A futballból lett milliomosoknak, akik a külvárosokban éltek valamikor és sikerült megúszniuk, nem szabadna elfeledniük, hogy ha minden füstté válik, akkor többé nincs jövő." Az 1998-as világbajnok, szélsőbaloldali, egykori bevándorló Thuram-ra vagy az új sztárra, a 2018-ban világbajnok, és mérsékelt szellemi képességei ellenére politizálgatni próbáló, szintén bevándorló-gyökerű Mbappéra utal.

FORRÁS: AFP/CHRISTOPHE SIMON

"A megoldás tehát nem a milliárdok elköltése. Ma még kevésbé az, mint régen volt. Mert az idők során és a közhatalom erőtlen hozzáállásával egy olyan ellentársadalom alakult ki, amely nagyon távol került a tekintély, a tisztelet, az érdem és a rend közös alapelveitől. A radikális és revansista retorika által gerjesztett, a közösségi hálókon villámgyorsan terjedő ideológiai jellegű követelések mindenekelőtt identitásalapúak"- azaz a külvárosok migránsai nem illeszkedtek be a francia társadalomba, nem integrálódtak, hanem saját, radikális muszlim hiten alapuló identitásukat és szokásaikat követik. Saját társadalmat és rendet hoztak létre." Most pedig lázadnak.

FORRÁS: AFP/JEFF PACHOUD

Érdekes, hogy a cikkhez csak eddig több, mint 350 komment érkezett, egy sincs közöttük, aki ne adna igazat a fenti állításoknak. Van aki szerint valóban hibáztathatók a szülők is, ugyanis joggal merül fel a kérdés, hogy mit szóltak a 17 éves Nahel szülei ahhoz, hogy fiúk egy Mercedes volánja mögött utazik, mérhetetlen mennyiségű pénzzel a zsebében? („FC20") Egy másik kommentelő szerint („SUROIT") az iskola és az oktatás a hibás, ott kellene ugyanis elsajátítani az alapvető viselkedési formákat, de van, aki úgy gondolja, hogy a külvárosokban „elszórt" milliárdokat inkább Afrikába kellett volna elkölteni, hogy ott maradjanak az emberek („IAMA"). Van olyan, aki szerint a migránsok második generációja, akik ma fiatalok, sem beszélni, sem írni nem tudnak normálisan franciául. És nagyon sokan vannak, akik szerint eljött a cselekvés ideje, mert Franciaország élhetetlenné vált.

Franciaországban randalírozók autóval belerohantak egy Párizstól délre fekvő város polgármesterének házába, megsebesítve feleségét és egyik gyermekét – közölte a polgármester vasárnap.

Vincent Jeanbrun, L'Haÿ-les-Roses település polgármestere a Twitteren azt írta, hogy a tüntetők tüzet is gyújtottak, miután belehajtottak a házába.

A feleségem és az egyik gyermekem megsérült

– közölte.

A helyi ügyészség gyilkossági kísérlet miatt indított nyomozást.

A France 24 tudósítója a támadás helyszínéről beszámolva elmondta, hogy a tüntetők felgyújtották a Köztársaságiak (Les Républicains) párt politikusának autóját, és tűzijátékot dobtak a házára. Jeanbrun a városházán tartózkodott, hogy a városi erőszak ellen hozzanak intézkedéseket, miközben felesége, valamint 5 és 7 éves gyermekei a hátsó kerten keresztül elmenekültek. A polgármester házastársát jelenleg kórházban ápolják.

Kína marseille-i főkonzulátusa eközben panaszt tett Franciaországnál, miután a déli városban egy kínai turistacsoportot szállító busz ablakait betörték, megsebesítve az odalátogatókat – közölte vasárnap közleményben Kína konzuli hivatala.

A buszt csütörtökön támadták meg a zavargók az erőszakos cselekmények során, amelyek az elmúlt napokban számos francia várost sújtottak, miután egy rendőr lelőtt egy algériai származású tinédzsert. A kínai turisták azóta elhagyták Franciaországot – áll a konzuli hivatal közleményében.

Ahogyan a Magyar Nemzet is megírta: Franciaországban ötödik éjjel folytatódtak az utcai harcok, a tömeges erőszakért leginkább bevándorlócsoportok a felelősek. 

Országszerte háborús állapotok uralkodnak, épületeket, járműveket gyújtottak lángra, üzletekbe törtek be a tiltakozók. A belügyminisztérium összesítése szerint vasárnapra virradóra több mint 700 embert vettek őrizetbe, és 45 rendőr megsérült.

Párizs külvárosában, Nanterre-ben eltemették azt a 17 éves fiatalt, akinek a halála miatt országszerte súlyos zavargások robbantak ki. A randalírozó csoportok kedd óta több ezer járművet felgyújtottak, épületeket rongáltak meg és boltok százait fosztották ki. Gérald Darmanin francia belügyminiszter szombaton újságíróknak azt mondta: a pénteki egy „viszonylag nyugodt éjszaka” volt, miután a rendőrök és a csendőrök több mint 1300 randalírozót vettek őrizetbe.

Már napnyugta előtt rendfenntartók ezrei lepték el az észak-franciaországi nagyváros, Lille központját, pénteken. Gérald Darmanin belügyminiszter közölte, hogy a szombat éjszaka „döntő fontosságú” lehet a kedd óta tartó zavargások megfékezésében, ezért országszerte 45 ezer rendőrt és csendőrt vezényelt az utcákra.

Párizsban is fokozott készültséget rendeltek el. A Bastille tér környékén a rohamrendőrök igazoltatták a csoportosan közlekedő fiatalokat. A zavargások kiindulópontjának számító Nanterre utcáin kilométeres sorokban álltak a rendőrségi járművek.

De így sem sikerült elejét venni a rombolásnak: éjfél körül már számos francia nagyvárosban lángoltak az autók, a szemeteskukák és dúlt a csata a rendbontók és a rohamrendőrök között.

Jóllehet az előző éjszakákhoz képest némiképp csökkent a zavargások intenzitása, országszerte több, mint 1300 embert vettek őrizetbe. A hatóságok szerint az előállítottak átlagéletkora 17 év.

Marseille központjában a randalírozó fiatalok tucatnyi üzletet kifosztottak, még egy fegyverboltba is betörtek a Le Parisien című lap értesülései szerint. Legalább öt vadászfegyvert elloptak, de lőszert nem sikerült szerezniük, mert a rendfenntartók megfékezték őket.

A dél-franciaországi kikötőváros lakóit megdöbbentette a féktelen rombolás.

„Kész katasztrófa, életemben nem láttam ilyesmit. Erre nincsenek szavak. Nekem is van családom, de most fogalmam sincs, hogyan tovább, miből fogunk élni” – mondta könnyeivel küszködve az egyik kifosztott kereskedő.

A hétvégére tervezett nyilvános rendezvényeket országszerte elhalasztották. Lyon polgármestere további erősítést kért a rendőrségtől. Közben egyre több településen rendelnek el éjszakai kijárási tilalmat a 18 évesnél fiatalabbak számára.

Nanterre-ben szombaton eltemették azt a 17 éves fiút, akinek a halála kirobbantotta a zavargásokat.

A rendőrök kedden, egy közúti ellenőrzésen, autójában lőtték le az algériai-marokkói származású Nahel M.-et. Az incidensről készült videofelvétel megerősítette, hogy a jármű mellett álló motoros járőr közvetlen közelről nyitott tüzet a sofőrre, amikor az megpróbált továbbhajtani. Az ügyészség emberölés gyanúja miatt emelt vádat a 37 éves rendőrjárőr ellen.

A nanterre-i temető környékén délután gyászolók százai gyülekeztek. A fiú családja arra kérte a sajtót, hogy ne készítsenek felvételeket a búcsúztatásról.

Az elmúlt napokban nemcsak a kormány, hanem a helyi önkormányzatok, szurkolói klubok,

de még 3972 a francia futballválogatott népszerű csapatakapitánya, Kylian Mbappé is a rombolás és a fosztogatás beszüntetésére szólította fel a fiatalokat.

„A tragikus haláleset miatti harag érthető, de az erőszak semmit sem old meg” – írta közelményében Mbappé, aki „önpusztító folyamatnak” nevezte a zavargásokat.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Emmanuel Macron francia államfő elhalasztotta háromnapos németországi útját. Vasárnap érkezett volna Berlinbe, ahol 23 éve nem járt francia elnök hivatalos állami látogatáson.

A június 27-e óta tartó franciaországi zavargások során június 30-án, az esti órákban súlyosan megsebesítettek két szolgálaton kívüli rendőrt Marseille-ben. Az egyiküket életveszélyes állapotban szállították kórházba. „Vad hordákkal állunk szemben” – írta az esetről Twitter-bejegyzésében az egyik rendőri szakszervezet polgárháborút idéző nyilatkozatában.

Húsz fős csoport rohanta meg azt a két, szolgálaton kívüli rendőrt, akik egy személyautóval hazafelé tartottak Marseille-ben.

A rendőrök útját egy lángoló szemetes keresztezte

a kikötőváros 1. kerületében. Az egyikük kiszállt a járműből, hogy szabaddá tegye az utat – számol be a Le Figaro. A

zavargók egy csoportja ekkor felismerte

a két szolgálaton kívüli rendőrt, akiket mintegy húsz személy megtámadott és erőszakosan bántalmazott – közölte egy rendőrségi forrás.

Bottal ütik a húsz lincselő nyomát

Gérald Darmanin belügyminiszter, aki a TF1 francia köztelevízió híradójának vendége volt, péntek este az esetről elmondta: „zaklatták és a még földön fekve is verték őket, mint a kutyákat, erre nincsenek más szavak!”

Az egyik rendőrnek eltört az állkapcsa, a másodikat pedig több késszúrás is érte. Egyikük hosszú percekig eszméletlen maradt – idézi a 20minutes.fr Dominique Laurens marseille-i ügyész sajtóközleményét. Ennek a rendőrnek „a szemürege is eltört, és a csuklóján szúrt sebet találtak”, miután az áldozatokat kórházba szállították.

Az egyik rendőrön életmentő beavatkozást kellett végrehajtani.

A támadókat még keresik. Egyelőre nem történt az ügyben letartóztatás – közölte szombaton a Le Figaro. Az ügyben köztisztviselő meggyilkolásának kísérlete miatt indult nyomozás Marseille-ben.

Rendőrszakszervezet: „háborúban állunk”

„Vademberek lincselték meg őket” – a nicematin.com és a 20minutes.fr szerint így fogalmaz az Alliance, az egyik legnagyobb rendőrszakszervezet a Twitteren közzétett bejegyzésében. A rendőrbiztosok szakszervezete, az SCPN támogatását fejezte ki a Twitteren, kiemelve, hogy „egyikük akár az életét is veszíthette volna”.

Az Allaince Facebook-odalán megtalálható közleményében nem tér ki a konkrét esetre.) Az elkeseredett hangú nyilatkozat ugyanakkor az eset kapcsán kijelenti, hogy

határozott fellépés szükséges a „vad hordákkal” szemben, mivel a kérés, felszólítás nem hat rájuk.

A polgárháborús hangvételű dokumentum kijelenti: a rendőrség harcban áll a „kártevőkkel”, és azt is kijelentik:

„háborúban állunk”. Ha a kormányzat tovább késlekedik, holnap már „ellenállásba” szorulunk

– figyelmeztet a szakszervezet.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

ripost.hu

4 csillagjegy, akikre április végén nagy harc vár! Érdemes készülniük

mandiner.hu

Baloldali gyermekvédelem: néhány héttel Varga Judit megrázó nyilatkozata után Magyar Péter már „reagálni képes rendőri egységeket” követel

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába