tóth gabi
Van néhány tippünk azoknak, akik nem tudnak vagy akarnak idén bolti epret venni, vagy épp tavasztól őszig folyamatos szamócatermésre vágynak. Erre kell figyelni az otthoni epertermesztésnél!
Mint minden növénynek, a földiepernek is megvannak a maga igényei, amikre nagyon oda kell figyelni. Jó hír azonban, hogy nem kell profi kertésznek lenni ahhoz, hogy az otthoni szamócatermés is bőséges és finom legyen.
A köznyelvben epernek vagy földiepernek hívott gyümölcs valójában szamóca, az eper ugyanis fán terem. Pontosabban szederfán, fekete, illetve fehér színben. A kertészek által termelt szamóca viszont a földhöz nagyon közel, kis méretű, lágyszárú, évelő bokrokon terem. Vagyis a boltok polcain lévő eper valójában szamóca.
Nem számít, hogy milyen fajta szamócát termesztünk, a lényeg, hogy napfényes területet válasszunk. Olyat, ahol lehetőleg minimum 6 órán keresztül éri napfény - írja egy angol kertészeti magazin. A nedves és jó vízelvezetésű talaj szintén elengedhetetlen a jó eredmény érdekében. 20-25 centis mélységig ássuk ki a palánták helyét, ha pedig tehetjük, dolgozzunk komposzttal vagy nem friss trágyával. Olyan helyet válasszunk, ahol nincsen gyom, nincsenek lárvák és semmiféle betegség. Fontos, hogy semmiképp se ültessünk olyan helyre, ahol az előző 3 évben krumpli, paradicsom, padlizsán vagy étkezési paprika volt ültetve! A palántáknak hűvösebb talajra van szüksége, ezért érdemes mulcsozni a talajt, hogy hűvös maradjon.
Mivel a szamócának általában kicsi a gyökérzete, a cserépben történő termesztésük is jól működik. A földbe ültetéshez hasonlóan válasszunk egy olyan helyet, ahol elegendő napfény éri. A cserepes növények gyorsabban kiszáradhatnak, ezért folyamatosan ellenőrizzük, hogy a talaj állandóan nedves legyen. Mindenképpen olyan edényt használjunk, aminek az alján lyukak vannak, hiszen így a vízelvezetéssel sem lehet probléma.
A magyar földi eper, azaz a szamóca már érik a fóliasátrakban, az ára azonban igencsak borsos lesz, ahogy a később érő szabadföldi eperé is. Az árak annak ellenére vannak az egekben, hogy a termelők kedvező eperszezonra számítanak. A görög eper ára jelenleg 1700 forint körül van, a kevésbé érett magyar szamóca kilója pedig 2-3000 forint között mozog. A fóliasátrakban elültetett eper viszont ezeknél drágább lesz, csakúgy, mint a szabadföldi eper, aminek a szezonja májusban kezdődik majd. Huber István őstermelő a TV2 Tények riportjában úgy fogalmazott, a fóliás eper kilója 7000 forint körül várható: