Létrehozva: 2023.04.08.

Két és félszer annyiba kerül a csokinyúl, mint ugyanannyi csoki

Hiába drágább a csokinyuszi, mint az ugyanolyan táblás csokoládé, a gyerekek miatt megveszik.

A különféle statisztikák szerint a magyarok harmad-negyedannyi csokoládét fogyasztanak évente, mint az osztrákok, németek, svájciak, és a hazai édességvásárlások az ünnepek idején nőnek meg erőteljesebben. Így van ez húsvétkor is, amikor a gyártók és kereskedők biztosra mennek, mert, ha drága is mondjuk a csokinyuszi, a szülők, nagyszülők akkor is megeszik a gyereknek.

Happy,Easter,Chocolate,Hamper,Of,Eggs,And,Bunny,Rabbits,In
Fotó: Shutterstock

A Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint (MÉSZ) a húsvét általában még a karácsonynál is nagyobb keresletet támaszt a figurás csokoládék iránt, melyekből az eladás mennyisége akár ötödével is meghaladhatja a decemberi időszakot.  Húsvétkor természetesen a csokinyúl a legkedveltebb figura, második helyezett a tojás, majd a kacsa, a bárány és a csibe következik. A húsvéti szezonban a figurás csokoládék mellett a cukorkák iránti kereslet is megnő.

A Magyar Édességgyártók Szövetsége főtitkára, Intődy Gábor a húsvéti szezon előtti sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy jelenleg egyértelműen dráguló piacról beszélhetünk.  A csokoládék, kekszek, cukorkák és egyéb édesség termékek drágulása a szövetség becslése szerint összeségében 20% körül alakult, míg a forgalom 20%-kal, körülbelül 310 milliárd forintra emelkedett, jellemzően stagnáló, vagy kis mértékben csökkenő eladási mennyiségek mellett. Ezzel az édességek drágulása az átlagos, 40% körüli élelmiszer-infláció alatt maradt. 

Egy általunk megkérdezett kézműves csokoládékat gyártó cég vezetője szerint az orosz-ukrán háború óta a csokoládé ára az egekbe szökött. 

"Nem túlzok, ha azt állítom, hogy 3-6 hetente emelkedtek az árak és ez csak az alapanyag, ehhez még számos más költség hozzáadódik, mire egy tábla csokoládét megvásárolunk a boltban." 

A minőségi elvárásokból általában az áremelkedés ellenére sem mondanak le a magyarok. A szövetség felmérése szerint az édességet vásárlók 49%-a felelt úgy, hogy a minőségről nem mond le, inkább ritkábban, kisebb mennyiségben vásárolja az adott terméket, és csupán 14% választja egyértelműen szinte mindig az olcsóbbat.

Korábban a Ripost is írt arról, hogy a gyártók a tavalyihoz képest 15-20 százalékkal emelték a húsvéti figurák árait, de az üzletekben ennél magasabb árnövekedés is lehet.

Egy osztrák gazdasági portál pedig a húsvéti édességkínálatot vizsgálva arra jutott, hogy az emberek vásárlási döntései ilyenkor kevésbé észszerűek, mint máskor.

A Foodwatch összehasonlította a húsvéti termékeket a hétköznapi csokoládétermékekkel, és meglepő eredményre jutott. A húsvéti termékekről a szupermarketekben nem derül ki azonnal, hogy a "normál" csokoládéhoz képest mennyit kell érte fizetni - figyelmeztet Heidi Porstner, a foodwatch Austria vezetője: 

"A húsvéti termékeknél a 100 grammra vetített alapárat nem kell feltüntetni."

Megnehezítik a vásárlók dolgát: hogy a húsvéti csokoládéfigurák sokszor egészen más helyen vannak a szupermarketben, mint a mindennapi termékek. Számos termék lényegesen drágább a húsvéti, mint a normál kiszerelésben. A csúcstartó egy svájci gyártó terméke lett, ami hétköznapi "ruhában" 2,69 euróért volt kapható, de húsvéti "ruhában" már 8,89 euróba került, vagyis 230 százalékkal drágábban.

A magyar szabályozás világosan fogalmaz, csokoládé esetében például fel kell tüntetni a termék kilogrammra vetített árát is. A húsvét édességkínálat bőséges, van már vegán nyuszi, ennek 1 kilogrammra vetített ára 26 ezer forint, de akciósan 16 ezer forintért elvihető. Ennyit szerencsére nem kell fizetni, mindössze 1300 forintot, a 80 grammos "jószágért".

Megnéztük azt is, hogy átlagosan egy tejcsokoládéból készült csokinyuszi mennyivel drágább, mintha ugyanazt a mennyiségű csokoládét táblás csomagolásban vettük volna meg. Jól sejtettük, a szorzó átlagosan két és félszeres. Különbségek csak az egyes márkák árai között van, de a húsvéti  drágulási szorzó márkáktól függetlenül állandónak tekinthető. A dagi, vagyis nagyobb méretű nyuszik fajlagosan olcsóbbak, mint a kisebb méretűek. Előfordulhat, hogy az 50 grammos csokinyúl ugyanannyiba kerül, mint az azonos márkájú 100 grammos nyuszi. Az üzletláncok természetesen akcióznak is, és aki veszi a fáradságot, az kiválaszthatja, hol éri meg jobban ugyanazt a tapsifülest beszerezni. Egy "svájci illetőségű" 10 dekás nyuszi az egyik helyen mintegy 1400 forintba, ugyanaz egy másik üzletláncnál 1200 forint kerül.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

magyarnemzet.hu

Vége a szappanoperának: ő lesz a Barcelona vezetőedzője a következő idényben

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

magyarnemzet.hu

Hosszú idő után először ültek tárgyalóasztalhoz az oroszok és ukránok

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Nem tudta kifizetni 20 milliós adósságát, láncra verve tartották

INSIDER

Holtan találtak rá az eltűnt nyíregyházi négygyermekes anyára

INSIDER

Szívszorító: anyák napját szervez a 15 évesen elhunyt Dominik édesanyja

INSIDER

Karácsony Gergelyen erőt vett a kapuzárási pánik