MANI

Szerző MZ/X

1 hónapja

Sokan eszik, pedig irtani kéne - tények és tévhitek a parlagfűről

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint nem csak az allergiásoknak érdemes kerülni ezt a gyomot.

Az NNK különböző tájékoztató anyagokkal hívja fel az emberek figyelmét a tünetek mérséklésének lehetőségeire, a parlagfűvel kapcsolatos tévhitek eloszlatására, a pollenekkel és az allergiával kapcsolatos ismeretekre. Ezekből gyűjtöttük össze a legfontosabb információkat.

Már tüneteket okoz a parlagfű

A parlagfű pollenkoncentrációja a Dunántúl déli területein már helyenként elérheti a tüneteket okozó, közepes szintet. A következő napokban várhatóan fokozódni fog a pollenterhelés és a gyomnövény virágporára allergiások már a Dunántúl déli területei mellett az Alföldön is gyenge, szénanáthás tüneteket tapasztalhatnak  - tájékoztat az NNK.

Fotó: Máté Krisztián

Mekkorák a gyomok az országban?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megfigyelései alapján a parlagfű fejlettségi állapota továbbra is változatos képet mutat az országban. A Dunántúlon jellemzően fejlettebbek a növények, míg a legszárazabb térségekben még az 1 méteres magasságot sem érik el. A növények rendszeres kaszálása továbbra is fontos, hiszen ezzel csökkenthetjük a levegőben a parlagfű virágporának mennyiségét.

Ezek a leggyakoribb tünetek

A leggyakoribb allergiás tünetek az orrfolyás, tüsszögés, orr- és szemviszketés, könnyezés, fáradékonyság. A tünetek erősségének mérséklése érdekében az NNK azt javasolja, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek ne feledkezzenek meg a gyógyszeres kezelésről és keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

Itt tájékozódhatnak allergiások

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) napi és órás térképes előrejelzése az idei éven is segítséget nyújt az allergiásoknak, akik a szezon alakulásának ismeretében felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére.

Fotó: Pixabay.com

Mire számíthat az, aki nem irtja ki a parlagfüvet az otthona környékén?

Nemrég szigorodott a szabályozás és megszűnt a július 1-jei türelmi idő a parlagfű elleni védekezésben. Vagyis idén a tulajdonosoknak folyamatosan, egész évben gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák. Azokon a területeken, ahol ennek nem tesznek eleget, a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki. A bírság mértéke 15 ezertől 5 millió forintig terjed.

Itt lehet bejelentést tenni

A Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) már éles. A rendszerbe történő regisztrációt követően bárki bejelentheti az általa felfedezett parlagfűvel fertőzött területet, ezzel is hozzájárulva a sikeres felderítéshez, védekezéshez. A bejelentéshez képek is csatolhatóak, így fotókkal is dokumentálható a helyszínen a parlagfű jelenléte. A bejelentést követően a megfelelő hatóság intézkedni fog.

Tények és tévhitek a parlagfűről

Tévhit

Tény

Tévhit

Tény

A parlagfű allergia kezelhető parlagfüvet fogyasztó kecske tejével.Ez nem igazolt tudományosan.A parlagfű tartalmú teák, tabletták immunterápiás hatásúak.Az immunterápia szakorvos felügyelete mellett, szigorúan ellenőrzött gyógyszerekkel történik.
A parlagfű gyógyítja a bőrbetegségeket.A parlagfű allergiát és bőrgyulladást okozhat.A parlagfű leveleinek fogyasztása csökkenti az allergiás tüneteket.A parlagfű fogyasztása agy- és vesekárosodáshoz vezethet.
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!