időjárás
Nemcsak ősszel lehet gombát találni az erdőkben, mezőkön, hanem ilyenkor is. Milyen és mennyi gomba gyűjthető mostanában és mire érdemes közben figyelni? Most kiderül!
Sok gombafajta bújik ki ilyenkor a földből, köszönhetően a csapadékos időjárásnak. Aki a természetben töltené mostanában a szabadidejét, vigyen magával egy éles bicskát és egy kosárkát, ha szereti a friss gombát!
A gombák megjelenése főleg a csapadékmennyiségtől függ, amiből mostanában volt bőven. A legbiztosabbra akkor megyünk, ha a néhány napon át tartó esőt követő napos időjárást kivárjuk. Ahogy kisüt a nap és abba sem hagyja 10 napig, indulhat is a gombavadászat.
Magyarországon több mint 3000 faj található meg belőlük, amikből 100 mérgező és több mint 50 védett. A maradék fajták közözött viszont bőven van olyan, ami nem csak ehető, de finom is.
A kucsmagombák egészen júniusig nőnek majd az erdőkben, köztük az ízletes kucsmagomba és a cseh kucsmagomba. Aki szerencsés, fattyú vagy pusztai kucsmagombával is találkozhat. Szedhető mostanában mezei szegfűgomba, ami az egész országban jelen van, szinte minden erdőben. Tavasszal találkozhatunk a tövisalja gombával is, leginkább gyümölcsösökben, szilvafák, kökény- és galagonyabokrok közelében - olvasható a boon.hu-n. Ugyancsak májusban bújik elő az erdőszéli csiperke is a lomb- és fenyőerdők szélén, illetve a májusi pereszke, amivel az erdőkben és tisztásokon is találkozhatunk.
Gombát bárki gyűjthet Magyarországon, kivéve, ha azt a terület tulajdonosa megtiltja. Ezen kívül elzárt területen, bejárást tiltó táblák esetén sem szedhető gomba, vagy csak külön engedéllyel. A védett, természeti oltalom alatt álló gombákat pedig mindenhol tilos gyűjteni. Fontos szabály még, hogy csak olyan gombát gyűjtsünk, amit biztosan ismerünk! Ha pedig ismeretlen gombát látunk, inkább ne szedjük le. A legbiztosabb módja a gombamérgezés elkerülésének, ha gombászás után bevizsgáltatjuk a zsákmányt egy szakemberrel!
Két kilogramm gomba az a mennyiség, amit
A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) azt tanácsolja, a már ismert, bevizsgálásra szánt gombákat kosárba, szellős dobozba, papírzacskóba, fajonként elkülönítve gyűjtsük és szállítsuk. Ne tároljuk őket sokáig, mert a friss gomba gyorsan romlik. A bevizsgáltatásukat követően, lehetőleg 24 órán belül együk meg őket.
A legtöbb piacon kötelező gombaszakértőt alkalmazni. Épp ezért a legegyszerűbb, ha a legközelebbi piacra visszük el bevizsgáltatni a leszedett gombákat.