Létrehozva: 2023.06.26.

Ide szünidőben is szívesen járnak a diákok

Van egy iskola Debrecenben, amit imádnak a helyi gyerekek és ami nyárra se ürül ki.

Nem volt gond a héten induló nyári táborokba való jelentkezéssel a Debreceni Nemzetközi Iskolában (ISD): ez az a hely, ahová nyáron is szívesen járnak a diákok. Az órák a rendes tanév idején is csak kilenc órakor kezdődnek. A bejáratnál színes zászlók lengedeznek, rajtuk 19 – többek között spanyol, angol, koreai, kínai, orosz, ukrán, és persze magyar feliratú - nyelven köszöntik az érkezőket: minden diákot, tanárt a saját anyanyelvén. Az alsósok számára nincs házi feladat, óra alatt a földön ülve is lehet tanulni. Tankönyvek helyett iPadot használnak, de nem csak ettől igazán különleges az ISD, hanem attól is, hogy a tanárok Magyarországon elsőként az óvodától az érettségiig elkísérik a gyerekeket. 

Már megépítése során figyelembe vették, hogy itt 3-18 éves korig tanulnak a gyerekek, az első tanév 2019 szeptemberében indult. Fotó: Mario Bere - mariobere.com

Ugyanis a Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD) célja a nemzetközi érettségi, ami a legjobb egyetemekre kövezi ki az utat a diákok számára. Többen közülük a világhírű Yale egyetemre és a British Columbia Egyetemre felvételiznek majd.

Hároméves kortól angol nyelvű, egybefüggő képzést nyújtunk a gyerekeknek a nemzetközi érettségivel bezáróan. Ebben a rendszerben egymásra épülnek a programok. Ez emeli az iskola iránti bizalmat, a megbízhatóságunkat 

– büszkélkedett Tom McLean, a Debreceni Nemzetközi Iskola igazgatója.

Az iskolát Debrecen építtette, miután neves, nagy külföldi és magyar cégek – többek között a BMW, a kínai akkumulátorgyár - költöznek sorra a város ipari parkjaiba.  2025-ig Debrecen önkormányzata működteti az iskolát, attól kezdve a tervek szerint már önfenntartó lesz. Tom McLean szerint Debrecen és vonzáskörzete magyarországi viszonylatban az egyik legdinamikusabban fejlődő országrész. Beiratkozni szinte egész évben lehet, a nyílt napokon bárki megismerkedhet az itt zajló oktatási munkával és közösségi élettel.

A főbb tantárgyakat tanító pedagógusok minden esetben nemzetközi tanárok. Tom McLean például tanított Gambiában, a Fülöp-szigeteken, illetve a Közel-Keleten. Magyar kollégája, Zajta Loránd történelemtanárként Dél-Amerikában, Kálmán Annamária pedig Kambodzsában és Hong Kongban tanított. Van gyakorlatuk abban, hogy a tananyag tálalásakor figyelembe vegyék, kik a diákjaik. A különböző témákat fogalmakra felfűzve adják át a diákoknak. Ezután meghatározó módon, különböző nézőpontokból és különböző esettanulmányokon keresztül megvizsgálják a témát.

Ha a jelenlévő diákok 90 százaléka magyar, és 10 százaléka külföldi, akkor bele tudom venni a beszélgetésbe az 1848-49-es forradalom és szabadságharcot. De ha a 10-ből 7 diák kínai vagy koreai, akkor inkább a távol-keleti történelem felől közelítek, és csak érdekességként említem meg a márciusi ifjakat és Petőfi Sándort 

– magyarázta Zajta Loránd.

Zajta Loránd történelemtanár, a felső tagozat és a diplomaprogram koordinátora. Fotó: KISS LORANT www.lorantkiss.com

Még tanítási időben bekukucskáltunk az egyik nyolcszögletű tanterem ajtaján: az első osztályosok a babzsákokon és a földre helyezett párnákon csücsültek. Két tanár foglalkozott velük, az egyik angol, a másik magyar anyanyelvű.

Egy másik teremben a harmadik osztályos, csillogó szemű Olívia a figyelem középpontjában sütkérezve tartott előadást a telefonkészülékek történetéből. Naná, hogy angol nyelven! Laptoppal, a kivetítőn fotókkal mutatta be a kurblis, a tárcsás és a nyomógombos telefonok történetét, a társai pedig lenyűgözve figyelték. Ami nem csoda, hiszen ez az iskola kiemelt figyelmet fordít nemcsak a kutatással, a gondolkodással, hanem a kommunikációs készségek, valamint az önmenedzsmenttel kapcsolatos készségek fejlesztésére is.

A gyerekek interaktív módon tanulnak ebben az iskolában. Fotó: KISS LORANT www.lorantkiss.com

Érettségi után a Yale Egyetemre felvételizek. Biztos vagyok benne, hogy a debreceni ISD-ben megszerzett tudásom alapján felvesznek

 – jelentette ki határozottan Kiss Ádám István, aki nem ok nélkül bízik a képességeiben: ő Debrecen egyik ösztöndíjasa, aki tudásával, teljesítményével vívta ki a város támogatását. 

Kiss Ádám István Debrecen egyik ösztöndíjasa. Fotó: KISS LORANT www.lorantkiss.com

Debrecen ugyanis egy ösztöndíjprogrammal támogatja az ISD képzési programjaiban azokat a tehetséges, kimagasló eredményt elért, 10-17 év közötti debreceni diákokat, akik nemzetközi környezetben képzelik el a jövőjüket. A 2022/23-as tanévben már 10 ilyen ösztöndíjas tanulója volt az iskolának, ősztől 17-re nő a számuk.

 

origo.hu

Ettől az ételmaradéktól teljesen el fognak tűnni a meztelencsigák a kertjéből

origo.hu

Magyar Péter gazdasági vezetője és új anyósa elítélt bűnöző

borsonline.hu

"Álom család" - képeken a gyönyörű kis Amara első születésnapja

hirtv.hu

Élő tévéadásban vettek őrizetbe egy rendszerkritikus ügyvédet

ripost.hu

Ezeknek a csillagjegyeknek szerelmet hoz a nyár, igy készülj fel!

vg.hu

Üzemanyag: döntöttek az új magyarországi árakról – véget ért egy nagy sorozat

origo.hu

Zámbó Krisztián rossz híreket kapott az orvosától

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 14.: a Szűz a megérzéseire figyeljen, a Kos jó hírt kap

ripost.hu

Rózsaszínre festette az eget a sarki fény! Ha lemaradtál róla, van egy jó hírünk: ekkor lesz újra látható - Galéria!

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Kőkemény IQ-teszt: kiemelkedő az intelligenciád, ha ezt megfejted

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter pont úgy fenyegetőzik és hisztizik a közéletben, ahogy régen az otthonában

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Ez undorító: Bedurvult a szegedi fosófantom, el sem hiszed, mit művel most

INSIDER

Magyar Péter nem vitát, inkább csak balhét akar - megint zsarol és fenyeget

INSIDER

Az emberek Európa más országaiban is a magyar állásponton vannak: békét akarnak

INSIDER

Mióta világ a világ, mi magyarok imádunk strandolni - Fantasztikus képek az elmúlt száz év fürdőzéseiről - Galéria!