Létrehozva: 2023.04.06.

Húsvéti hosszú hétvége: ez mind máshogy lesz, mint általában

Változnak a menetrendek, a parkolási rend az üzletek és a patikák nyitvatartása is. Összegyűjtöttünk minden fontos információt a húsvéti hosszú hétvége változásaival kapcsolatban.

Közeledik az idei év első négynapos hétvégéje. Az április 7-10-ig tartó hosszú hétvégén sok minden változik a megszokott rendhez képest. Máshogy közlekednek a buszok, a vonatok, a hév és a fővárosi menetrend is a megszokottól eltérő lesz. A patikák, posták, élelmiszerüzletek nyitvatartása is módosul, ahogy a parkolási rend is. Összegyűjtöttük milyen változásokat hoz a húsvéti hétvége!

húsvét,húsvét hétvége
Húsvéti hétvége: más lesz a menetrend és az üzletek nyitvatartása is. Fotó: Varga György

Így változik a közlekedés a húsvéti hétvégén

A MÁV-START járatai április 6-án a tavaszi szünet első napján a pénteki, 7-én a szombati, 8-án és 9-én az ünnepnapi, 10-én a vasárnapi, 11-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. Aki ezeken a napokon szeretne vonattal utazni, annak érdemes minél előbb megvennie a jegyét, mert jelentős utasforgalomra számít a MÁV. Tavaly a húsvéti időszakban közel nyolcszázezren váltottak jegyet, és ebben a bérlettel utazók nem is voltak benne-hívja fel a figyelmet a közlekedési vállalat.

A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul a tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején. Április 6-án, a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján, 7-én a munkaszüneti napokon, 8-án a szabadnapokon, 9-én a munkaszüneti napokon, 10-én, húsvéthétfőn a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok. Április 11-én a hét első tanítási szünetes munkanapjának, míg 12-én munkanapnak és a hét első tanítási napjának megfelelő menetrend lesz érvényben. A további részletek itt érhetők el, a Volánbusz pénztárainak húsvéti nyitvatartása pedig itt olvasható.

A MÁV-HÉV menetrendje is változik. Április 6-án a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint; a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint jár. 7-étől 10-éig a HÉV-vonalakon a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben. 11-én a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben hétfőtől csütörtökig érvényes menetrend szerint; a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint közlekedik.

A BKK menetrendje is hasonlóképp alakul. Április 7-én, pénteken az iskolaszünetben érvényes, pénteki munkanapi menetrend lesz érvényben. 8-án, szombaton a szombati napokon érvényes menetrend, 9-én és 10-én pedig a munkaszüneti (vasárnap) és ünnepnapokon érvényes menetrend lesz érvényben.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Így lesznek nyitva az üzletek

Április 6-án csütörtökön még bevásárolhatunk, de április 7-én, pénteken már nem lesznek nyitva az üzletek, a plázák, a bevásárlóközpontok, a hiper- és szupermarketek és az üzletláncok sem. Szombaton, vagyis április 8-án azonban újra kinyitnak, normál nyitvatartás szerint. Másnap, vagyis húsvétvasárnap azonban újra bezárnak és legközelebb csak április 11-én kedden lehet újra boltba menni. Ez idő alatt, ha valakinek sürgősen szüksége lenne valamire, az alábbi kereskedelmi egységeket tudja felkeresni:

  • benzinkutak és az ott működő üzletek;
  • virágboltok;
  • újságosok;
  • édességboltok;
  • non-stop üzemelő, éjjel-nappali boltok;
  • trafikok, ha a tulajdonos vagy a családtagja dolgozik benne;
  • valamint vendéglátó- és szórakozóhelyek.

Ezek ugyanis nyitva lehetnek munkaszüneti napokon is. A postákon is ezzel a nyitvatartási renddel kell számolni: pénteken, vasárnap, hétfőn zárva lesznek, szombaton viszont valamennyi posta a normál szombati munkarend szerint lesz nyitva.

Így változik a parkolási rend a húsvéti hétvége folyamán

A tavalyi évhez hasonlóan sok helyen lesz ingyenes a parkolás az országban. Miskolcon például április 7-én, 9-én és 10-én sem kell fizetni a parkolásért, Veszprémben is ingyenes lesz húsvétkor a parkolás, ahogy a főváros nagy részén is. Például Zuglóban (XIV. kerület) biztosan nem kell majd fizetni április 7-10-között és az Óbudai parkolási cég is közölte: április 7-én Nagypénteken, a hétvégén és április 10-én Húsvét hétfőn nem kell várakozási díjat fizetni.

Fotó: Markovics Gábor

Így lesznek nyitva a gyógyszertárak húsvétkor

Április 7-én, nagypénteken, április 9-én, húsvétvasárnap és április 10-én, húsvéthétfőn kizárólag a 0-24 órás nyitva tartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és készenlétet ellátó gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Április 8-án, nagyszombaton a pihenőnapokon is nyitva tartó gyógyszertárak nem a szokásos szombati/pihenőnapi munkarendjük szerint, hanem általában 12 óráig tartanak nyitva, zárás után pedig ügyeleti vagy készenléti szolgálat érhető el. Ezek listája itt található.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek