MANI

Szerző MZ/X

2 hónapja

Minden, amit a most kezdődő népszámlálásról érdemes tudni

Érdekességek, teendők és gyakran ismételt kérdések a népszámlálásról, amin kétféleképp is részt vehetsz!

Szerző MZ/X

A népszámlálás nem újkeletű dolog Magyarországon, általában 10 évente tartják. Legutóbb 2011-ben került rá sor, ám a koronavírus miatt 2021-ről áttették 2022-re. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán miért is van rá szükség, ahogy sok tévhit is él még a köztudatban az október elsején kezdődő 16. népszámlálásról. Ezeket igyekszünk most helyrerakni egy kicsit.

Miért van szükség egyáltalán a népszámlálásra?

A népszámlálás adatai megbízható alapot nyújtanak az országot, a településeket és a lakókörnyezetet érintő legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítéséhez. A települések számára fontos információval szolgál a helyi ellátási, szolgáltatási igényekről. Illetve segítik a vállalkozásokat is: ezek ismeretében biztosabban tervezhetik például egy új üzlet megnyitását vagy helyi szolgáltatásaik bővítését – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közösségi oldalán.

Mióta tartanak népszámlálást Magyarországon?

Magyarországon az első – mai értelemben vett – teljes körű népességösszeírást Mária Terézia rendelte el 1777-ben. A királynő 1780-ban bekövetkezett halála miatt fiára, II. Józsefre maradt a számlálás kivitelezése és 1784 és 1787 között folytatták le – áll az MTVA-Sajtóadatbank összeállításában. A magyar népszámlálások történetében 2 különösen fontos összeírást tartunk számon: az 1910-eset, ami az utolsó volt a történelmi Magyarország területén, illetve az 1920-asat, ahol először vették számba az első világháború emberi és anyagi pusztítását, Trianon veszteségeit.

Meddig tart az idei népszámlálás?

Október 1. és 16. között online lehet részt venni rajta, majd október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik október 16-ig nem töltötték ki online a kérdőívet. November 21. és 28. pedig között a település jegyzőjénél tehetnek ennek eleget az adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november 20-ig ezt nem tették meg.

Kötelező beengedni a számlálóbiztosokat? 

A népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény szerint kötelező a népszámláláson való részvétel. Idén ezt online is meg lehet tenni, de aki erről lecsúszik, azt számlálóbiztosok keresik majd fel személyesen.

Fotó: KSH

Milyen kérdésekre kell válaszolni?

Személyes jellegű kérdésekre és lakásadatokra kell válaszolni, ugyanis összeírásra kerül az ország területén minden lakás, lakott üdülő, sőt, az üresen álló lakásokról is ki kell tölteni a kérdőívet – olvasható a népszámlálás hivatalos weboldalán.

Mindegy, mit válaszolunk?

Nem, csak valós adatokat szabad megadni. A statisztikai törvény 17. pontja szerint ugyanis közigazgatási bírsággal is sújtható az, aki valótlan adatokat ad meg, diktál be. A bírság összege 200.000 forint is lehet.

Mi kell az online kitöltéshez?

Ehhez egy kódra lesz szükségünk, ami a KSH által postán küldött felkérőlevélben található. Ezt a levelet már mindenkinek meg kellett kapnia. Az online válaszadás október 1-től lehetséges október 16-ig a www.nepszamlalas2022.hu oldalon a „Kitöltöm most!” gombra kattintva.

Mit kell tudni a felkérőlevélről?

Nem névre szól, és a népszámlálásról szóló hasznos információk mellett egy 12 jegyű belépési kód is található benne. Háztartásonként egy levél érkezett, a rajta lévő QR-kód pedig a népszámlálás hivatalos oldalára irányít. A kód begépelését követően tölthető ki a lakáskérdőív és annyi személyi kérdőív, ahányan a lakásban laknak. Az, akinek nincs meg a postai levele, a területileg illetékes jegyzőnél igényelhet új kódot.

Nyerni is lehet a kitöltéssel!

Mindazok, akik október 16-ig online kitöltik a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt, amelynek keretében az online kitöltési időszak alatt naponta 5 db 100.000 forint értékű ajándékutalványt sorsolnak ki a kitöltők között. Minderről bővebben itt lehet olvasni.

Szerző MZ/X

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!