Létrehozva: 2022.10.20.

Nagyot fordult a világ az SMA-s Zentével 3 év alatt

A kisfiú és sorstársai rengeteget fejlődtek.

Szerző Ripost

Három éve, hogy az ország megismerte az SMA-val küzdő kis Zentét. Akkor még a gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő gyermekeknek nem adatott meg az, ami ma. Tavaly áprilistól ugyanis egyedi méltányosság alapján vált elérhetővé hazánkban az SMA betegség kezelésére kifejlesztett Zolgensma nevű génterápiás gyógyszer. Addig a szülők kénytelenek voltak közösségi összefogás által megkísérelni a lehetetlennek tűnőt és összegyűjteni a 700 millió forintba kerülő szerre való pénzt.

Fotó: Facebook

Zente volt az úttörő, akinek ez elsőként sikerült, majd sorstársai is sorban sikeresen gyűjtötték össze a felfoghatatlan mennyiségű pénzt. Az SMA-val küzdő Annácska volt az utolsó, akinek gyűjtés indult, igaz, úgy nézett ki, hogy ő nem jár sikerrel. Végül az utolsó pillanatban jött a hír: ingyen, államilag támogatottan megkaphatta a kislány a kezelést és azóta is szépen fejlődik – társaihoz hasonlóan.

Ilyen picike volt még Zente, amikor megismertük / Fotó: Facebook

Zente 3 éve kapta meg a Zolgensmát

Elsőként Zente kapta meg a Zolgensmát a Bethesda Gyermekkórházban 2019. október 29-én. Miatta tanulták meg a szakemberek a speciális kezelést, amelyet immár több gyermeken is alkalmaztak. Akkor még csak álom volt a szülők számára, hogy a kerekesszékes kisfiú egy napon lépegetni fog. Ma pedig ez már maga a valóság: az évek alatt a gyermek kisbabából nemcsak nagy fiúvá cseperedett fel, de rengeteget fejlődött. Amellett, hogy magabiztosan lépeget nincs már légzészavara, és az értelmi képességeiben is sokat fejlődött, nagyon szeret fecsegni is.

„Hamarosan közelít a Zolgensma beadásának bűvös 3. évfordulója is, amihez persze Bethesda kontroll is társul” – kezdte legfrissebb posztját Zente anyukája. „Nem tudom egyébként, hogy az infúzió, amit három éve kapott, érzi-e az évfordulókat, de lassan kezdem azt hinni, hogy igen. Bár egész évben szépen, dinamikusan fejlődik a kis teste, de valahogy így októberben mindig jön valami nagyobb erő, amitől leesik az állunk. Most például kitalálta, hogy úgy áll négykézláb, hogy nem a térde van lent, hanem csak a talpa! Próbáld ki, én megtettem. Szerintem ez nagyon nehéz. Ráadásul senki nem kérte ezt tőle, tornán sem napirendi pont. Főleg, hogy 'szeret' minden esést fejjel tompítani. Viszont ebben a helyzetben még sosem esett el. Fáradtan sem. Illetve a csípője is sokkal erősebb, ezért kapaszkodás nélkül tolja magát térdelőállásba, és olyan stabilan tartja, hogy közben tárgyakat is képes emelgetni. Ezáltal persze a normál állás segédeszköz nélkül is sokkal jobban megy neki.”

A gyógyszer beadásának közelgő évfordulója alkalmából az édesanya megosztott egy rövid kis videót a fiúról, hogy milyen eredményeket ért el az elmúlt idő során:

A többiek is fejlődnek

Zente után Levente, majd Noel is megkapta a kezelést, és az azóta eltelt idő igazolta, hogy az eljárás használ. Az izomsorvadással született gyerekek azóta lábra álltak, vagy legalább már felültek. 

„Felemelő és megható érzés mindezt látni” – mondta korábban a Ripost-nak dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvos igazgatója, a Zolgensma-team vezetője annak kapcsán, hogy az összes SMA-s baba valamilyen formában fejlődik.

A kis Levi már segítség nélkül fel tud ülni és egyre ügyesebben áll – ez egy SMA-s babánál elképesztő eredmény.

„A Zolgensma és a fejlesztések napról napra fejtik ki hatásukat, ezt átélni valami hihetetlen” – fogalmazott közösségi oldalán Levi anyukája.

Eközben a kis Noel már a felállást gyakorolja, Lilikének a fejtartása javult sokat az utóbbi időben, Zsombi pedig amellett, hogy ügyesen áll, határozottabban használja a kezecskéit és egyre több szót mond ki. Az SMA-s gyerekeknél ugyanis nemcsak a lábizmok, de a kéz- és szájizmok is érintettek.

Az SMA (spinalis muscularis atrophia) egy ritka genetikai betegség, melynek során a gerincvelő vázizmokat mozgató problémás idegsejtjei az izommozgások gyengüléséhez, elvesztéséhez, majd kezelés nélkül a légzőizmok bénulása miatt halálhoz vezetnek.

 

 

origo.hu

Mitől fél ennyire? Milliós Rolex órát viselő testőröket bérelt fel Magyar Péter - képek

origo.hu

Legendás fenekét mutogatta Jennifer Lopez

borsonline.hu

„Jön a gyerek” – óriási örömhírt jelentett be Tóth Gabi szerelme, Papp Máté Bence

vg.hu

Zelenszkij elleni merényletet hiúsított meg az ukrán kémelhárítás

ripost.hu

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

vg.hu

Magyarország szívesen tanul Kínától: keleti fejlett technológiákat sajátíthat el a hazai ipar

origo.hu

Félmeztelenül fotózták a Miss Balaton győztesét

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

VV Virág luxusmárkával villog, durván nekimentek a kommentelők

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Rendelhetsz gyalog a McDrive-nál? Komoly vita alakult ki, itt az étterem válasza

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Brutális mészárlás: szex után végzett áldozatával a miskolci gyilkos

INSIDER

Menczer Tamás: Gyurcsány Ferenc háborúpárti politikus

INSIDER

Kölcsön adta az autóját a 4 gyermekes anya, 150 ezer forintja bánta

INSIDER

"Csak az maradt nekem, ami a tűz idején rajtam volt" – mindene odalett az egykori állami gondozott Istvánnak