Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2023.02.07.

Ez fenyeget az influenzavírus gyors mutációja miatt

Az oltás 1-2 hónapig nyújt csak kellő védelmet Dr. Mangó Gabriella szerint.

Gyakran halljuk a koronavírus-járvány kapcsán, hogy a vírus különösen veszélyes lehet a legyengült immunrendszerű emberekre. Különösen igaz ez a mostani inlfuenza szezonra is, mivel egyre több azoknak a száma, akik légúti panaszok miatt fordulnak orvoshoz. Bár az utóbbi két évben a maszkviselés miatt veszíthettek az intenzitásukból a szezo­nális influenzajárványok, ám pont emiatt az immunrendszerünk is jócskán legyengülhetett a távolságtartás miatt, így most még fogékonyabbak lehetünk az influenzára. 

Az ÁNTSZ legfrissebb adatai alapján 2023. január 23 – 29. között 211 400 fő fordult orvoshoz  az országban akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 30 ezer főnél pedig influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

A hatóság adatai alapján a betegek 42 százaléka 0-14 éves volt gyermek, 29 százalékuk pedig 15-34 éves fiatal felnőtt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 19,7%-a, 8,7%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A 100 ezer azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedések száma a 3-5 évesek (999) körében volt a legmagasabb, ezt követte a 6-9 évesek (828) és az 1-2 évesek (721) és érintettsége.

Még nem lélegezhetünk fel

Nem is annyira a védőoltás miatt csökken az emberek immunrendszerének működése, hanem azért, mert még ki sem jönnek az egyik fertőzésből, és mennek már bele a másikba 

- hívta fel a figyelmet lapunknak Dr. Mangó Gabirella.

dr. Mangó Gabriella
Fotó: Dr. Mangó Gabriella

„A januári riasztó esetszámok ellenére a szakértő szerint az elmúlt egy hétben jelentősen lecsökkent a felső légúti hurutos betegségeknek a száma, a hideg idő miatt. Azt azt megelőző bő tíz napban viszont megháromszorozódott a megbetegedések száma" - fogalmazott a doktornő.

Mint mondta, jelenleg több fertőző betegedés is jelen van hazánkban. Ilyen az A Típusú influenza, az RSV, Streptococcus , és jelen van még a covidos felső légúti  megbetegedés is. A szakértő szerint az influenza B  valamikor majd március-áprilisra érhet Magyarországra.

A szakértő szerint nagyon fontos, hogy ha valaki elkapott egy fertőzést akkor próbálja meg a lehető legjobban kikúrálni magát, és próbáljon meg minél több gyümölcsöt bevinni a szervezetébe, valamint emelje meg a C, és D vitamin mennyiséget.  

Arra a kérdésre, hogy melyik az a korcsoport, akik leginkább kitettek az influenzának, a doktornő azt mondta, hogy jelenleg leginkább a 30-50-es korosztály a leginkább veszélyeztetett. Dr. Mangó Gabriella szerint mindez azért történhetett, mert az utóbbi években az idősekben sikerült tudatosítani az elővigyázatosságot, így már az idősebb korosztály ellenállóbb. 

Az influenza elleni oltás bár elég védelmet nyújt az első egy-két hónapban, február végére, március elejére fogékonyabbá válhatunk a betegségre. mivel az influenza vírusa a koronavírussal ellentétben gyorsabban mutálódott a belső örökítőanyag miatt

 - mondta lapunknak.

Bár az utóbbi időben kevesebb figyelmet kap a koronavírus-járvány, a szakértő szerint nem lélegezhetünk fel mivel kérdés, hogy milyen hatásai lesznek a nemrégiben felfedezett kraken elnevezésű variánsának is. Aggodalomra ad okot, hogy ennek az új variánsnak a terjedése gyorsabb lehet, és több ember is elkaphatja.

Dr. Mangó Gabirella szerint sok múlik azon is, hogy milyen életmódot folytatunk, mivel a stressz nagymértékben kihathat az egészségünkre is; ezért azt tanácsolja, hogy próbáljunk meg minél stresszmentesebben élni.

2023. negyedik hetében 16 közigazgatási területen nőtt, három területen (főváros, Heves és Nógrád vármegye) nem változott és egy területen (Vas vármegye) csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Komárom-Esztergom (500), Győr-Moson-Sopron (496) és Békés (457) vármegyében volt a legmagasabb, Vas (100), Pest (173) és Zala (174) vármegyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket a fővárosban, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Veszprém és Zala vármegyében diagnosztizáltak.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

magyarnemzet.hu

A CIA vezetője szerint Ukrajna idén elveszítheti a háborút

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

mandiner.hu

Kemény választ küldtek az oroszok az amerikai ukrán segélycsomagra (VIDEÓ)

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát