INSIDER

Szerző Ripost

2 hónapja

Szennyvíztisztító engedte a szennyvizet a magyar patakba

Nincsenek szavak...

Szerző Ripost

Egészen elképesztő: egy szennyvíztisztító telep engedett szennyvizet a patak vizébe, a Pest Megyei Főügyészség pedig fellépett a környezet védelme érdekében és vizsgálatot indított.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

A Pest Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a Pest megyéből eredő patak részét képezi Magyarország ökológiai hálózatának, és megtalálhatóak benne fokozottan védett fajok. Ezért a patak forrásának tövében lévő szennyvíztisztító telep csak szigorú feltételekkel kapott engedélyt a működésre. Előírták, hogy az üzemeltetés során a felszín alatti vizek minősége nem veszélyeztethető, az esetleges kockázatos anyagokkal kapcsolatban pedig fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a felszín alatti víz ne szennyeződjön, a patakba még váratlan veszélyhelyzet esetén sem kerülhet nyers szennyvíz.
A helyszínen az engedélyben előírtak ellenére a szennyvíztisztító telephelyének sarkában lévő kifolyó résznél, pont ott, ahol a patak ered, jelentősen erős szaghatás mellett a patak vízfelszínén tisztítatlan szennyvíz nyoma, emberi fekália és szennyvíziszap volt. A szennyezés terjedelmes szakaszon, több száz méteren haladt előre a közeli város felé, a víz folyásának irányába. A patak a városban szabadidős tevékenységet nyújtó helyszíneken folyik át, és a város központi részén belefolyik egy másik patakba.
Mindez közvetlen veszélyt jelentett a lakosság és az élővilág számára, mivel a tisztítatlan szennyvíz folyamatosan szennyezi a felszíni és felszín alatti vízkészletet, amely kétszázszorosára növeli a bakteriális szennyezés értékét.
A közérdekvédelmi feladatokat ellátó ügyészség rendelkezésére álló adatok azt támasztották alá, hogy a szennyvíztisztító telep a jogszabályokat súlyosan megszegve üzemelt, ezért a környezetkárosítás mielőbbi megszüntetés érdekében az ügyészség intézkedett az illetékes hatóság felé a szükséges eljárás lefolytatására.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!