Létrehozva: 2023.04.25.

Elkezdődött az idei spárgaszezon: itt egy kis segítség a vásárláshoz!

Mi a különbség a különböző színű spárgák között? Honnan lehet tudni, hogy friss-e a spárga? Miért kellene sokkal több spárgát enni? Ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ a spárgaszezon kezdetén.

A spárga egy sokféleképpen felhasználható zöldség, ami tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, Magyarországon viszont kevesen fogyasztják. Igaz, hogy nem tartozik a legolcsóbb élelmiszerek közé, de cserébe kis mennyiségben fogyasztva is jótékony hatással van a szervezetre. A spárgaszezon kezdetén összegyűjtöttük, amit erről a növényről tudni érdemes.

spárga, spárgaszezon, zöld spárga
Elkezdődött az idei spárgaszezon: itt egy kis segítség a vásárláshoz! Fotó: Török János / Délmagyarország

Elkezdődött az idei spárgaszezon

A spárgaszezon április közepétől május végéig, június elejéig tart. Magyarországon nagyjából 1500 hektáron terem spárga, de itthon alig esszük, ezért főleg külföldön értékesítik a hazai termést. A boltok polcain ezért az EU más országaiból, például Németországból származó termékeket lehet főleg találni. A napsütésnek és az enyhe időjárásnak köszönhetően a fűtetlen fóliákból pedig már le is szedték az első sípokat Délnyugat-Németországban, így a piacon már nem csak fűtött területekről származó spárga található-írja a magyarmezogazdasag.hu.

Ezt érdemes tudni a spárgáról

Fogyasztásának kedvező élettani hatásai miatt mindenképpen ajánlott kihasználni az épp most zajló szezont. A spárga ugyanis tele van rostokkal, vitaminokkal és kevés a kalóriaértéke, ezen kívül elkészíteni sem túl bonyolult. Fogyókúrához, méregtelenítéshez is kiváló, de hajunk, bőrünk és körmünk szépségének, egészségének megőrzéséhez is hozzájárul. Kifejezetten gazdag A-, C-, E-, K-, és B-vitaminokban, folsavban, kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, illetve káliumban. A szárat jól emészthető rostok alkotják, amelyek segítik a bélműködést és az emésztést-olvasható a Nébih weboldalán.

Milyen a jó minőségű spárga?

A spárga évelő növény, aminek a friss, zsenge hajtását, az úgynevezett spárgasípját fogyasztjuk. A hazai polcokon jellemzően a fehér a zöld és a lila fajtával találkozhatunk. A jó minőségű spárgasíp kemény, nem fonnyadt, egységes színű (enyhén lilás lehet a fejnél), egyenletesen vastag, nem fás, lehetőleg egyenes, a fej szorosan zárt, a hajtás nem kinyílott. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések. Kifejezetten az ilyen tulajdonsággal rendelkező darabokat érdemes az üzletekben keresni.

spárga, zöld spárga, spárgaszezon
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Mi a különbség a fehér a zöld spárga között?

A fehér spárgának lágy, enyhe spárga íze van és a földfelszín alatt növekszik. Ebben a fajtában van a legkevesebb vitamin, ráadásul az egész növényt meg kell hámozni felhasználás előtt különben keserű lesz, így főleg mártásokhoz, salátákba alkalmas. A zöld spárga ezzel szemben a földfelszín fölött nő, nyersen is ehető, kiválóan alkalmas grillezéshez, pároláshoz, halhoz, húshoz egyszóval bármihez. Meghámozni sem kell, és ebben van a legtöbb vitamin is. Kapható még itthon lila spárga is, aminek nagyon markáns íze van, és a fehér spárgához hasonlóan lehet felhasználni.

Hogyan tároljuk otthon a megvásárolt spárgát?

Vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni a zöldséget. Mivel nagy a víztartalma, ezért azonnal hűteni kell, nehogy megfonnyadjon, nedves ruhába csavarva, maximum egy hétig a hűtőszekrényben is eltartható. A zöldség kiválóan tartósítható a mélyhűtőben is, de fontos, hogy mielőtt lefagyasztanánk, feltétlenül főzzük elő, vagyis blansírozzuk. Így tárolva 7-10 hónapon át is eltartható.

Ennyibe kerül idén a spárga

A spárga mindig is a drágább zöldségek közé tartozott, ami idén sem változott. A 2023-as szezon kezdetén 4.000 Ft és 6.000 Ft közötti áron lehetett beszerezni egy kilogramm spárgát. Jelenleg egy csokor spárga (500g) 2000 forintba kerül az üzletekben. Ez az ár a szezon előrehaladtával várhatóan csökkenni fog.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

hirtv.hu

A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka

INSIDER

Ez már több, mint szájkarate, egymásnak feszül a két atomhatalom

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk