Létrehozva: 2023.07.27.
Módosítva: 2023.07.27.

Gulyás Gergely: a fő cél az infláció letörése

Az infláció, a kötelező akciózás, a SZÉP-kártya és a háború is szóba került a csütörtöki Kormányinfón.

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével szerdán kormányülést tartottak a Karmelita kolostorban. A legfrissebb döntésekről a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely beszélt a csütörtöki Kormányinfón, melyen Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is részt vett. Íme a részletek.

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely fontos dolgokra hívta fel a figyelmet a mai kormányinfón Fotó: Soós Lajos / MTI

Elhangzott, hogy az ülésen áttekintették az ukrajnai háború legfrissebb fejleményeit, a béke és a tűzszünet érdekében a közeljövőben teendő diplomáciai lépéseket. Emellett arról is szó volt, hogy a gazdaság terén jelenleg az infláció letörése a legfontosabb feladat, ennek érdekében a kormány hatásos intézkedésekről döntött például a boltok kötelező akciózásáról és az online árfigyelő rendszer bevezetéséről.

A kormányülésen megvizsgálták az infláció elleni harc eddigi eredményeit, valamint azt, hogy milyen további lépéseket kell tenni az egyszámjegyű infláció mielőbbi elérése érdekében. 

Harc az infláció ellen

Gulyás Gergely elmondta, hogy a költségvetés jól áll. Reális az 1-1,5 százalékos növekedés. A kormány célkeresztbe vette az inflációt, mely akár már októberben egyszámjegyű lehet. A kormány jelenleg is üldözi az árkartelleket, a hatóságok eddig már 3,1 milliárd forint bírságot szabtak ki. Jövőre akár 5 százalék alá is mehet az infláció – hangsúlyozta a miniszter. Gulyás Gergely arra is kitért, hogy az infláció letörése a legfontosabb feladat, ennek érdekében a kormány hatásos intézkedésekről döntött például a boltok kötelező akciózásáról és az online árfigyelő rendszer bevezetéséről. Emellett a SZÉP-kártya felhasználását is kiterjesztette, így az augusztustól hidegélelmiszer-vásárlásra is felhasználható.

Jó hír érkezett Brüsszelből

Gulyás Gergely elmondta, hogy a tegnapi nap folyamán Brüsszelből a sok rossz hír mellett egy jó hír is érkezett, ugyanis az EP-vel megkezdődtek az egyeztetések a menekültelosztási mechanizmusról, és a gyorsított eljárás Németország és Hollandia csatlakozásának köszönhetően a V4-ek ellenállása miatt elbukott. A kormány álláspontja továbbra is az, hogy mindenféle elosztási mechanizmus elfogadhatatlan.

A miniszter szerint Magyarország eddig több mint 650 milliárd forintot költött határvédelemre, a megtérítési igényeket jelezték Brüsszel felé, ám eddig a fenti összeg kevesebb mint 1 százalékát térítette csak meg az EU.

Uniós pénzek

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy miután teljesítették az igazságszolgáltatási mérföldkövet, a 7 éves költségvetésből a kifizetéseknek mér nem lehet akadálya, így küldtek a Bizottságnak számlákat: 238 millió euró összegű költségnyilatkozatot az operatív programokból. Ennek az EU a 85 százalékát kell, hogy finanszírozza, 202 millió eurót szeretnének lehívni. A Bizottságnak 90 napja van arra, hogy a feljogosító feltétel teljesítését visszaigazolja, és 60 napja a költségnyilatkozat feldolgozásra, az összeg átutalására.

Brüsszel 800 milliárd forinttal tartozik a magyar tanároknak, ennek teljesítését is várja a kormány.

Óriási veszteségeket okoz a háború

Gulyás Gergely az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy amit ma látnak, az a háború hosszútávú kimenetelével kapcsolatban is spekulációkra ad lehetőséget. A számokat nézve elmondta, hogy a személyi veszteségnél nagy a bizonytalanság, de eddig már több mint 310 ezren vesztették életüket a háborúban, az ENSZ adatai szerint pedig ebből közel tízezer fő a civil áldozat. Az oroszoknak lényegesen nagyobb a tartaléka és több a vesztesége a hadieszközökben. Gulyás Gergely kitért arra is, hogy az ukrán ellentámadás érdemi eredményeket eddig nem hozott, a frontvonal védelmi képessége mindkét oldalon magas.

„Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar kormány álláspontja megalapozott, amikor a lehető leggyorsabb tűzszüneti és béketárgyalások megkezdésére hívjuk fel a figyelmet”

– mondta Gulyás Gergely.

Kihirdették a felvételi ponthatárokat

A miniszter beszélt arról is, hogy tegnap volt a felvételi ponthatások közzététele. Mint mondta, 126 ezren jelentkeztek és közülük 95 ezren nyertek felvételt, ez majdnem 30 százalékos növekedés az előző évhez képest. Kiemelte, hogy 43 százalékkal nőtt a vidéki egyetemekre felvettek száma és 10 jelentkezőből 8 állami ösztöndíjjal kezdheti meg a tanulmányait.

Gulyás Gergely közölte: nőtt a pedagógus utánpótlásba jelentkezők száma, ezért megoldott és leküzdhető az esetleges pedagógushiány.

Az egyetemekkel kapcsolatban arra is kitért, hogy a kormány támogatja a Károli Egyetem új campusának megépítését, mely vélhetően 2027-ig tart majd, a kormány három éven át évi 15 milliárd, majd 45 milliárd forinttal támogatja az építkezést.

Nincs jelentősége, hogy el akarják venni Magyarországtól az uniós elnökséget

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva leszögezte, fontosnak tartják, hogy Ukrajna működőképes maradjon, a mielőbbi tűzszünet is ezt szolgálná. A miniszter ugyanakkor kijelentette, hogy az uniós költségvetésbőlnem tudnak nem uniós tagállamot támogatni, legalábbis addig biztosan nem, amíg valamennyi uniós tagállam az őt megillető költségvetési forrásokhoz nem jutott hozzá.

Szintén kérdésre reagálva elmondta, hogy a magyar kormány nem támogatja, hogy a lakosságnak nagyobb terhet kelljen vállalni. Semmilyen vízdíj vagy rezsi áremelést nem támogatnak, így a fővárosét sem.

Nincs jelentősége annak, hogy el akarják venni Magyarországtól az uniós elnökséget, erre nincs lehetőség – mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Kiskacsákat mentettek meg a tűzoltók

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria