Létrehozva: 2023.02.13.

Újdonság: Egyre több mindent vizsgálnak az ellenőrök a BKK járatain

A néhány évvel ezelőtt megkezdett fejlesztésének köszönhetően a BKK egy újfajta módszerrel vizsgálja a jegyek és a bérletek érvényessége mellett már azok valódiságát is.

Szerző H.Á.

A 2022-es évben fejlesztette és egyszerűsítette a jegyellenőrzés folyamatát a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), aminek köszönhetően megszokottá vált, hogy a tömegközlekedési eszközökön és a metró aluljárókban lévő ellenőrök többsége rendelkezik azzal az elektromos készülékkel, mely a jegyeken és a bérleteken található kód leolvasásával ellenőrzi a jegy vagy a bérlet érvényességét. Az eszköz azonban nemcsak emiatt került bevezetésre.

Egyre több mindent vizsgálnak az ellenőrök. Fotó: Ripost.

A BKK a digitalizációs folyamat részeként vezette be a jegyellenőri készülékekre fejlesztett applikációt, amelynek segítségével hatékonyabbá vált a jegyek és a bérletek eredetiségének és érvényességének az ellenőrzése – tudta meg a Társaságtól a Metropol.

Elterjedtek az elektronikus eszközök

Az alkalmazás tesztelése egyébként még 2017 végén, 40 jegyellenőr bevonásával kezdődött. Mára már a BKK jegyellenőrök többsége rendelkezik olyan készülékkel, amely a jegyek és bérletek érvényességét elektronikusan ellenőrzi. A rendszer emellett arra is alkalmas, hogy pótdíjazás esetén rögzítse és 2022 óta zárt rendszerben, egy applikáció segítségével továbbítsa az utas adatait a BKK követeléskezelő rendszerébe.

Így minden érintett fél számára jelentősen egyszerűbbé vált a pótdíjazás folyamata, ahogy a fizetésé is, ugyanis a jegyellenőröknél lehetőség van a pótdíjat bankkártyával kiegyenlíteni.

– hívta fel a figyelmet a BKK, majd hozzátették:

Az elektronikus ellenőrzés egyik előnye, hogy utaskoordinátoraink a metróbejáratoknál a megszokotthoz képest hatékonyabban, gyorsabban észreveszik, ha egy utas jegye vagy bérlete érvénytelen, és felhívhatják a figyelmét erre. A hamisgyanús jegyet vagy bérletet munkatársaink bevonják további vizsgálatra (a vizsgálat idejére Ügyfélszolgálatunk az eredetivel megegyező jegyet vagy bérletet állít ki az ügyfélnek), erről átadás-átvételi elismervényt adnak.

Fontos kiemelni, hogy nemcsak a jegy vagy bérlet érvényességét, hanem annak valódiságát is vizsgálja a készülék, hiszen korábban hallhattunk olyanról, hogy egyesek például otthon legyártott jegyekkel vagy bérletekkel próbálkoztak.

Fellépnek a hamisítások ellen

A BKK, a Metropol kérdésére hozzátette, hogy „a jegy- és bérlethamisítások visszaszorítása érdekében szükséges elektronikus eszközzel is ellenőrizni. Az értékcikkek elő- és hátoldali kódjának beolvasásával megállapítható, hogy azok valódiak-e. Bérletek esetén ez a folyamat az ellenőrzési eljárást is meggyorsítja, hiszen a készülékekre telepített applikáció a kód beolvasását követően azonnal visszajelzi a díjtermék típusát és érvényességét is”.

Annak ellenére, hogy a bankjegyekkel ellentétben, a jegyekre és a bérletekre nincs ráírva, hogy hamisításukat a törvény bünteti, a társaság minden egyes esetben eljárást indít az elkövető ellen, melynek komoly jogi következményei is lehetnek, hiszen a társaságot károsítja meg vele az elkövető.

A Metropol kérdésére a BKK kifejtette:

A hamis bérleteket előállító személyek milliós károkat okoznak Társaságunknak, az elektronikus ellenőrzések segítségével azonban gyorsabban felgöngyölíthetők ezek a bűncselekmények, amelyek mindig rendőrségi feljelentéssel zárulnak. Tehát a hamisítóknak már kevésbé éri meg előállítaniuk lopott hőpapírra fiktív díjtermékeket.

Milliós büntetést kapott a jegygyáros

A BKK és a BRFK együttműködésének köszönhetően 2022-ben letartóztatták azt a budapesti férfit, aki lakásában „hamisbérlet-gyárat” működtetett. A férfi a BKK automatáiból lopott biztonsági papírra nyomtatta a hamis bérleteket megrendelői számára.

A BKK szándéka az, hogy ügyfelei számára egyértelmű legyen: a bliccelés helyett megéri inkább bérletet vásárolni – írták.

A készülék emellett azt is segíti, hogy emelkedjen az ellenőrzések száma.

A szúrópróbaszerű ellenőrzések megmaradnak, ugyanakkor munkatársainkat jelenleg is a minél nagyobb számú elektronikus ellenőrzés elvégzésére ösztönözzük.

 

origo.hu

Panaszkodik a luxushotelre az Eb-re megérkező gigamellű horvát szurkolónő

ripost.hu

Megszólalt a jósnő! Kiderült, mi lesz a Magyarország-Svájc meccs végeredménye

borsonline.hu

Mutatjuk a fotót az esküvőről: Nádai Anikó gyönyörű volt

hirtv.hu

Ha Scholz azt hitte, hogy elkerülheti a számonkérést, akkor nagyot tévedett

metropol.hu

Íme! Megérkezett a főpolgármesteri szavazatok újraszámlálásának eredménye

mandiner.hu

Itt az újabb botrány? – A választók tudatos megtévesztése történhetett Újpesten

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. június 15.: Csodaszép szombat

ripost.hu

Nem tudták megmenteni: legyőzte a rák, elhunyt a legendás énekes

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

ripost.hu

"A házszámunk is hatással van az életünkre" - ezt mondja idei évünkről a látó

ripost.hu

Hazug pletykák: Harry herceg kitálalt Károlyról, Kamilláról és Vilmosról is

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Megállapodott Orbán Viktor és a NATO-főtitkár: nem mennek magyar katonák Ukrajnába

INSIDER

Magyar Péter tévés hisztije megint bizonyította: erőszakos, nárcisztikus személyiség

INSIDER

"Csak annyit kértem, tartsák rendben" – Ildikó segíteni akart a tűzeset károsultjainak, de rosszul sült el a jótékonykodás

INSIDER

Két milliomost avattunk szombaton: egész hihetetlen sorozatot húztak ki a lottósorsoláson

INSIDER

Ajándék milliók az otthonfelújításért: mindent, amit tudnod kell róla

INSIDER

"Sok szotyi és még több sör" – így szurkolnak olvasóink a magyaroknak az EB-n

INSIDER

Ingyen tankolt: rendezte tartozását a tatabányai kúton az autós