Létrehozva: 2022.04.07.

„Zente már kétszer annyit élt, mint amennyit jósoltak neki” – Így fejlődnek a kezelt SMA-s gyerekek

Mióta a kis Zentének összeadta az ország a 700 millió forintos gyógyszerre a pénzt, azóta mindenki tudja, mi az SMA-betegség.

A budapesti Bethesda Gyermekkórházban azt tudják, amit kevés helyen a világon: ez a kórház vált Európa legnagyobb Zolgensma-központjává (a Zolgensma az SMA-betegek gyógyszere). Ez az itt dolgozó orvosoknak, ápolóknak köszönhető, akik Zente miatt tanulták meg a génterápiát, annak mellékhatásait és kezelését. A Ripost7 cikke.

Fotó: Facebook

Magyarország élenjár a Zolgensma-kezelésben

A génterápia egy speciális, sokféle feltételhez kötött kezelési eljárás.
„2019. október 29-e óta összesen 18 gyermeket kezeltünk génterápiával a Bethesdában, közülük nyolc volt magyar állampolgár, a többiek Szlovákiából, Szerbiából, Romániából, Hollandiából, illetve Törökországból érkeztek hozzánk kezelésre”

– mondta el a Ripost7-nek dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvos igazgatója, a Zolgensma-team vezetője. Hozzátette: számos megkeresést kapnak beteg gyerekek szüleitől és külföldi kezelőorvosaiktól, ők pedig szívesen megosztják a szakmai tapasztalataikat másokkal.

Az SMA (spinalis muscularis atrophia) egy ritka genetikai betegség, melynek során a gerincvelő vázizmokat mozgató problémás idegsejtjei az izommozgások gyengüléséhez, elvesztéséhez, majd kezelés nélkül a légzőizmok bénulása miatt halálhoz vezetnek.

Felemelő és megható látni, hogyan fejlődnek

Zente után Levente, majd Noel is megkapta a kezelést, és az azóta eltelt idő igazolta, hogy az eljárás használ. Az izomsorvadással született gyerekek azóta lábra álltak, vagy legalább már felültek.

Dr. Mikos Borbála (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

„Az első kezelés óta közel két és fél év telt el. A gyermekek fejlődését rendszeresen követjük. Az, hogy mit értek el, attól is nagymértékben függ, hogy amikor a kezelésük elkezdődött, mennyi idősek voltak, milyen volt akkor az állapotuk, hiszen az SMA-nak az a jellegzetessége, hogy mindaddig pusztulnak a motoros idegsejtek és romlik a mozgásfejlődés, amíg nem kezdődik el a terápia. Most éppen szervezzük a komplex állapotfelméréseket, és nagy örömünkre azt tapasztaljuk, hogy bizonyos mértékű fejlődést minden kisgyermek elért. Rendkívül sokat javult például a kezük finommozgása. Korábban nem is tudták használni az ujjacskáikat, és most képesek velük játszani. Elérték a tartós önálló ülés képességét, gyönyörűen megtartják a fejüket, hasra fordulnak és kúsznak, ami korábban elképzelhetetlen volt. Van, aki segítséggel fel is áll, sőt: az első kisgyermek több önálló lépést meg tud már tenni” – magyarázta mosolyogva a szakember. „Felemelő és megható érzés mindezt látni.”

Zente új esélyt kapott az életre

Dr. Mikos Borbála szerint Zente, aki először megkapta a kezelést, már önállóan lépeget, nincs légzészavara, nem igényel gépi légzéstámogatást, nyelészavar sem lépett fel nála, és a mozgásában, illetve az értelmi képességeiben is sokat fejlődött. Zente útját azóta is figyelemmel követi az ország, hogy összegyűlt neki a pénz a 700 millió forintos gyógyszerre és elsőként megkapta a Bethesdában a Zolgensmát 2019. október 29-én. A 4 éves gyermek már kétszer annyit élt, mint amennyit jósoltak neki a korábbi statisztikák alapján

Küzd és mindent megtesz ő maga is, hogy éljen a lehetőséggel, ami általatok adatott meg, és a lehető legteljesebb életét élhesse! Köszönjük mindezt és azt is, hogy a mai napig kíséritek az úton, biztatjátok, szeretitek!

– fogalmazott Zente anyukája.

Fotó: Facebook

Ma már nincs szükség arra, hogy a családok 700 millió forintot összegyűjtsenek a Zolgensmára: államilag támogatva kapják meg a kicsik egyedi méltányosság alapján, orvosi javallatra. Igazi reménysugár a családoknak, hogy minden gyerek állapota érezhetően javult, akit eddig kezeltek a világ legdrágább gyógyszerével.

Hogy mi a helyzet a többi SMA-s gyermekkel, Leventével, illetve Noellel? Kiderül a Ripost7 április 5-én megjelent számából. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor régóta példátlan lépésre szánta el magát

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra