Létrehozva: 2023.04.19.

A jövő héten Ferenc pápa megérkezik Budapestre

Gőzerővel zajlanak az előkészületek.

Ferenc pápa kilenc nap múlva érkezik Budapestre. A katolikus egyházfő háromnapos látogatásának minden részletéről beszámol a közmédia.

Rendben zajlanak a magyarországi pápalátogatás előkészületei – ezt Kovács Zoltán államtitkár írta közösségi oldalán azután, hogy ülést tartott a pápalátogatás biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. Hangsúlyozta, hogy minden érintett szervezet megfelelően felkészült a Szentatya fogadására – hangzott el az M1 híradójában.

Gőzerővel készülnek a kiszolgáló helyiségek a pápai oltár mögött. Több száz koncelebráló pap és több mint 50 püspök vesz részt az április 30-ai pápai szentmisén.

„Nyitott szívvel kell várnunk a Szentatyát és azt az üzenetet, amit hoz számunkra. Azért kell imádkoznunk, hogy megerősítsen bennünket a hitünkben és a jövőképünkben, hiszen nagyon fontos, hogy bizalommal és hittel tekintsünk a jövő irányába”

– tanácsolta Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára.

A Kossuth téren csaknem száz műszaki szakember dolgozik azon naponta, hogy április 30-ára minden készen álljon. Jelenleg az óriás kivetítő a kórusdobogó és a nagyszínpad építési munkálatai zajlanak. A csúcseseményre a közös nagy szentmisére több tízezer embert várnak.

Meglepetés is készül a pápa érkezésére

Több mint 300 éve könnyezett először a máriapócsi Szűz Mária-kegykép. Az ismétlődő csodáknak köszönhetően ma már évente mintegy kétszázezren keresik fel a nemzeti kegyhelyet, ahová II. János Pál pápa is ellátogatott 1991-ben.

Bár Ferenc pápa most nem utazik a híres búcsújáró kegyhelyre, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai úgy döntöttek, hogy a máriapócsi kegykép hiteles másolatát kapja majd ajándékba

Magam is értesültem róla, hogy a püspöki Kar a máriapócsi kegykép másolatát fogja a Szentatyának ajándékozni, ami hát rendkívül megtisztelő számunkra hiszen Máriapócs nemzeti kegyhely, tehát az összmagyarság illetve az összkatolikus egyház számára egy fontos helyszín” – mondta Mosolygó Péter, a máriapócsi kegyhely igazgatója.

A katolikus egyházfő április végén három napot tölt a fővárosban és környékén, ez idő alatt Magyarország egyetlen szentszéki alapítású egyetemére, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre is ellátogat.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Szentatya a saját kezdeményezésére jön a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre” – mondta Birher Nándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja.

Az oktatási intézményben a szentatya beszédet is mond. Találkozik az egyetemi és kulturális élet képviselőivel, valamint hallgatókkal is.

„Egy nagy elismerés számunkra, de a másik oldalon egész biztosan, hogy feladatot is fog jelenteni hiszen hogyha eljön a Szentatya akkor egyértelműen meg fog fogalmazni majd célkitűzéseket, amiket a hazai felsőoktatásnak és azon belül is a hazai katolikus felsőoktatásnak is el kell majd érnie”

– tette hozzá Birher Nándor.

Ferenc pápa magyarországi apostoli útjára hetek óta lázasan készül az ország. A pápalátogatás előkészületei rendben zajlanak – ezt közösségi oldalán közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Kovács Zoltán bejegyzésében azt írta: másfél héttel a katolikus egyházfő érkezése előtt ülést tartott a pápalátogatás biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. Minden érintett szervezet megfelelően felkészült a Szentatya látogatására.

A közmédia a pápalátogatás minden mozzanatáról részletesen beszámol.

A MÁV-Volán-csoport és a GYSEV díjmentes utazást biztosít a Ferenc pápa látogatásához kapcsolódó eseményekre – közölte a MÁV pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a MÁV-Volán-csoport és a GYSEV díjmentes utazást biztosít az ország bármely pontjából a fővárosba az április 29-én a Papp László Sportarénában tartandó rendezvényre, valamint az április 30-i, a budapesti Kossuth téri szentmisére érkező és onnan hazatérő zarándokok számára.

A díjmentesség a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. menetrend szerinti járatainak 2. osztályú kocsijain, valamint a Volánbusz Zrt. menetrend szerinti járatain érvényes. Ugyanakkor az esetlegesen szükséges felárakat, valamint az 1. osztály díjkülönbözetét az utasnak meg kell fizetnie – írják a közleményben.

A díjmentes utazáshoz regisztrációs jegy megváltása nem szükséges, a további technikai részletekről az érintett közlekedési szolgáltatók folyamatosan tájékoztatják az utasokat – tájékoztatott a MÁV.

Az egyetem elmúlt 30 évben kifejtett munkásságának elismeréseként tekint a szentatya látogatására Birher Nándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja. Az intézményvezető az M1-en kiemelte: szimbolikus jelentőséggel bír, hogy Ferenc pápa egy hadban álló állammal szomszédos országba látogat.

Birher Nándor szerint azzal, hogy Ferenc pápa meglátogatja a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, tulajdonképpen elismerését fejezi ki a felsőoktatási intézmény elmúlt harminc évének munkásságáért.

Az egyetem dékánja szerint nagyon fontos, hogy a szentatya egy háborút viselő országgal szomszédos államban tesz látogatást.

Ennek szimbolikus jelentősége van, ugyanis Ferenc pápa korábban a Róma környéki egyetemek vezetőivel közölte: tegyenek meg mindent egy igazságosabb és békésebb világ megteremtéséért,

így ez a pápa egyetemi látogatásának egyik alapvetése.

A zárt körű program során Ferenc pápa találkozik a magyar felsőoktatás és a kultúra több képviselőjével, akik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs és Technológiai Karának (PPKE-ITK) ajándékával kedveskednek a szentatyának.

Egy robotkezek segítségével működő fonógéppel készülő rózsafüzér lesz az egyedi meglepetés, amelyet átadnak Ferenc pápának.

Birher Nándor kitért arra is, hogy a pápalátogatást megelőzően kerekasztal-beszélgetéseket tartanak, amelyeken kiemelt téma lesz a család, a háború, valamint a teremtésvédelem.

Rendkívül nagy megtiszteltetés hazánk számára, hogy a Szentatya két éven belül újra Magyarországra látogat –közölte Téglásy Nóra, Ferenc pápa Rózsák terei programjának szervezője az M1 Ma este című műsorában. Hozzátette, az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban tartalmas programokkal várják a zarándokokat, akik közül a szentatya betegekkel, elesettekkel, valamint háborús menekültekkel fog találkozni. A közmédia a pápalátogatás összes eseményét közvetíti.

Téglásy Nóra, Ferenc pápa Rózsák terei programjának szervezője, az M1 Ma este című műsorában elmondta,

rendkívül nagy megtiszteltetés hazánk számára, hogy a szentatya két éven belül újra Magyarországra látogat.

A pápalátogatás helyszíneinek kiválasztása kapcsán elmondta, a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet templom azért került föl a szentatya által meglátogatott helyszínek listájára, mert a névadó szent egész életét az elesettek, a szegények megsegítésére áldozta.

A Rózsák terén Ferenc pápa látogatásának második napján fog találkozni rászorulókkal, betegekkel, és háborús menekültekkel.

Téglásy Nóra közölte továbbá, a szentatya érkezését megelőzően imádsággal, kulturális, és zenei programokkal várják a több mint ezer hívőt, akik részt vesznek az eseményen, amelyen hallható lesz a Szent Erzsébet musical egy tétele is.

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplom a budapesti Rózsák terén, ahol Ferenc pápa látogatásának második napján fog találkozni rászorulókkal, betegekkel, és háborús menekültekkel (fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Akik a helyszínen nem tudnak jelen lenni, azok sem fognak lemaradni Ferenc pápa magyarországi programjairól, ugyanis a közmédia minden eseményről beszámol, valamint élőben közvetíti azokat, így sok millió ember lehet tanúja annak, hogy Róma püspöke újra megtiszteli a nemzetet látogatásával.

origo.hu

Magyar Péter: Úgy élőzz, ne látszódjon, hogy kevesen vannak

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

metropol.hu

Kiadták a riasztást: drámai fordulatot vesz az időjárás, jég is eshet

magyarnemzet.hu

Miért cserélte le a Fradi edzője a csereként beküldött Lisztest a döntőben?

mindmegette.hu

Az air fryerek egészségügyi mellékhatásai, amikről senki nem beszél

hirtv.hu

Ezt mondta a merénylő Robert Ficónak, mielőtt meghíúzta a ravaszt + videó

ripost.hu

Szoboszlai szomorú bejelentést tett, rajongók ezrei zokognak most

mindmegette.hu

Ezt a fűszert keverd a fasírtba és olyan finom lesz, mint még soha

ripost.hu

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

ripost.hu

A brit sajtó már teljes realitásként ír a III. világháborúról, térképen mutatják a gócpontokat

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Karácsonyék "fedősztorival" papírozták le a 112 milliót

POLITIK

Az orosz offenzíva miatt Zelenszkij lemondta külföldi utazásait

POLITIK

Karácsonyt már 2019-ben külföldről pénzelték

POLITIK

Kiadják-e a csehek a hadköteles ukránokat?