INSIDER

Szerző MZ/X

1 hónapja

Ezt tedd, ha utalásnál elrontod a bankszámlaszámot!

Egyre többen használják az azonnali utalást, mivel gyors és elég hozzá egy mobil is. A rendszer is megbízható, de a számlaszámot nekünk kell helyesen beírni.

Szerző MZ/X

Hiába lehet már néhány éve mobiltelefonra, e-mail címre vagy adószámra is utalni, a legelterjedtebb még mindig a bankszámlaszám, amit hosszúsága miatt könnyű elírni. Mi történik ilyenkor?

Így épülnek fel a bankszámlaszámok

A magyarországi bankszámlaszámok két vagy három nyolcas számsorból, azaz kötőjelek nélkül 16 vagy 24 számjegyből állnak. Akár kétszer nyolc, akár háromszor nyolc számjegyből áll egy bankszámlaszám, az első nyolcas csoportnak van nagyon fontos szerepe. Az első 8 szám első 3 számjegye ugyanis a bankot azonosítja, az ezt követő 4 szám pedig a bankfiókot. Ezen kívül ott van még az ellenőrző szám, amivel mi magunk is leellenőrizhetjük, valós számlára készülünk-e utalni. A fennmaradó számokat a bankok generálják és ügyfélazonosításra szolgálnak.

Phone,Password,Lock,For,Mobile,Cyber,Security,Or,Login,Verification
Fotó: Shutterstock

Mire való az ellenőrző szám, és hogyan ellenőrizzünk vele?

Az ellenőrző számokat úgy képezik, hogy az első 8-as számjegycsoport elemeit balról jobbra haladva megszorozzák 9, 7, 3, 1, 9, 7, 3 számokkal és a szorzatokat összeadják. Az ellenőrző számot a 10-zel maradék nélkül osztható összegre történő felkerekítés értéke adja. Ugyanígy járnak el a második és harmadik nyolcas számjegycsoporttal is. Például a 49876264-83796278-93836965 bankszámlaszám estében az első nyolc számjegy ellenőrzése így néz ki: 9x4, 7x9, 3x8, 1x7, 9x6, 7x2, 3x6. Ezek összeadva 216. Ennek felkerekítéséhez a következő 10-zel maradék nélkül osztható számra (220-ra) 4 szükséges, az ellenőrző szám tehát 4, vagyis a bankszámlaszám első nyolcas csoportja szabályos, a harmadik viszont nem.

A bank előszűri a megadott számlaszámot

Szerencsére nem kell a fenti bonyolult műveletsort minden utalás előtt elvégeznünk, ha biztosra akarunk menni. A banki rendszerek ugyanis általában kiszűrik a hibás számlaszámokat az automatikus ellenőrzés során. Vagyis a nem 16 vagy 24 számjegyű, vagy más okból szabálytalan számlaszámokra eleve nem teljesíti a bank az utalástolvasható a money.hu összeállításában. Ez azt jelenti, hogy ha csak egy számjegyet rontunk el, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem megy át az ellenőrző algoritmuson.

Fotó: Pixabay

Mi történik, ha több számot is elírunk?

Matematikailag lehetséges, de kicsi a valószínűsége annak, hogy úgy tévesszünk el több számjegyet, hogy az ellenőrzési mechanizmuson átcsússzon a beírt számlaszám. Ha mégis megtörténne, akkor érdemes rögtön kapcsolatba lépni a bankunkkal.

Mi a helyzet akkor, ha a szám jó, de mégsem neki szántuk a pénzt?

Ha egy formailag szabályos számlaszámra utaltunk, csak nem annak, akinek szántuk, azt sürgősen jelezzük a bankunk felé. Ők értesítik azt a bankszámlatulajdonost, aki az elutalt összeget megkapta. Neki vissza kell utalnia a kapott pénzt, mivel jogalap nélkül jutott hozzá. Azonban sajnos vannak olyan esetek, amikor csak bírósági úton juthatunk a pénzünkhöz.

Szerző MZ/X

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!