Létrehozva: 2023.04.06.

Húsvéti hosszú hétvége: ez mind máshogy lesz, mint általában

Változnak a menetrendek, a parkolási rend az üzletek és a patikák nyitvatartása is. Összegyűjtöttünk minden fontos információt a húsvéti hosszú hétvége változásaival kapcsolatban.

Közeledik az idei év első négynapos hétvégéje. Az április 7-10-ig tartó hosszú hétvégén sok minden változik a megszokott rendhez képest. Máshogy közlekednek a buszok, a vonatok, a hév és a fővárosi menetrend is a megszokottól eltérő lesz. A patikák, posták, élelmiszerüzletek nyitvatartása is módosul, ahogy a parkolási rend is. Összegyűjtöttük milyen változásokat hoz a húsvéti hétvége!

húsvét,húsvét hétvége
Húsvéti hétvége: más lesz a menetrend és az üzletek nyitvatartása is. Fotó: Varga György

Így változik a közlekedés a húsvéti hétvégén

A MÁV-START járatai április 6-án a tavaszi szünet első napján a pénteki, 7-én a szombati, 8-án és 9-én az ünnepnapi, 10-én a vasárnapi, 11-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. Aki ezeken a napokon szeretne vonattal utazni, annak érdemes minél előbb megvennie a jegyét, mert jelentős utasforgalomra számít a MÁV. Tavaly a húsvéti időszakban közel nyolcszázezren váltottak jegyet, és ebben a bérlettel utazók nem is voltak benne-hívja fel a figyelmet a közlekedési vállalat.

A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul a tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején. Április 6-án, a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján, 7-én a munkaszüneti napokon, 8-án a szabadnapokon, 9-én a munkaszüneti napokon, 10-én, húsvéthétfőn a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok. Április 11-én a hét első tanítási szünetes munkanapjának, míg 12-én munkanapnak és a hét első tanítási napjának megfelelő menetrend lesz érvényben. A további részletek itt érhetők el, a Volánbusz pénztárainak húsvéti nyitvatartása pedig itt olvasható.

A MÁV-HÉV menetrendje is változik. Április 6-án a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint; a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint jár. 7-étől 10-éig a HÉV-vonalakon a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben. 11-én a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben hétfőtől csütörtökig érvényes menetrend szerint; a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint közlekedik.

A BKK menetrendje is hasonlóképp alakul. Április 7-én, pénteken az iskolaszünetben érvényes, pénteki munkanapi menetrend lesz érvényben. 8-án, szombaton a szombati napokon érvényes menetrend, 9-én és 10-én pedig a munkaszüneti (vasárnap) és ünnepnapokon érvényes menetrend lesz érvényben.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Így lesznek nyitva az üzletek

Április 6-án csütörtökön még bevásárolhatunk, de április 7-én, pénteken már nem lesznek nyitva az üzletek, a plázák, a bevásárlóközpontok, a hiper- és szupermarketek és az üzletláncok sem. Szombaton, vagyis április 8-án azonban újra kinyitnak, normál nyitvatartás szerint. Másnap, vagyis húsvétvasárnap azonban újra bezárnak és legközelebb csak április 11-én kedden lehet újra boltba menni. Ez idő alatt, ha valakinek sürgősen szüksége lenne valamire, az alábbi kereskedelmi egységeket tudja felkeresni:

  • benzinkutak és az ott működő üzletek;
  • virágboltok;
  • újságosok;
  • édességboltok;
  • non-stop üzemelő, éjjel-nappali boltok;
  • trafikok, ha a tulajdonos vagy a családtagja dolgozik benne;
  • valamint vendéglátó- és szórakozóhelyek.

Ezek ugyanis nyitva lehetnek munkaszüneti napokon is. A postákon is ezzel a nyitvatartási renddel kell számolni: pénteken, vasárnap, hétfőn zárva lesznek, szombaton viszont valamennyi posta a normál szombati munkarend szerint lesz nyitva.

Így változik a parkolási rend a húsvéti hétvége folyamán

A tavalyi évhez hasonlóan sok helyen lesz ingyenes a parkolás az országban. Miskolcon például április 7-én, 9-én és 10-én sem kell fizetni a parkolásért, Veszprémben is ingyenes lesz húsvétkor a parkolás, ahogy a főváros nagy részén is. Például Zuglóban (XIV. kerület) biztosan nem kell majd fizetni április 7-10-között és az Óbudai parkolási cég is közölte: április 7-én Nagypénteken, a hétvégén és április 10-én Húsvét hétfőn nem kell várakozási díjat fizetni.

Fotó: Markovics Gábor

Így lesznek nyitva a gyógyszertárak húsvétkor

Április 7-én, nagypénteken, április 9-én, húsvétvasárnap és április 10-én, húsvéthétfőn kizárólag a 0-24 órás nyitva tartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és készenlétet ellátó gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Április 8-án, nagyszombaton a pihenőnapokon is nyitva tartó gyógyszertárak nem a szokásos szombati/pihenőnapi munkarendjük szerint, hanem általában 12 óráig tartanak nyitva, zárás után pedig ügyeleti vagy készenléti szolgálat érhető el. Ezek listája itt található.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ragyogó napsütés után felhőszakadás, jégeső jön

origo.hu

Nem bír leállni luxusélete mutogatásával Berki Mazsi

borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

mandiner.hu

Kőkemény igazsággal szembesítette az európaiakat egy szőke, kékszemű lány a migránsokkal kapcsolatban (VIDEÓ)

ripost.hu

Íme a négy legintelligensebb csillagjegy – Te köztük vagy?

mandiner.hu

Mindent felforgathat az Európa által irigyelt magyarországi beruházás

origo.hu

Ilyen lesz a megújult valóságshow Gáspár Győzőről

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa