Létrehozva: 2023.04.23.

Ferenc pápa rászorulókkal és elesettekkel imádkozik majd a Rózsák terén

Lassan teljes a pápalátogatás programja.

Országszerte óriási az érdeklődés Ferenc pápa magyarországi programjai iránt, a katolikus egyházfő április 30-i szentmiséjére a határon túlról is sokan érkeznek majd. Ferenc pápa külön kérése volt, hogy találkozni szeretne szegény, nehéz sorsú emberekkel is, amelyre a Rózsák terén kerül majd sor. Elkészült a pápalátogatás hivatalos honlapja is – számolt be az M1-en Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász igazgatóhelyettese.

Ferenc pápa sokszor emelt szót a nehéz sorsú emberek érdekében és sokszor intézett útmutatást, kérést a karitász-szervezetekhez – mondta Zagyva Richárd.

A Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese szerint a szentatya egyszerre erősít is és biztat is bennünket. Az egyik fontos útmutatása, hogy ne csak a szegénység hagyományos csoportjaira figyeljük, hanem a társadalom perifériáján élő kirekesztettekre is. Jelezte, hogy látogatása alkalmával szeretne találkozni a menekültekkel, hajléktalanokkal, rászoruló családokkal, és azokkal, akik valamilyen jogtalanságot szenvedtek el, vagy megváltozott a munkaképességük, esetleg fogyatékkal élnek.

Zagyva Richárd szerint az országos karitászcsoportok nagy izgalommal készülnek a pápalátogatásra.

„Ez nekünk, segítőknek is egy fontos pillanat, hiszen fel kell készítenünk a támogatottjainkat. A szentatya kérése volt, hogy az egész országból vigyünk rászoruló, nehéz sorsú személyeket. A tanúságtevők között is lesz a karitász által támogatott család” – mondta. A Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban lesz a pápai találkozó, amely kapcsán Zagyva Richárd elmondta, hogy Szent Erzsébet a karitász védőszentje.

A rendezvény a szentatya érkezése előtt, előkészületi programmal kezdődik. Felvezető imádságok, közös éneklések lesznek. A rászoruló csoportok is készülnek különböző zenei programokkal.

Amikor a szentatya megérkezik, akkor olyan családok és támogatottak részéről lesznek tanúságtételek, akiket az egyház segítőszervezetei karoltak fel. Ezt követően a szentatya szól hozzájuk. Közös imádság is lesz, és Ferenc pápa vélhetően áldásban is részesíti az oda érkezőket.

Zagyva Richárd hangsúlyozta: a szentatya kérésének megfelelően a társadalom perifériájára szorult emberek minél szélesebb köréből választották ki azokat, akik találkozhatnak Ferenc pápával. Az is kérés volt, hogy a karitász figyeljen oda a menekültekre. Nem csak az Ukrajnából, de a máshonnan menekült emberek is részt vesznek a találkozón. Rajtuk kívül természetesen a fogyatékkal élők és mozgáskorlátozottak is.

„Az országban tizenhat egyházmegyei karitászközpont van, amelyekből kiválasztottuk a találkozón részt vevő négyszázötven embert. Nagyon készülnek és lelkesen várják már a szentatyát, akitől azt remélik, hogy reményt és lelki, hitbéli megerősítést ad, hiszen a nehézségeik az életük minden napján jelen van” – mondta a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese.

A pápalátogatás eseményeit a közmédia csatornáin is folyamatosan figyelemmel lehet kísérni. A szentatya budapesti programjának minden eseményéről beszámolunk. Elkészült a pápalátogatás hivatalos honlapja is, amelyet a www.ferenc2023.hu elektronikus címen lehet megtalálni.

A pápa felismerte, hogy sok tekintetben kicsit félrevezették Magyarországot illetően, és most visszatér, meglátogatja a magyarországi keresztényeket, katolikusokat – mondta Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton megjelent új podcastjében.

Ferenc pápa két éven belül másodszor látogatja meg a magyarországi keresztényeket, katolikusokat. „Ez megerősítése azon munkánknak, melynek célja, hogy keresztényként éljünk, hogy a jelenlegi társadalomban is tanúságot adjunk hitünknek és dolgozzunk érte” – hangsúlyozta a beszélgetésben a püspök. Hozzátette: különösen biztatásnak érzik ezt azon erőfeszítéseik megerősítésében, amelyek célja, hogy képviseljék és megvédjék a keresztény értékeket, melyek valójában nemcsak keresztény értékek, hanem egyben európai értékek is.

Kovács Zoltán arra hívta fel a figyelmet:

Magyarország több mint egy évtizede áll a kritikák középpontjában amiatt, hogy a kereszténységről beszél, hangsúlyozza, hogy az európai értékek ezeréves keresztény értékeken, struktúrákon alapulnak. Emlékeztetett arra, hogy az EU alapítói is kimondták, kereszténység nélkül Európa nem létezhet.

Kiss-Rigó László szerint Európa nyugati felében éppen azok, akik büszkén azt mondják magukról, hogy a demokrácia legmagasabb szintjén élnek, paradox módon „a nihilizmus ideológiai diktatúrájává változtatták társadalmaikat”, és ennek egyértelműen az lesz a vége, hogy „feladják identitásukat, és mindez önpusztításhoz, társadalmi öngyilkossághoz vezet. Úgy tűnik, hogy sokan nem fogják ezt fel. Úgy tűnik, hogy a józan ész egyszerűen megszűnt létezni e társadalmakban”.

Kovács Zoltán elmondta: a pápalátogatás három napja a katolikus egyház és egyházfő világképének különböző elemeit tükrözi majd.

Az első nap protokolleseményekről szól, amikor a pápa találkozik a köztársasági elnökkel, Magyarország miniszterelnökével, a magyar állam magas rangú személyiségeivel, majd nagyszabású találkozó lesz a Magyar Katolikus Egyház, illetve a magyarországi egyházak képviselőivel.

A második nap programja szociális kérdések köré szerveződik, a pápa meglátogatja a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Katolikus Szociális Intézményét, elmegy a Szent Erzsébet-templomba, ahol szegényekkel, menekültekkel és a magyarországi kisebbségek tagjaival találkozik, majd egy nagy ifjúsági találkozót tartanak. A vasárnapi pápai szentmise után az egyházfő meglátogatja a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet.

Kiss-Rigó László kiemelte,

a pápa útja elsősorban pásztori látogatás; azért jön, hogy meglátogassa a Magyarországon élő keresztényeket, katolikusokat, és biztassa, megerősítse őket hitükben. Ugyanakkor állami látogatás is, mely lehetőséget teremt arra, hogy a pápa értékekről közvetítsen üzenetet.

Kovács Zoltán felvetette: 2021 októberében Ferenc pápa zsinatot hívott össze, hogy megvitassák, az egyház miként tud alkalmazkodni a 21. századhoz. Ezzel kapcsolatban Kiss-Rigó László arra hívta fel a figyelmet: az egyháznak mindig meg kell újulnia. A Ferenc pápa által elindított folyamat megnyitja annak lehetőségét, hogy mindenki szabadon elmondhassa a véleményét, de ez nem jelenti azt, hogy az egyház tanításai a legfontosabb dolgokat illetően változni fognak. Az egyháznak nincs felhatalmazása tanításai megváltoztatására, a tanításokat Jézus adta – mondta.

„Minél nagyobb egy hajó, annál nehezebb vele irányt váltani” – fűzte hozzá a püspök.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Kovács Zoltán az elmúlt hetek és hónapok egyik legmegdöbbentőbb fejleményének nevezte, hogy „az ember magyarázkodásra szorul, amikor a békéről beszél”.

Ferenc pápa április 28. és 30. között tesz apostoli látogatást Magyarországon, a pápalátogatás minden részletéről beszámol a közmédia.

Élő közösségként készülünk a találkozásra Ferenc pápával – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

A bíboros jelezte: a katolikus közösség elsősorban imádsággal várja Ferenc pápát határon innen és túl. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kiadott egy imakártyát is, amelynek egyik oldalán a pápalátogatás logója, a másikon egy ima található. Az ima a magyar szentek közbenjárását és Istent kéri, hogy a pápalátogatás lelki megújulás és új, kegyelmi időszak forrása legyen a magyaroknak.

Emellett kulturális programokkal is készülnek, és „örömmel mondom, hogy vannak a közmédiában is kifejezetten a pápalátogatást előkészítő programok” – mondta a bíboros -, hozzátéve, sok visszajelzés érkezik hozzá arról, hogy az emberek nézik és érdekesnek találják ezeket a műsorokat.

Erdő Péter kiemelte az 1957-ben meggyilkolt Boldog Brenner János életéről készülő dokumentumfilm-sorozatot. Brenner János idős, szintén pap testvére minden bizonnyal ott lesz a pápalátogatás eseményein – mondta. Kitért arra: Brenner János azért is nagyon fontos, mert fiatalon áldozta életét a hitéért. Ahogy Angelo Amato bíboros mondta, a vértanú szentek nem a keserűség, hanem a kiengesztelődés szentjei.

A pápalátogatás előzményeiről szólva Erdő Péter jelezte: 2021-ben a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén Ferenc pápa megérezte, hogy őt az emberek itt szeretik. „Ahogy körbementünk a hívek között a pápamobillal, csak mosolygó arcokat, csak lelkes szemeket lehetett látni” – idézte fel, hozzátéve, egy fiatal házaspár a pici gyerekét is a pápa kezébe adta, hogy áldja meg.

Ferenc pápa talán maga is úgy érezte, hogy túl rövidre sikerült a budapesti látogatás, és hogy „szeretnénk mi is, ha kicsit többet lehetne köztünk”. Azt hiszem – jegyezte meg a bíboros -, hogy Ferenc pápa magyarországi útjával áldozatot vállal, de mindenképpen jönni akar, hogy lelkipásztorként meglátogassa a magyar katolikus közösséget és a magyar népet.

Azt is mondta, az emberek minden pápalátogatáson érzik, hogy a pápa egészen sajátos módon képviseli Krisztust, ahogy ezt történelmileg szokták mondani, ő „Krisztus helytartója”. Úgy fogalmazott: ez érződik a tömegen, szemmel láthatóan „Krisztus az, akire igazán szüksége van az emberiségnek”.

Azzal kapcsolatban, hogy Ferenc pápa április 28-án, látogatása első napján a Szent István-bazilikában, a Szent Jobb előtt találkozik a papsággal, a szerzetesekkel, Erdő Péter felidézte: amikor Szent István halála előtt felajánlotta országát Szűz Máriának, reménytelen helyzetben volt Magyarország. Szent István egy keresztény, nyugati típusú országot szeretett volna felépíteni, de már nem volt élő fia, akire azt rábízhatta volna. Érezte, hogy vagy a magyarság vagy a kereszténység mindenképpen bizonytalan helyzetbe kerül a halálával. „Ezért kérte a Szűzanya segítségét, ezért kérte az isteni gondviselés erejét, ami kísér minket a történelemben”.

A Szent István-i gondolat az volt, hogy nem vagyunk egyedül. Nincs egyedül az egyes ember, nincsenek egyedül a népek, és nincs egyedül az emberiség. Istennek terve van velünk, és ez terv egy olyan szerető és bölcs Istentől származik, akiben nyugodtan megbízhatunk – mondta.

Hozzátette: emellett a magyar egyházzal való találkozás mögött „ott a történelem is”, a magyar papság mögött olyan évtizedek vannak, amikor sok pap, szerzetes megjárta a börtönt is, és amikor a hitgyakorlás több eleme tiltott volt.

Az utóbbi harminc évnek is megvannak a nehézségei – mondta, példaként említve az elvilágiasodást, a fogyasztói társadalom jelenségeit. Ez tehát egy kettős folyamat – mondta, reményét fejezve ki, hogy Ferenc pápa látogatása bátorítást ad a papságnak is az újrakezdéshez, a jó kezdeményezésekhez.

Ferenc pápa április 28. és 30 között tesz apostoli látogatást Magyarországon, a pápalátogatás minden eseményét élőben közvetíti a közmédia.

origo.hu

"Fél órával előtte még beszéltem vele telefonon" - a verőcei hajótragédia előtt még vidáman mesélt barátnőjének a 19 éves lány

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

borsonline.hu

Erősebb, mint a reggeli kávé: überszexi testet villantott Palvin Barbi

vg.hu

A világ legdrágább virágát még Elon Musk sem vehetné meg

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

mindmegette.hu

Lecserélte a Lidl Széll Tamást, megszólalt a séf utódja - Videó

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

ripost.hu

Te felismered a magyar retró slágereket a szövegük alapján? - Kvíz

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

ripost.hu

Te tudtad? Ez a sztár volt a tavaly elvált Meryl Streep nagy szerelme

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Eszméleténél van Robert Fico.

POLITIK

NATO gépeket akar az ukrán légtérbe Zelenszkj

POLITIK

A német külügyminiszter újabb támogatásokat sürget Ukrajnának

POLITIK

Kétszázmilliót és lakást kapott Niedermüller csókosa