Létrehozva: 2023.04.25.
Módosítva: 2023.04.26.

Ezt gondolja a 95 éves Baranyi László a 86 éves Ferenc pápáról: ő egy csodálatos ember!

Fára mászott, hogy láthassa 1938-ban az éppen Magyarországon tartózkodó XI. Pius pápa képviselőjét az akkor 11 éves Baranyi László. A színművész most is izgatottan várja a katolikus egyházfő érkezését, és ha teheti, a miséjére is kimegy.

Baranyi László elmúlt 95 éves, ami azt jelenti, hogy csaknem egy évtizeddel idősebb, mint a 86 esztendős Ferenc pápa. A katolikus egyház feje április 28-án érkezik hazánkba, a jeles eseményt pedig izgalommal a szívében várja a mélyen vallásos színművész.

Baranyi László
Baranyi László tiszteli a pápát. Fotó: Markovics Gábor

- Ferenc pápa egy csodálatos ember, és az országnak nagy megtiszteltetés a látogatása. A Szentatyának különösen nehéz a feladata ebben az embertelen világban, amikor már jóformán az a kor ideológiáját meghatározó tézis, hogy a férfinek is jogában áll szülni. Az emberiség kezd kifordulni magából, a pápa pedig igyekszik visszaterelni a helyes irányba. Még gondolkodom, hogy kimenjek-e a szentmiséjére a Kossuth térre, mert nem tudok sokat állni. Lehet, hogy kénytelen leszek a tévében nézni – árulta el Baranyi László, akinek már vannak pápákkal kapcsolatis különleges élményei.

Őszentsége, XI. Pius pápa 1938-ban nem tudott eljönni Budapestre, az Eucharisztikus Kongresszusra, Pacelli bíboros, a későbbi XII. Pius képviselte. Éppen egy hajókiránduláson vett részt, mi pedig közel laktunk a Dunához. Felmásztam egy fára, és lestem. Amikor lejöttem, összekoszoltam a ruhámat, amiért anyám leszidott, de én közöltem: a büntetés nem érdekel, a lényeg, hogy a saját szememmel láthattam, az egyházi méltóságot!

 Sok-sok évvel később a Csíksomlyói Passiót játszottuk egy társulattal egész Európában. A turnénk Rómát is érintette. Amikor a Colosseumnál tartózkodtunk, az olasz rendőrök elkezdtek minket terelni, mert éppen akkor jött a konvojával az azóta szentté avatott II. János Pál. A pápa áldást osztott, én pedig sosem felejtem el, ami ott történt: egy ázsiai csoport letérdelt és csodálattal nézte az egyházfőt – magyarázta a népszerű színész. Mindenki Laci bácsija csak mosolyog a felvetésen, hogy többet élt, mint Ferenc pápa.

ITALY - POPE FRANCIS LEADS THE EASTER MASS IN SAINT PETER'S SQUARE AT THE VATICAN - 2023/4/9
Ferenc pápa Budapestre érkezik Fotó: Alessia Giulianii/cpp / ipa-agen / Northfoto

- Abban hasonlítunk, hogy mindketten hamar elfáradunk. Ő viszont már kerekesszékben ül, én pedig még a botomat sem veszem a kezembe. Már megvettem egy világítós darabot, hogy a sötétben is használhassam, de egyelőre nincs rá szükségem. Helyette a drága feleségemre támaszkodom – szögezte le Baranyi László. A színművész elmondta: Ferenccel ellentétben, semmilyen diétát nem tart. Mint a Bors megírta, az egyházfő szigorú, zsírszegény étrendet követ.

- Miután átestem a Covidon, rájöttem, hogy bármit, még a nejlonszatyrot is megehetem. Életemben először, 93 évesen betegedtem meg komolyabban. Akkor én is elkaptam a koronavírust, amitől teljesen más ember lettem. Két hét alatt 16 kilót fogytam, elvesztettem a szaglásomat, és újra meg kellett tanulnom járni. Még a kórházban feküdtem, amikor egyik nap tejbegrízt adtak vacsorára, amit ráadásul olyan jól készítettek el, hogy az a nagymamáméra emlékeztetett. Szóltam is a nővéreknek, hogy ha marad néhány adaggal, adják nekem, még fizetek is érte. Kaptam is jó néhány adagot, persze ajándékba – nevetett a Família Kft. Nagypapája. 

Úgy is mondhatnám, hogy bent vagyok a döntőben.

Sajnos a vitalitásomból is veszítettem, és már a munka sem esett jól – mondta a Ripostnak a színművész. Egyre többet gondolkodom az elmúláson, hiszen a járás is egyre nehezebben megy. Műteni kellene a térdemet!

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntekről vasárnapig folyamatosan követheted a HírTV-n. Az előkészületekről és a Szentatya programjától minden részletet megtalálsz ITT.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

vg.hu

Durva csapás lenne a nyugati cégeknek, ha Oroszország visszavágna a vagyonelkobzásért

metropol.hu

Most aztán foghatja a fejét Marco Rossi: Ádám Martinról van szó

hirtv.hu

Magyar Péter nemcsak hergeli híveit a jobboldali sajtó ellen, de már propagandistákat is felvenne

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

VV Virág luxusmárkával villog, durván nekimentek a kommentelők

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

INSIDER

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

INSIDER

Sokszor sírva menekül Baltazár: évek óta szellemek kísértenek egy 8 éves kisfiút

INSIDER

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk