kulcsár edina
Nemcsak ősszel lehet gombát találni az erdőkben, mezőkön, hanem ilyenkor is. Milyen és mennyi gomba gyűjthető mostanában és mire érdemes közben figyelni? Most kiderül!
Sok gombafajta bújik ki ilyenkor a földből, köszönhetően a csapadékos időjárásnak. Aki a természetben töltené mostanában a szabadidejét, vigyen magával egy éles bicskát és egy kosárkát, ha szereti a friss gombát!
A gombák megjelenése főleg a csapadékmennyiségtől függ, amiből mostanában volt bőven. A legbiztosabbra akkor megyünk, ha a néhány napon át tartó esőt követő napos időjárást kivárjuk. Ahogy kisüt a nap és abba sem hagyja 10 napig, indulhat is a gombavadászat.
Magyarországon több mint 3000 faj található meg belőlük, amikből 100 mérgező és több mint 50 védett. A maradék fajták közözött viszont bőven van olyan, ami nem csak ehető, de finom is.
A kucsmagombák egészen júniusig nőnek majd az erdőkben, köztük az ízletes kucsmagomba és a cseh kucsmagomba. Aki szerencsés, fattyú vagy pusztai kucsmagombával is találkozhat. Szedhető mostanában mezei szegfűgomba, ami az egész országban jelen van, szinte minden erdőben. Tavasszal találkozhatunk a tövisalja gombával is, leginkább gyümölcsösökben, szilvafák, kökény- és galagonyabokrok közelében - olvasható a boon.hu-n. Ugyancsak májusban bújik elő az erdőszéli csiperke is a lomb- és fenyőerdők szélén, illetve a májusi pereszke, amivel az erdőkben és tisztásokon is találkozhatunk.
Gombát bárki gyűjthet Magyarországon, kivéve, ha azt a terület tulajdonosa megtiltja. Ezen kívül elzárt területen, bejárást tiltó táblák esetén sem szedhető gomba, vagy csak külön engedéllyel. A védett, természeti oltalom alatt álló gombákat pedig mindenhol tilos gyűjteni. Fontos szabály még, hogy csak olyan gombát gyűjtsünk, amit biztosan ismerünk! Ha pedig ismeretlen gombát látunk, inkább ne szedjük le. A legbiztosabb módja a gombamérgezés elkerülésének, ha gombászás után bevizsgáltatjuk a zsákmányt egy szakemberrel!
Két kilogramm gomba az a mennyiség, amit
A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) azt tanácsolja, a már ismert, bevizsgálásra szánt gombákat kosárba, szellős dobozba, papírzacskóba, fajonként elkülönítve gyűjtsük és szállítsuk. Ne tároljuk őket sokáig, mert a friss gomba gyorsan romlik. A bevizsgáltatásukat követően, lehetőleg 24 órán belül együk meg őket.
A legtöbb piacon kötelező gombaszakértőt alkalmazni. Épp ezért a legegyszerűbb, ha a legközelebbi piacra visszük el bevizsgáltatni a leszedett gombákat.