2 hónapja

Csalók repülhetnek rá az online népszámlálásra: Ezek az árulkodó jelek

Az adatszolgáltatás kötelező!

Szerző Ripost

Kötelező, mindenkit érint, ráadásul első körben az interneten keresztül intézhető, mi az? Természetesen a 2022-es népszámlálás, melyre sajnos az internetes adathalász bűnözők is rárepülhetnek. Éppen ezért az Országos Rendőr-főkapitányság megelőző céllal összeírta, mi mindenre érdemes odafigyelni az október 1-jén elkezdődött népszámlálás során. 

Fotó: Wolf Géza

Ha a kényelmes online módot választod, kizárólag IDE kattintva, zárt rendszeren keresztül tudsz adatokat szolgáltatni, és a biztonságot növeli az is, hogy ehhez a háztartás címére levélben kézbesített egyedi „belépési kód” szükséges. Az oldalra belépéskor érdemes meggyőződni arról, hogy a felület biztonságos, amit a webcím (URL) előtt szereplő https:// kitétel vagy egy zárt lakat jelez. 

Mindenképpen legyen gyanús, ha népszámlálás címmel kapsz e-mailt, pláne ismeretlen feladótól vagy olyan, hivatalosnak tűnő küldőtől, akinek az e-mail-címe nem egyezik meg a hivatalos szerv e-mail-címével. Mielőtt az e-mailben szereplő esetleges linkre kattintanál, vidd fölé a kurzort, mely megmutatja, milyen internetes címre visz a kattintás. Ha az nem egyezik meg a hivatalos https://belepes.nepszamlalas2022.hu/login népszámlálási oldalra vezető internetcímmel, akkor ne kattints rá! 

Szintén gyanús lehet egy olyan, népszámlálást idéző internetes felület, ahol csak a személyes adataidra, anyagi helyzetedre, netán a bankszámlád adataira kérdeznek rá! A népszámlálással kapcsolatos hivatalos kérdőívek online kitöltése ugyanis ennél jóval részletesebb és körülbelül fél órát vesz igénybe, ezért eleve kizárt, hogy néhány adat kitöltésével megúszhatod az adatszolgáltatást. Ha az utóbbival találkoznál, ne mentsd el a megadott információkat, és ne küldd el azokat sehova!

Ha úgy látja, hogy minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de személyesen is tehet bejelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon

– áll a rendőrségi közleményben.

Ha nagyon óvatos vagy, november 21. és november 28. között azt is megteheted, hogy magad jelentkezel a településed jegyzőjénél, ahol személyesen tehetsz eleget az adatszolgáltatási kötelezettségednek.

Ne feledd, hogy a kérdőívet mindenképp ki kell töltenie:

  • mindenkinek, aki Magyarországon él,
  • azoknak is, akik átmenetileg (12 hónapnál rövidebb ideig) külföldön tartózkodnak,
  • a külföldi állampolgároknak is, ha legalább három hónapja Magyarországon tartózkodnak.

Ellenkező esetben bírságra lehet számítani, akárcsak a valótlan adatok megadása esetén is. Nem érdemes ezzel játszani, mert a büntetés akár 200 ezer forint is lehet.

Október közepéig interneten tölthetjük ki a kérdőíveket, ezt követően pedig november végéig számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat. Ők a polgármesteri hivatal által kiállított igazolvánnyal tudják majd magukat igazolni. 

 

a

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!