Létrehozva: 2023.03.03.

Az új ügyeleti rendszerrel javul az orvosok helyzete

A kedden elfogadott törvénymódosítással a MOK által fenyegetett orvosokat védik.

Erős a gyanú, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a baloldal politikai megrendelésére pár nap alatt 180 fokos fordulatot vett, és a magyar emberek ellátását veszélyeztetve bojkottra szólította fel a tagságot, az orvosokat.

A törvénymódosítással a MOK által fenyegetett orvosokat védik. Fotó: Pixabay

Mint azt korábban megírtuk, a kamara etikai eljárás alá vonta a Győr-Moson-Sopron vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, miután az tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról a kollégáinak. Ráadásul a MOK először tagadta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait, aki úgy fogalmazott a legutóbbi kormányinfón, hogy elvtelen, tűrhetetlen és elfogadhatatlan a MOK eljárása, amely az ellátást is veszélyezteti, amikor nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik a feladatukat ellátnák. Egy pár nappal később kiszivárgott levél szerint azonban valóban fenyegetés érte a MOK vezetősége részéről azokat az orvosokat, akik nem a kamara szájíze szerint gondolkodnak. A levelet a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Szijjártó László írta, s ebben az áll, hogy szerinte, aki az új ügyeleti struktúra mellett van, „az sztrájktörő” és „eladja a jövőjét egy tál lencséért”.

A cél, hogy a betegek ellátása biztosított legyen

A MOK orvosokat fenyegetett azzal, hogy ha beállnak a betegellátás minőségét javító új rendszerbe, akkor nem dolgozhatnak többet orvosként. A most elfogadott törvénymódosítással ezt az eszközt kivettük a kamara kezéből, tulajdonképpen a saját kollégáinkat, az orvosokat védjük meg, ezentúl a kamarai tagság nélkül is dolgozhatnak

- ezt már Takács Péter egészségügyi államtitkár nyilatkozta a Magyar Nemzetnek. Nem kötelező többé a kamarai tagság, hanem önkéntes. A törvény célja tehát, hogy a MOK többé ne tudjon visszaélni a hatalmával, és a betegek ellátása biztosított legyen – magyarázta az államtitkár.

Takács Péter egészségügyi államtitkár Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Az államtitkár szerint az új struktúrában részt vevő kollégáknak sokkal jobb feltételeket tudnak kínálni. Mint mondta, eddig ügyeletszervező cégek végezték az alapellátási ügyeletet, ami abszolút nem volt összehangolva a sürgősséggel. Nem utolsósorban körülbelül fele annyi pénzt fizettek az orvosoknak, mint amennyit az új rendszerben fognak kapni.

Takács Péter végül kiemelte azt is: meglepődött volna, ha a feljelentéskultúrát a vérében hordozó magyar baloldal nem fordult volna az Európai Bizottsághoz. Az államtitkár szerint a bizottságnak ugyanakkor semmi köze ehhez az ügyhöz, továbbá jelezte az EB-hez forduló Ujhelyi István szocialista EP-képviselőnek, hogy Ausztriát is jelentse föl, ugyanis ők most tárgyalják a kötelező kamarai tagságra vonatkozó kérdést.

"Jól működik az új rendszer

Az első nap tapasztalatai alapján jól működik az új ügyeleti rendszer Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is

- közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Hozzátette, az ügyeleti alapellátást Hajdú-Bihar vármegye után 2023. március 1-jétől Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is az új, egységes rendszer biztosítja a betegeknek. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár kijelentése

origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta el sokmilliós megbízással

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött: dráma a Szabadság hídon, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa

INSIDER

Egy napig még a liftben is csak magyar zene szól, ez az oka