Létrehozva: 2023.04.25.
Módosítva: 2023.04.26.

Ezt gondolja a 95 éves Baranyi László a 86 éves Ferenc pápáról: ő egy csodálatos ember!

Fára mászott, hogy láthassa 1938-ban az éppen Magyarországon tartózkodó XI. Pius pápa képviselőjét az akkor 11 éves Baranyi László. A színművész most is izgatottan várja a katolikus egyházfő érkezését, és ha teheti, a miséjére is kimegy.

Baranyi László elmúlt 95 éves, ami azt jelenti, hogy csaknem egy évtizeddel idősebb, mint a 86 esztendős Ferenc pápa. A katolikus egyház feje április 28-án érkezik hazánkba, a jeles eseményt pedig izgalommal a szívében várja a mélyen vallásos színművész.

Baranyi László
Baranyi László tiszteli a pápát. Fotó: Markovics Gábor

- Ferenc pápa egy csodálatos ember, és az országnak nagy megtiszteltetés a látogatása. A Szentatyának különösen nehéz a feladata ebben az embertelen világban, amikor már jóformán az a kor ideológiáját meghatározó tézis, hogy a férfinek is jogában áll szülni. Az emberiség kezd kifordulni magából, a pápa pedig igyekszik visszaterelni a helyes irányba. Még gondolkodom, hogy kimenjek-e a szentmiséjére a Kossuth térre, mert nem tudok sokat állni. Lehet, hogy kénytelen leszek a tévében nézni – árulta el Baranyi László, akinek már vannak pápákkal kapcsolatis különleges élményei.

Őszentsége, XI. Pius pápa 1938-ban nem tudott eljönni Budapestre, az Eucharisztikus Kongresszusra, Pacelli bíboros, a későbbi XII. Pius képviselte. Éppen egy hajókiránduláson vett részt, mi pedig közel laktunk a Dunához. Felmásztam egy fára, és lestem. Amikor lejöttem, összekoszoltam a ruhámat, amiért anyám leszidott, de én közöltem: a büntetés nem érdekel, a lényeg, hogy a saját szememmel láthattam, az egyházi méltóságot!

 Sok-sok évvel később a Csíksomlyói Passiót játszottuk egy társulattal egész Európában. A turnénk Rómát is érintette. Amikor a Colosseumnál tartózkodtunk, az olasz rendőrök elkezdtek minket terelni, mert éppen akkor jött a konvojával az azóta szentté avatott II. János Pál. A pápa áldást osztott, én pedig sosem felejtem el, ami ott történt: egy ázsiai csoport letérdelt és csodálattal nézte az egyházfőt – magyarázta a népszerű színész. Mindenki Laci bácsija csak mosolyog a felvetésen, hogy többet élt, mint Ferenc pápa.

ITALY - POPE FRANCIS LEADS THE EASTER MASS IN SAINT PETER'S SQUARE AT THE VATICAN - 2023/4/9
Ferenc pápa Budapestre érkezik Fotó: Alessia Giulianii/cpp / ipa-agen / Northfoto

- Abban hasonlítunk, hogy mindketten hamar elfáradunk. Ő viszont már kerekesszékben ül, én pedig még a botomat sem veszem a kezembe. Már megvettem egy világítós darabot, hogy a sötétben is használhassam, de egyelőre nincs rá szükségem. Helyette a drága feleségemre támaszkodom – szögezte le Baranyi László. A színművész elmondta: Ferenccel ellentétben, semmilyen diétát nem tart. Mint a Bors megírta, az egyházfő szigorú, zsírszegény étrendet követ.

- Miután átestem a Covidon, rájöttem, hogy bármit, még a nejlonszatyrot is megehetem. Életemben először, 93 évesen betegedtem meg komolyabban. Akkor én is elkaptam a koronavírust, amitől teljesen más ember lettem. Két hét alatt 16 kilót fogytam, elvesztettem a szaglásomat, és újra meg kellett tanulnom járni. Még a kórházban feküdtem, amikor egyik nap tejbegrízt adtak vacsorára, amit ráadásul olyan jól készítettek el, hogy az a nagymamáméra emlékeztetett. Szóltam is a nővéreknek, hogy ha marad néhány adaggal, adják nekem, még fizetek is érte. Kaptam is jó néhány adagot, persze ajándékba – nevetett a Família Kft. Nagypapája. 

Úgy is mondhatnám, hogy bent vagyok a döntőben.

Sajnos a vitalitásomból is veszítettem, és már a munka sem esett jól – mondta a Ripostnak a színművész. Egyre többet gondolkodom az elmúláson, hiszen a járás is egyre nehezebben megy. Műteni kellene a térdemet!

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntekről vasárnapig folyamatosan követheted a HírTV-n. Az előkészületekről és a Szentatya programjától minden részletet megtalálsz ITT.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

"Ez elfogadhatatlan" – balhé a TV2 stúdiójában, majdnem hazaküldték a műsor sztárját

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

magyarnemzet.hu

Olyan fejlesztés történik Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, amire nagyon régen vártak

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.

INSIDER

Kiszámoltuk, mekkora gázszámlát kapnak az átalánydíjasok

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők