Létrehozva: 2023.03.24.

A tavaszi fáradságot is a Covid okozza? A háziorvos válaszol

Dr. Mangó Gabriella érdekes dologra hívta fel a figyelmet. Legújabb posztjában beszámolt a hosszú covidról, amelynek tünetei akár hónapokkal a fertőzés után is megkeseríthetik az életünket.

A Facebook-oldalán már 73 ezer követővel rendelkező Dr. Mangó Gabriella aggasztó dologra hívta fel a figyelmet legújabb bejegyzésében. Ez pedig nem más mint a long covid, vagyis a hosszú covid. Egy állapot ami akár hónapokkal a betegség lefolyása után is megnehezítheti az emberek hétköznapjait. A témával kapcsolatban felkerestük a doktornőt, hogy további információkat tudjunk meg a betegségről és annak kezeléséről. A háziorvos rámutatott, hogy a tél végén, tavasz elején megjelenő "tavaszi fáradság" érzetet is sok esetben a hosszú Covid okozhatja az emberek szervezetében.

Mangó Gabriella
Fotó: Dr. Mangó Gabriella

„Nagyon sok olyan tünet van, amit koronavírus fertőzés után tapasztalnak az emberek és ezeket sokáig nem tudják hova tenni. Egyrészt problémát jelent a hétköznapokban, hogy sokszor rosszul vannak, de azt hiszik, hogy ez csak pszichés rosszullét. Emiatt pedig sajnos sokszor nyugtatót írnak fel nekik, pedig igazából a türelem és az immunerősítés lenne a jó döntés ilyen helyzetekben. Összekeverhetők a tünetek a tavaszi fáradsággal, ugyanis nagyon fáradtnak érzik magukat az emberek és nem akar el múlni ez az állapot" - árulta el Mangó Gabriella a Ripostnak. 

A háziorvos rámutatott, hogy ő is találkozott már long covidban szenvedő emberekkel. Emellett pedig már statisztikák is szólnak róla, ugyanis világszerte már több, mint 200 féle tünetet jegyeztek le long covidban szenvedő betegeknél.

A hosszú covidnak az a lényege, hogy a sejtjeink megfertőződnek a Covid-vírussal és mivel a szervezet tudja, hogy ott van bent egy gyulladás a szöveteinkben, elkezd dolgozni ellene. Ez addig tart amíg a kiváltó ok a sejten belül el nem pusztul. A környezete pedig addig rosszabbul funkcionál, és ott kicsit rosszabb a szervezet vérkeringése is. Ez pedig csinálhat mindenféle tünetet, amit az MR-el, vagy a CT-vel sem látunk

 - tette hozzá a doktornő.

A helyzet megoldásához mindenképpen türelemre van szüksége az embereknek, ugyanis akár hónapokig is eltarthat mire sejtszinten meggyógyul az illető. Emellett 7-8 óra alvást  ajánlott mindenki számára a doktornő, ugyanis ilyenkor képződnek az őssejtek. Segíthet továbbá az időszakos böjtölés és az immunerősítés is. Csalántea, gyömbér, citromolaj, teafa, ezeket a gyógynövényteákat is melegszívvel ajánlotta a háziorvos olvasóinknak. A D-vitamin szedését pedig egész évben rendszeressé lehet tenni, télen kicsit több, nyáron kicsit kevesebb egység szedésével.

A koronavírus továbbra is nagy számban velünk maradt

Dr. Mangó Gabriella továbbra is fontosnak tartja a maszkviselés betartását, ugyanis a koronavírus még mindig itt van velünk, a mai napig dupla annyi megbetegedéshez vezet a Covid-19, mint az influenza például. A háziorvos egy konkrét példával is illusztrálta az esetet, ugyanis nemrég egy betege csupán hasfájásról panaszkodott, és nem akarta a rendelőben felvenni a maszkját, majd a doktornő is megfertőződött a vírussal.

Azok számára akik kiváncsiak a konkrét tüneteire a hosszú covidnak, azok számára bejegyzésében körültekintően összegyűjtötte a doktornő azokat:

Extrém fáradékonyság, memóriazavar, fejfájások, izületi fájdalmak, vérnyomás és pulzusingadozás, hasi panaszok, menstruációs ciklus felborulása, hormonális zavarok. Többségében ezeket a szakemberek és a környezet is "csak" pszichés tüneteknek minősítik, mivel az orvosi vizsgálatok többsége semmiféle szervi elváltozást nem mutat.

Dr. Mangó Gabriella kifejtette, hogy míg a férfiak életét elsősorban a szív és érrendszeri tünetek keserítik meg, a nőkét az idegrendszeri és hasi panaszok.

A long-covidról még mindig nagyon hiányosak az információink ezért további kutatások és vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy pontosan meg lehessen állapítani, hogy mik a tünetei és a megoldásaik, azonban a háziorvos egy jó tanáccsal is ellátta követőit a Facebook-oldalán:

Fel a fejjel, nem magunktól hülyültünk el, csak a covid tette velünk, és nem azért vagyunk fáradtabbak a kelleténél, mert téli/tavaszi lustaságunk van, hanem az a fránya vírus

- zárta sorait a doktornő. A teljes bejegyzését a Dr. Mangó Gabriellának itt tudjátok elolvasni:

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább