Létrehozva: 2023.05.19.
Módosítva: 2023.05.19.

Elzavarták otthonról, mert tanulni akart: Ezreknek ad erőt Norbert története

D. Tóth Norbert 9 hónapos volt, amikor állami gondozásba került. Nehéz körülmények közül, sok küzdelem árán érte el céljait a rendőr édesapa, akinek története ezreknek segít.

D. Tóth Norbert négyéves korától öt testvérével és édesanyjával élt együtt egy 30 négyzetméteres, összkomfort nélküli házikóban, ahol volt hogy étel is alig jutott az asztalra. Egykor még a félig penészes, száraz kenyeret pirította testvéreivel, hogy legyen mit enniük, mára pedig Gödöllőn él és neveli két gyermekét szeretetben és boldogan. A rendőrként tevékenykedő fiatal családapa küzdelmes élete egy igazi példa mindazok számára, akik nehéz körülmények között élnek, de szeretnének nagyot álmodni.

Norbert hitt abban, hogy ha küzd és tanul érte, akkor elérheti álmait / Fotó: D. Tóth Norbert

Már 12 évesen piacra járt takarítani iskola után

Norbert még csak kiskamasz volt, amikor felismerte, hogy a családi háttér és gondolkodásmód eltér attól, amivel el lehet kezdeni egy életet. Rájött, hogy a saját kezébe kell vennie a sorsát, ha jobb körülményeket akar teremteni maga számára. 

Piacra jártam takarítani és fizikai munkákat vállaltam iskola mellett. A pénz persze elment élelmiszerre és édesanyám szenvedélyére, így már akkor láttam, hogy szakmát kell tanulnom, ha nem akarok egész életemben kubikolni

– kezdte történetét Norbert, akinek édesanyja nem nézte jó szemmel, hogy tovább akar tanulni a nyolc általános után, így kénytelen volt eljönni otthonról.

„Amikor nehezen, de elvégeztem az általános iskolát, eldöntöttem, hogy kitanulom a szobafestő szakmát. Ennek hatására anyukám úgy döntött, hogy fel is út, le is út előttem. Három napot töltöttem az utcán, amikor végül egy osztálytársam – és akkori szerelmem – édesapja felajánlotta, hogy élhetek a város szélén álló tanyájában. Onnan jártam be a festősuliba, majd később kollégiumba kerültem” – folytatta a rendőr, aki kitartó munkával, apró lépésekkel, de egyre közelebb érezte magát az álomhoz, amit elképzelt magának. 16 éves korában, amikor édesanyja elhunyt, Norbert ismét állami gondozásba került, hiszen még kiskorú volt. 

Bár azt a szabadságot elvesztettem vele, amit előtte szerettem, viszont végre családias környezetbe kerültem, ahol főztek, mostak rám, napi háromszor ehettem és egyszerűbb lett az életem

– mesélt a lakásotthonokban töltött időszakáról Norbert, aki a szobafestő szakma kitanulása után leérettségizett és beiratkozott a Debreceni Egyetemre, ahol szociálpedagógiából szerzett diplomát. Ekkor tetszett meg neki a rendőr szakma is, és úgy döntött, az egyetem mellett elkezdi a Miskolci Rendvédelmi Technikumot. 

Norbert egy családias, összetartó csapatban szeretett volna dolgozni / Fotó: police.hu

„Állami gondozottként sosem gondoltam volna, hogy egyszer lehet belőlem rendőr”

D. Tóth Norbert szerint egy állami gondozottnak elképzelnie azt, hogy valaha rendőr lesz olyan lehetetlennek tűnik, mint elérni a Földről a Holdat. Ő mégis megcsinálta: elvégezte a rendészeti iskolát, majd először járőrként teljesített szolgálatot és innen lépkedett egyre feljebb, minél több iskolát elvégezve a rendőrség berkein belül. Életútja példaként szolgál minden állami gondozott gyermek számára, amit igyekeznek is eljuttatni minél több otthonba egy országjáró előadással, „Kiállok magamért!” címmel. Az előadás egyik karaktere pedig egyenesen Norbertet ábrázolja.

Mindig az volt az álmom, hogy kiegyensúlyozott, szerető családot alapíthassak és a gyermekeim olyan apaként nézhessenek rám, amilyen apára én vágytam.

Norbert feleségével két kisgyermeket nevel Gödöllőn / Fotó: D. Tóth Norbert

„Amiben én felnőttem, annak az ellentétjét élhetik meg a gyerekeim”

Norbert feleségével két kisgyermeket nevel Gödöllőn. Szociális érzékenységük nevelésük egyik sarokköve, így igyekeznek átadni mindent gyermekeiknek abból, amit számukra a jótékonykodás jelent. 

Bárhova megyünk segíteni, a gyerekek jönnek velünk, hogy lássák, hogy attól az élettől, amit ők élnek, van merőben eltérő. Van olyan, ahol nincs fürdőszoba, étel az asztalon, pedig ugyanolyan szeretnivaló gyerekek, mint ők. Ilyenkor szoktam elmondani nekik, hogy bizony én is így éltem, ilyen körülmények között

– árulta el nevelési módszerét az édesapa, aki az anyai és apai minták morzsáit a lakásotthonok nevelőitől tanulta el és építette be szülői hozzáállásába. Bár Norbert édesanyja már nem érhette meg fia sikereit, a rendőr édesapa tudja, hogy figyelemmel kíséri útját és segít neki fentről. Bár már úgy érzi, sikerült magának és talán édesanyjának is bizonyítania, úgy véli, hogy gyermekkora kompenzálása egy állandó dolog lesz az életében.

Mások álmaiért is küzd, sajátjai mellett

Norbert igyekszik jótékonykodni, amennyit csak bír. Legutóbb eredeti szakmájához visszatérve, szobafestőként ajánlotta fel, hogy ingyen kifest bárkinél Gödöllő környékén, aki anyagilag támogatja Illésné Áncsán Aranka, azaz „Anyácska” táborát, ahol a Balatonra visznek le 40 volt állami gondozottat és családját nyaralni és fejlődni a magyar tengerhez. Norbert most a Metropolnak elmondta, hogy rengeteg ember állt melléjük, és, úgy tűnik, sikerül összegyűjteni a pénzt, amiért nagyon hálás.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan helyen bukkant fel A Nagy Ő nagyszájú döntőse - fotók

origo.hu

Nem bír leállni luxusélete mutogatásával Berki Mazsi - fotók

borsonline.hu

Együtt buliztak a Házasság első látásra sztárjai – súlyos dolgot fedeztek fel a rajongók a fotókon

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

origo.hu

Fontos hír érkezett III. Károly király egészségügyi állapotáról

mindmegette.hu

Vigyázz, átverhetnek a mézédes magyar epret kínáló utcai árusok!

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Magyar Péter ezúttal Dobrev Klárát sértegette: „Egészen ijesztő!” - Videó

INSIDER

Örülhetnek az autósok: Megint csökken az üzemanyag ára!

INSIDER

Esélyük sem volt a túlélésre: Motoros találkozóra menet hunyt el a tolnai szerelmespár

INSIDER

Megrázó részletek, ez vezethetett a bőnyi iskolai késeléshez