Létrehozva: 2023.02.28.

Lidércnyomás vagy szellemjárás? Ellepték a Facebookot a szellemekről szóló posztok

Sokan olyanok is éltek már át paranormális jelenséget, akik nem is hisznek a szellemekben. Mikor van dolgunk igazi szellemekkel, mikor hat ránk az alvásparalízis és mi is a lidércnyomás?

Csend, sötét és alvásközeli állapot - általában ilyen körülmények játszanak közre abban, ha éjjel felriadunk álmunkban vagy el sem merünk aludni, mert furcsa dolgokat hallunk vagy látunk. A jelenség cseppet sem újkeletű, a Facebookon azonban egyre több csoportban jelennek meg szellemekkel kapcsolatos posztok. A felhasználók általában abban kérik csoporttársaik segítségét, hogy adjanak magyarázatot például arra, ha érzik valaki jelenlétét az üres szobában, látnak vagy hallanak embereket, akik lámpafénynél nincsenek ott és furcsa rettegés, bénultság lesz úrrá rajtuk ébredés után vagy elalvás előtt. 

Vannak, akiket rendszeresen gyötörnek rémálmok. Fotó: Pixabay

Ellepték a Facebook-csoportokat a szellemekről szóló posztok

Bizonyára mindenki számára ismerős a fogalom, amit szellemjárásnak hívnak. Azaz bizonyos házakban, szobákban furcsa dolgok történnek megmagyarázhatatlanul, a nyikorgó padlótól kezdve a falakon mozgó árnyékokon, éjszakai suttogásokon át a polcokról leeső könyvekig. Ilyenkor bár sokan a realitás talaján próbálnak maradni és logikus magyarázatot találni az esetekre, vannak olyan rémisztő jelenségek, mint például a szellemek megjelenése. 

Egyes elméletek szerint, van, hogy egy elhunyt azért marad korábbi házában, mert nincs tudatában annak, hogy meghalt, és szándékán kívül kísért, de olyan is van, aki egyszerűen birtokló szellem, és bár tudja, hogy már nincs teste a földön, a saját házához ragaszkodik, az új tulajdonost pedig el akarja űzni. A Facebookon egyre több csoportban lehet olvasni különös paranormális élményekről, például visszalátogató rokonról, ismeretlen alakról az ágy végében vagy elhunyt kiskedvenc dorombolásáról éjszaka. Mindezt azonban érdemes megvizsgálni tudományos szemszögből is, hiszen egy részükre van magyarázat: ez pedig az alvásparalízis és a vele járó lidércnyomás.

Mi is az az alvásparalízis? 

Állítólag az emberek körülbelül 40 százaléka tapasztalta már az úgynevezett alvásparalízis rettentő élményét azaz azt, amikor éjszaka úgy ébred fel, hogy nem tud megmoccanni, hangokat kiadni magából. Mindezt sokszor még olyan élmény is kísérheti, mintha valaki lenne még a szobában, akit vagy amit sokszor szellemnek tartunk. Az alvásparalízis szoros kapcsolatban áll az alvás REM-fázisával (gyors szemmozgás), és általában közvetlenül elalvás előtt vagy felébredéskor jelentkezik. Az ijesztő érzés, amit okoz gyakran társul hallucinációkkal (lidércnyomás), vagy testen kívüli élménnyel. Ezeket van, aki összekeveri a szellemekkel, pedig valójában kívülről látjuk magunkat, ahogy alszunk. Ilyenkor az agyunk kivetít egy alakot elénk, aki mintha felettünk állna és nézne minket, pedig azok mi magunk vagyunk, az agyunknak egy énképe kivetülve. 

A,Creepy,Doll,Observes,A,Sleeping,Woman,On,The,Bed.
Az alvásparalízis egyik jellemzője, hogy olyan érzésünk van, mintha valaki még lenne a szobában, aki minket néz. Fotó: MDV Edwards

Lidércnyomás vagy szellemjárás?

Az alvásparalízis egyik gyakori velejárója a lidércnyomás, ami valójában egy rémálomtípus. A babonás hit szerint a lidércnyomást az ember mellkasára ülő rossz szellem, a lidérc okozza, aki valami rosszat akar nekünk okozni. Ebből adódhat, hogy valaki azt érzi álmában, hogy ráfeküdtek a mellkasára és fullad, nyomó érzése támad. Az alvásparalízis állapotában azonban bármit képesek vagyunk valóságként megélni. Szakértők szerint a paralízis bár borzalmasan ijesztőnek tűnhet, alapvetően ártalmatlan jelenség. Vannak, azonban olyan misztikus esetek is, amikor cseppet sem tűnik ártalmatlannak a jelenség, sőt kifejezetten paranormális beütése van. Az alvásparalízisnek köszönhetően pedig mindezt valóságnak hisszük és olykor még hallucinálunk is hozzá pár furcsa lényt, hangot vagy árnyat a szobába.

Hogyan vessünk véget mindennek?

Attól függően tudjuk megállítani ezeket folyamatokat, hogy rájövünk alvásparalízissel vagy valódi szellemjárással van dolgunk. A visszatérő rémálmok esetén segíthet, ha kitalálunk az álomnak egy pozitív befejezést, amit újra és újra elképzelünk és "begyakoroljuk" azt. Van olyan technika is, amivel már a rémálom kezdetekor  felébreszthetjük magunkat, de a nyugtató gyógyteák és a meditáció is segíthet megküzdeni a lidércekkel. 

Ha úgy tapasztalja valaki, hogy komolyabb problémával áll szemben, és valódi szellemek kísértenek a házában, akkor érdemes felkeresni egy ezzel foglalkozó szakembert. A hozzáértők azt is szokták tanácsolni, hogy a gyakran visszatérő szellemnek határozottan, hangosan mondjuk meg, hogy hagyjon minket békén és menjen el a házból, de van, aki arra esküszik, ha egyházi személy szenteli meg a házat, ezzel távol tartva az esetlegesen ártani akaró lelkeket családunktól. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát - videó

origo.hu

Letartóztatták a bőnyi diáklányt, aki megkéselte osztálytársát

borsonline.hu

Rettenetes videó: kirándulóknak esett neki a kegyelmet nem ismerő medve az erdőben

vg.hu

Az OMV olyat vegyészkedett össze, amire mindenki felhúzta a szemöldökét

metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

mandiner.hu

Mindent felforgathat az Európa által irigyelt magyarországi beruházás

origo.hu

Itt a kemény orosz válasz Amerika újabb háborús lépésére

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Óráink vannak hátra: felhőszakadással, jégesővel esik vissza a hőmérséklet 15 fokot

INSIDER

„Óriási dolog, hogy Levi is esélyt kapott" – versenyt fut az idővel az ötéves izomorvadásos kisfiú

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát