Létrehozva: 2023.04.02.

Az aranynyúltól a tortabevonósig: itt a nagy húsvéti csokinyúl-körkép!

A többség már az igazi csokit keresi, még ha drágább is. Egy kis odafigyeléssel több száz forintot is spórolhatunk a csokinyulakon - itt a körkép!

Ahány üzlet, annyiféle húsvéti finomság, bár a felnőttek többsége a húsvéti sonkára esküszik, a kicsik számára a legnépszerűbb kétségkívül a húsvéti csokinyúl és az egyéb édességek. De sajnos a csokinyulak is a drágulás áldozatai lettek - utánajártunk, hol mi mennyibe kerül. 

Egy kis odafigyeléssel sokat spórolhatunk a csokinyulakon. Fotó: Ripost

A gyártók az alapanyagok és az energiaár változására hivatkozva többletköltségeik egy részét áthárították a vevőkre. Emellett az úgynevezett népegészségügyi termékdíj is befolyásolja az árakat már tavaly júniustól

 - mondta lapunk megkeresésére a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

A gyártók azt mondják, átlagosan 15-20 százalékkal kérnek idén többet a húsvéti figurákért, mint tavaly. A boltokban ennél nagyobb drágulás lehet. Ráadásul a vásárlók ennél is nagyobb drágulást tapasztalhatnak, mert a boltosok a megnövelt kiskereskedelmi adót és árstop miatti veszteségeiket is megpróbálják az árakba építeni - hívták fel a figyelmet.

A csokoládék, kekszek, cukorkák és egyéb édesség termékek drágulása a szövetség becslése szerint összességében 20 százalék körül alakult, ahogy a forgalom 20 százalékkal, körülbelül 310 milliárd forintra emelkedett. Sajnos az is igaz, hogy idén várhatóan tömeges akciókra nem lehet számítani, az árakon nem csökkentenek a gyártók, inkább új színekkel, csomagolással, különleges ízesítéssel próbálnak kedvezni a vásárlóknak.

Az utóbbi években a rosszemlékű "tortabevonós" nyulak ideje már kezd lejárni, és már nagyon kevés azoknak a száma is, amelyek  egyértelműen a mikulásoscsokik formájára hajaznak.  A sós-édes kombináció egyre keresettebb, szinte minden gyártó kínál sós-karamellás terméket. Cukor- és laktózmentes csokoládékból is egyre több van, már találni csokinyusziból is ilyeneket. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy az áremelkedés ellenére a magyarok minőségi elvárásokból továbbra se mondanak le, hanem inkább ritkábban, kisebb mennyiségben vásárolja az adott termékeket. A Ripost megnézte, hogy az egyes boltokban milyen árakra számíthatunk, valamint azt is, hogy milyen újdonságok tarkítják az idei kínálatot.  

A gyártók számos új csokinyúllal készülnek.  Fotó: Ripost

Az utóbbi időben több áruházlánc is számos újítással jelent meg a piacon, a boltokat elárasztották az "arany nyulak", és némelyikük nem is olyan rossz, mint gondolnánk. Ráadásul ezek aztán még nyomokban sem emlékeztetnek a Mikulásra, ami az álló nyulakról nem mondható el...

Az árak tekintetében általánosságban elmondhatjuk, hogy rendkívül nagy a szórás. Először a Tesco által forgalmazott termékeket néztük meg, az áruházlánc legolcsóbb csokinyuszija a 40 grammos Figaró tejcsokoládéja csupán csak 269 forintba kerül. Egy picivel drágábban 1099 forintért viszont már kaphatunk egy 75 grammos Kinder nyulat is. Az áruházlánc legdrágább nyula 1749 forintba kerül, igaz a Kinder 160 grammos kiszerelése igai csemege lehet a kicsiknek.

Óriási a szórás az árak tekintetében. Fotó: Ripost

Az Aldiban is vegyes a szórás, a legolcsóbb 45 grammos Milka itt 459 forintba kóstál, hasonló árban van a Boci is, ami a 70 gramjával 499 forintba kerül. Egy picivel drágábban 799 forintért viszont már kaphatunk 200 grammos kiszerelést is a Monarc termékéből aprított mogyoró ízesítéssel. Az gyártó külön húsvéti ajándékcsomaggal is várja a vásárlókat, 999 forintért tejcsokoládés, és kakaós öntettel töltött csokinyulakat, és csokitojásokat is kaphatunk. 

 Legolcsóbb kiszerelésLegdrágább kiszerelés
TescoFigaro 269 Ft (40 gramm)Kinder 1749 Ft (160 gramm)
AldiMilka 459 Ft (45 gramm)Kinder 999 Ft (170 gramm)
SparFigaro 289 Ft (40 gramm) M&M 1499 t (175 gramm)
CoopSaját márkás 189 Ft (34 gramm)KitKat 899 Ft (85 gramm)
Penny MarketCosmo 85 Ft (30 gramm)Milka 799 Ft (100 gramm)

A német áruházláncban, a Sparban a legbarátságosabb árú 40 grammos Figaró csokinyúl 289 forintba kerül, a Boci hasonló terméke, a 82 grammos már jóval drágább 749 forint. Az egyik legdrágább termék viszont kétség kívül a Lindt étcsokoládéja, az 50 grammos kiszerelésért 1199 forintot kérnek el a kasszánál. Aki a különlegességre vágyik, annak kiváló választás lehet az M&M drazsés csokinyuszija, igaz a 175 grammos figura nem olcsó, 1499 forint. Újdonság viszont, hogy itt is több húsvéti ajándékcsomaggal is találkozhatunk, A Tibi 114 grammos húsvéti csomagja, húsvéti tojással, és tejcsokoládéval mindössze csak 899 forintba kerül. 

A magyar tulajdonban lévő COOP-ban viszonylag olcsón juthatunk csokinyuszikhoz, a legolcsóbb likőrös krémmel töltött csokifigura a 34 grammos kiszerelés mindössze csak 189 forint. Egy picivel drágábban már viszont kaphatunk 40 grammos nyulat is a Boci kínálatából, ez 449 forint. Az egyik legdrágább termék a KitKat 85 grammos csokinyuszija 899 forintért.

A Penny Marketben is viszonylag olcsón juthatunk édességhez, a legolcsóbb nyúl ugyanis a Cosmo tejbevonatos nyuszija, ami csak 85 forintba kerül, igaz ez mindössze csak 30 grammos. A Tibi 40 grammos  nyula se nagyon drága, csupán csak 379 forint. A termékek közül itt a legdrágábbak a Milka 100 grammos verziója, és a KitKat 85 grammos kiszerelése. Előbbi 799 forintba kóstál, míg az utóbbi 599 forint.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Aggasztó háborús művelet van folyamatban az orosz-fehérorosz határnál

origo.hu

Így hazudott öngyilkosságot Magyar Péter

borsonline.hu

Lebuktak: nem akárkivel melegedett össze a TV2 műsorvezetője

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

magyarnemzet.hu

Gulácsi a 90. percben kapott gólja után: „Őszintének kell lennünk” + videó

origo.hu

Azonnal meghal az, aki erre a szigetre lép

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

mandiner.hu

Becéző szavak: Így hízeleg egymásnak évek óta Karácsony és a Gyurcsány-házaspár

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Hitéről vallott Peller Mariann: „Soha senkire nem szeretnék ráerőszakolni semmit”

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Már a legszörnyűbbtől tartanak: TBC-kezelés után veszett nyoma Renátának

INSIDER

"Lehet, hogy még közöttünk jár" - Még mindig keresik a szentesi Andrea gyilkosát, rettegnek a helyiek

INSIDER

Sokarcú lesz a tavasz folytatása: köd, zápor, napsütés, és erős szél is lehet

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki