RETRO RÁDIÓ

A Velencei-tó és a Fertő-tó még sósabb, mint az egyre sósabb Balaton

Létrehozva2023. 07. 26. 10:00

Már nem is nevezhetők édesvízűnek hazánk nagy tavai, inkább édes-sós átmeneti, és az egyre sósabbá váló Balatonnál is sósabbak más tavaink. Ebben része van a környezetszennyezésnek.

Egyre sósabb a Balaton vize, amit ötven év múlva már a fürdőzők is érezni fognak - nyilatkozta Vörös Lajos ökológus a napokban. Hozzátette: az elmúlt fél évszázadban a konyhasó mennyisége a vízben az ötszörösére nőtt. A nemzetközileg elfogadott osztályozás szerint édesvízben az összes sótartalom felső határa 0,5 gramm literenként, és ilyen volt a Balaton vize egészen a huszadik század közepéig. Napjainkban azonban ez az érték megközelíti a 0,7 g/litert, és a tó egyre sósabbá válik. Egyelőre azonban ezt még nem érzik meg a fürdőzők, bár úgy 50 év múlva talán már zavaró lehet. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársa a veol.hu-nak úgy nyilatkozott: a sótartalom növekedéséhez nagymértékben hozzájárulnak a téli jégmentesítő útszórások éppúgy, mint a parti beépítések.

A Balaton Közép-Európa legnagyobb édesvízű tava, de mára ez a helyzet megváltozott Fotó: Laszlo Sulyok

 

Ezek után kíváncsiak voltunk arra, milyen sós a többi tavunk, úgyhogy felkerestünk egy szakértőt, aki elmondta: hazánk tavai kivétel nélkül a sekély vízűek, viszonylag magas sótartalommal. Jelentős részük pedig időszakosan kiszáradna, ha nem avatkozna be az ember vízpótlással. Erre többször volt példa a Fertő-tó és a Velencei-tó esetében, sőt még a Balatonnál is voltak kritikus időszakok. 

Ami a Fertőt tót illeti, a tó sókoncentrációja átlagosan 3 gramm/liter, érdemes hozzátenni, hogy a tengervíz esetében ugyanez 45 gramm/liter 

- mondta lapunk megkeresésére Boros Emil, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa. 

A szakértő szerint azóta, amióta megszűnt a Velencei-tó vízpótlása, jelentős mértékben megemelkedett a sókoncentráció tóban, jelenleg ez az érték meghaladja az 5 gramm/litert is. A szakember a Ripost kérdésére megerősítette: a Balaton sóösszetétele sehol nem éri még el az 1 gramm/litert. 

A Balatonban a sókoncentráció 0,7-08 g/l közöttire tehető, viszont ennek legalább a fele a felszíni vízgyűjtőről bemosódó, humán eredetű sóterhelés

- hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a Balaton vízminőségének alakulását nagymértékben befolyásolták az utóbbi időben az útsózások, az egyéb mezőgazdasági munkából származó műtrágya is. 

A Fertő tavat a „legnyugatibb sztyepptó”  elnevezéssel is illetik. További nagyobb természetes szikes állóvíz még a Velencei-tó. Érdemes kiemelni, hogy a Fertő-tó vize  erősen alkáli jellegű, ezért kémhatása lúgos, akárcsak  a 8,5 pH-jú Balatoné. A tó vizére a magas kémiai oxigénigény jellemző, ami a lebegőanyag szinte állandó felkeveredése, illetve a huminsavak következménye. 

A Velencei-tó vizének minőségét rontja, hogy a fő tápláló, a Császár-víz betorkollása igen közel van a kivezető Dinnyési-zsiliphez, és emiatt a friss víz csak a tó kisebb részét éri. Így nem meglepő a magas, átlagosan 2,5 g/l-es sótartalom. A vízfelszín jelentős részét borítja növényzet, elsősorban nád, amely a többszöri kotrás és irtás ellenére a tó felszínének mintegy 40 százalékát takarja
 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.