Magyar Péter megütött egy embert, erőszakkal elvett egy telefont és a Dunába dobta

POLITIK
Létrehozva: 2022.11.25.

84 százalék az esélye, hogy fagyos karácsonyunk lesz, ez az oka

A legnagyobb magyar adatelemző cég az elmúlt 100 év adatait elemezte.

Szerző Ripost

Ha Katalin locsog, országos átlagban közel 0,8 fokkal van hidegebb karácsonykor – ez derül ki a Starschema adatelemző cég vizsgálati eredményéből. A legnagyobb magyar adatelemző cég adattudósai az egyik legismertebb népi hiedelem pontosságát vizsgálták az elmúlt 100 év adatait felhasználva. A statisztikák szerint a ma hajnali, vagyis november 25-i hőmérsékleti értékek alapján az ország nagy részén több mint 84 százalék az esély arra, hogy fagyos karácsonyunk lesz.
„Ha Katalin locsog, karácsony kopog” – így szól az egyik leghíresebb, időjárással kapcsolatos magyar népi megfigyelés, amelynek fordítottját is igaznak tartják, vagyis „Ha Katalin kopog, karácsony locsog”. Ez azt jelenti, hogy ha november 25-én 0 fok felett van a napi minimum-hőmérséklet, akkor karácsonykor hidegebb időre számíthatunk, vagyis fagyni fog és fordítva.
Az elmúlt 100 év időjárási adatai az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzései alapján azt mutatják, hogy a megfigyelés többször igazolódik be, mint nem. Erre az eredményre jutottak a legnagyobb magyar adatelemző cég, a Starschema adattudósai, akik 10 város (Budapest, Debrecen, Keszthely, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szeged, Szombathely, Túrkeve) napi minimum-hőmérsékleti értékeit vizsgálták. 

Nagyon érdekesek az adatok

Számításaik szerint az esetek közel 69 százalékában teljesült Katalin jóslata: amikor november 25-én enyhe idő volt (Katalin locsogott), karácsony legalább egyik napján fagyott; amikor november 25-én fagyott (Katalin kopogott), karácsony legalább egyik napján 0 fok feletti hőmérsékletet mértek.
A megfigyelés leginkább akkor pontos, amikor Katalin locsog: az elmúlt 100 év adatai alapján ekkor országos átlagban több mint 84 százalék az esély arra, hogy fagyos karácsonyi periódusnak nézünk elébe. Ellenben ha Katalin kopog, akkor 51,4 százalék az esélye az enyhébb karácsonynak.
Érdekesség, hogy a vizsgált városok közül épp Budapesten igazolódik be leginkább megfigyelés. A fővárosban az elmúlt 100 évből 78 alkalommal jósolt helyesen Katalin. Ebből a szempontból jól teljesített még Szeged (73), Nyíregyháza (71) és Pécs (71) is, míg ugyanez az érték a tízes lista végén található Túrkeve esetében csak 64.
A karácsonyi időszak (december 24-26.) átlaghőmérsékleti adatai is a népi megfigyelés helyességét támasztják alá. A napi minimumértékeket vizsgálva országos átlagban ugyanis karácsonykor közel 0,8 fokkal van hidegebb azokban az években, amikor Katalin locsog. Ezen a téren is Budapesten jön be legjobban a jóslat: a fővárosban átlagban kb. 2,4 fokkal van hidegebb december 24. és 26. között egy enyhe november 25-ét követően. A lista második helyén található Nyíregyháza esetében ez az érték 1,64, míg a harmadik Miskolcon 1,16 fok.

Fotó: Pixabay


A vizsgált időszakban csupán két olyan év volt, amikor Katalin teljes kudarcot vallott. 1948-ban és 1953-ban ugyanis a 10 vizsgált város egyikében sem teljesült a jóslat, hiszen november 25-én és karácsonykor is mindenhol fagyott.

A Katalin nap reggelén mért hőmérsékleti adatok ismeretében kijelenthető, hogy az ország döntő részében Katalin locsog, vagyis jóslata alapján idén fagyos karácsonyra számíthatunk. A 10 vizsgált város közül 3 kivételével mindenhol 0 fok feletti értékeket mértek a hőmérők. Keszthelyen, Szegeden és Szombathelyen 0 fok körül alakult a reggeli minimum-hőmérséklet.

A tömegvonzás alapú Dávid-naptár előre megjósolta, hogy november végén enyhül az időjárás, vagyis várható volt, hogy "Katalin tocsog". Igaz, az első éjszakai fagyokat is november végére jelezte. A Mikulás aztán ismét lehűlést hoz majd, éjszakai fagyokkal. December közepén azonban megint enged a fagy a szorításból, sőt éjszaka sem várható fagypont alatti hőmérséklet. Viszont éppen karácsonyra - ahogyan azt a népi időjóslás is mondja - "kopogósra" fordul az idő, karácsony környékén 0-5 fok közötti hőmérsékletet és csapadékot jelez a Dávid-naptár, vagyis lehet, hogy annyi év után ismét fehér karácsonyunk lesz. 
 

 


 

 

origo.hu

Újabb őrült bírói hiba: elvettek a magyaroktól egy 11-est

ripost.hu

Kiderült ki lett Magyarország Szépe 2024-ben

borsonline.hu

Sírás után eufória Stuttgartban: az utolsó utáni pillanatban ment mennybe a magyar válogatott

hirtv.hu

Így bulizott Magyar Péter: egy fiatal lány lábai között csúszik-mászik + videó

ripost.hu

Halálos üzemi baleset történt vasárnap délután: két ember meghalt, egyet pedig mentőhelikopter vitt kórházba

mandiner.hu

Töltődjön fel a Mandinerrel! – Féléves előfizetés 30% kedvezménnyel

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy szerelmi élete felfordul

mindmegette.hu

Kiderült, melyik lett az ország legjobb magyaros étterme

ripost.hu

Mostantól sokkal könnyebb lesz vonattal a Balatonhoz utazni: íme a menetrend!

ripost.hu

"Hirtelen félek egy picit" - bevallotta Kulcsár Edina, problémákkal küzd

ripost.hu

Csendes gyilkos csapott le Kőbányán, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Otthonfelújítási támogatás: javultak a feltételek, íme a részletek!

INSIDER

A háborúpárti Brüsszel azért szabott ki gigabüntetést hazánkra, mert a magyarok a a békére szavaztak

INSIDER

Top 5 hazugság: Magyar Péter folyamatosan hazudozik, saját híveinek is

INSIDER

Brüsszel bosszúja: Mi védjük Európát, mégis gigabüntetést kaptunk

INSIDER

"Láttam, hogy valami mozog" - Tömegsírra építkezett a szirmai család: Katát démon fogdosta

INSIDER

Több száz millió forintot értek ezek a különleges számok: kihúzták a Hatoslottó nyerőszámait

INSIDER

Megérkeztek az első a fotók a kondorosi tragédia helyszínéről – galéria

INSIDER

„Nem akarom itt hagyni a kisfiamat!” - Zsuzsanna az életéért küzd, hogy felnevelhesse a 10 éves Benettet