RETRO RÁDIÓ

Fellélegezhetnek az allergiások, ez az oka

Metropol
Szerző
Metropol
Létrehozva2022. 10. 02. 14:00

Érdekes dologra hívta fel a figyelmet dr. Csajbók Réka fül-orr-gégész, allergológus szakorvos.

Váratlan meglepetés: miközben a parlagfű-allergiások megszokhatták, hogy október közepéig gyötrik őket a pollenek, idén már szeptember végén fellélegezhettek. Vajon mi állhat a háttérben?

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

8-10 éve küzdöm parlagfű-allergiával, a tünetek pedig 2-3 héttel ezelőtt durván felerősödtek. Ez az időszak egybeesik a viharos esőzésekkel

– meséli lapunknak Zoltán. Majd így folytatja: „Ugyanakkor az elmúlt napok esőzését követően határozottan javult az állapotom.”

A parlagfű szezonjára gyógyszerekkel felkészült Saci is pozitív változásokról számolt be:

Hosszas kísérletezés után találtam rá arra a gyógyszerre, ami jelentősen csökkenti a szervezetem parlagfűre adott reakcióit, ám idén így is voltak olyan napok, amikor spray-t is be kellett vetnem az allergiámra. Ugyanakkor meglepő módon a tavalyi szezonhoz képest idén már szeptemberben fellélegezhettem.

A fentiekkel szembesítettük dr. Csajbók Réka fül-orr-gégész, allergológus szakorvost, aki nem lepődött meg az elhangzottakon.

Tudni kell, hogy viharok esetén a pollenszemcsék összetörnek és még mélyebbre jutnak a légutakba. Így ilyenkor az allergiások tünetei fokozódhatnak. Ezzel szemben az eső kimossa a polleneket a levegőből, így egy-egy esőzés után könnyebb az allergiásoknak

– mutat rá az érdekes különbségre a szakember.

A Metropol által megkérdezettek szavait megerősíti a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképes előrejelzése, amelyen jól látszik, napról-napra csökken a parlagfű pollenkoncentrációja. Szombaton már csak az ország alig egynegyed részében érzékelhető majd közepes szint, miközben a nagyon magas, illetve az extrém magas pollenszintnek nyoma sincs.

Fotó: efop180.antsz.hu

Jöhetnek a finomságok!

A parlagfű-allergiások tüneteit felerősíthetik egyes élelmiszerek, amelyek fogyasztásától nem árt tartózkodni az allergiaszezonban. A banán, a cukkini, az articsóka, az uborka, a paprika, a napraforgóolaj és a szotyi, a bogyós gyümölcsök, a citrusgyümölcsök, a füge, a földimogyoró, az ananász, a gránátalma és a mangó fogyasztása is allergiás tüneteket okozhat azoknál, akik a parlagfű pollenjeire érzékenyek. Ám most, hogy a parlagfűszezon végéhez értünk, újra bekerülhetnek az étrendbe.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.