Létrehozva: 2023.02.13.

Újdonság: Egyre több mindent vizsgálnak az ellenőrök a BKK járatain

A néhány évvel ezelőtt megkezdett fejlesztésének köszönhetően a BKK egy újfajta módszerrel vizsgálja a jegyek és a bérletek érvényessége mellett már azok valódiságát is.

Szerző H.Á.

A 2022-es évben fejlesztette és egyszerűsítette a jegyellenőrzés folyamatát a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), aminek köszönhetően megszokottá vált, hogy a tömegközlekedési eszközökön és a metró aluljárókban lévő ellenőrök többsége rendelkezik azzal az elektromos készülékkel, mely a jegyeken és a bérleteken található kód leolvasásával ellenőrzi a jegy vagy a bérlet érvényességét. Az eszköz azonban nemcsak emiatt került bevezetésre.

Egyre több mindent vizsgálnak az ellenőrök. Fotó: Ripost.

A BKK a digitalizációs folyamat részeként vezette be a jegyellenőri készülékekre fejlesztett applikációt, amelynek segítségével hatékonyabbá vált a jegyek és a bérletek eredetiségének és érvényességének az ellenőrzése – tudta meg a Társaságtól a Metropol.

Elterjedtek az elektronikus eszközök

Az alkalmazás tesztelése egyébként még 2017 végén, 40 jegyellenőr bevonásával kezdődött. Mára már a BKK jegyellenőrök többsége rendelkezik olyan készülékkel, amely a jegyek és bérletek érvényességét elektronikusan ellenőrzi. A rendszer emellett arra is alkalmas, hogy pótdíjazás esetén rögzítse és 2022 óta zárt rendszerben, egy applikáció segítségével továbbítsa az utas adatait a BKK követeléskezelő rendszerébe.

Így minden érintett fél számára jelentősen egyszerűbbé vált a pótdíjazás folyamata, ahogy a fizetésé is, ugyanis a jegyellenőröknél lehetőség van a pótdíjat bankkártyával kiegyenlíteni.

– hívta fel a figyelmet a BKK, majd hozzátették:

Az elektronikus ellenőrzés egyik előnye, hogy utaskoordinátoraink a metróbejáratoknál a megszokotthoz képest hatékonyabban, gyorsabban észreveszik, ha egy utas jegye vagy bérlete érvénytelen, és felhívhatják a figyelmét erre. A hamisgyanús jegyet vagy bérletet munkatársaink bevonják további vizsgálatra (a vizsgálat idejére Ügyfélszolgálatunk az eredetivel megegyező jegyet vagy bérletet állít ki az ügyfélnek), erről átadás-átvételi elismervényt adnak.

Fontos kiemelni, hogy nemcsak a jegy vagy bérlet érvényességét, hanem annak valódiságát is vizsgálja a készülék, hiszen korábban hallhattunk olyanról, hogy egyesek például otthon legyártott jegyekkel vagy bérletekkel próbálkoztak.

Fellépnek a hamisítások ellen

A BKK, a Metropol kérdésére hozzátette, hogy „a jegy- és bérlethamisítások visszaszorítása érdekében szükséges elektronikus eszközzel is ellenőrizni. Az értékcikkek elő- és hátoldali kódjának beolvasásával megállapítható, hogy azok valódiak-e. Bérletek esetén ez a folyamat az ellenőrzési eljárást is meggyorsítja, hiszen a készülékekre telepített applikáció a kód beolvasását követően azonnal visszajelzi a díjtermék típusát és érvényességét is”.

Annak ellenére, hogy a bankjegyekkel ellentétben, a jegyekre és a bérletekre nincs ráírva, hogy hamisításukat a törvény bünteti, a társaság minden egyes esetben eljárást indít az elkövető ellen, melynek komoly jogi következményei is lehetnek, hiszen a társaságot károsítja meg vele az elkövető.

A Metropol kérdésére a BKK kifejtette:

A hamis bérleteket előállító személyek milliós károkat okoznak Társaságunknak, az elektronikus ellenőrzések segítségével azonban gyorsabban felgöngyölíthetők ezek a bűncselekmények, amelyek mindig rendőrségi feljelentéssel zárulnak. Tehát a hamisítóknak már kevésbé éri meg előállítaniuk lopott hőpapírra fiktív díjtermékeket.

Milliós büntetést kapott a jegygyáros

A BKK és a BRFK együttműködésének köszönhetően 2022-ben letartóztatták azt a budapesti férfit, aki lakásában „hamisbérlet-gyárat” működtetett. A férfi a BKK automatáiból lopott biztonsági papírra nyomtatta a hamis bérleteket megrendelői számára.

A BKK szándéka az, hogy ügyfelei számára egyértelmű legyen: a bliccelés helyett megéri inkább bérletet vásárolni – írták.

A készülék emellett azt is segíti, hogy emelkedjen az ellenőrzések száma.

A szúrópróbaszerű ellenőrzések megmaradnak, ugyanakkor munkatársainkat jelenleg is a minél nagyobb számú elektronikus ellenőrzés elvégzésére ösztönözzük.

 

Szerző H.Á.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

mandiner.hu

Erre senki sem számított: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

travelo.hu

Ezzel a három csodálatos épülettel ünnepeljük a műemlékvédelmi világnapot

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Már bankkártya nélkül is lehet készpénzt felvenni: elég hozzá egy mobil is!

INSIDER

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában

INSIDER

Elkezdték gyéríteni a szúnyogokat: itt már biztosan kevesebb a vérszívó!

INSIDER

Most érkezett: Beszorult világháborús gránátot találtak, azonnal rohantak a tűzszerészek