Létrehozva: 2022.07.26.

"Csókolom, drága! Mindenhol folyik!" - Elöntötte a szennyvíz Monorierdőt

Már a polgármester is feljelentést tett a szolgáltató ellen, miután az megpróbálja áthárítani a település vezetésére a felelősséget. Szennyvíz-és ivóvízháború dúl a Pest megyei településen.

Túlterheltek a csatornák, ezért a tisztítónyílásokon és csatornafedelek nyílásain tör fel a szennyvíz a Monorierdőn. A helyi szennyvízszolgáltató a DAKÖV Kft., amely a település ivóvíz szolgáltatója is: a lakosoknak duplán is gondjuk akad vele, ugyanis míg szennyvíz van, ivóvízből nyaranta hiány mutatkozik.

 

Elfogy a víz is

Monorierdőn már évek óta gondot okoz, hogy nyaranta vízhiány van. A szolgáltató ilyenkor arra kéri a lakosságot, hogy spóroljanak a vízzel. „A DAKÖV Kft. tisztelettel tájékoztatja Monorierdő lakosságát, hogy a településen a megnövekedett vízfogyasztás miatt víznyomáscsökkenésre és vízhiányra lehet számítani. Szíves türelmüket, megértésüket előre is köszöni a Szolgáltató!” - ennyi áll a tájékoztatóban. A helyieknek pedig egyelőre reményük sincs arra, hogy esetleg jövőre jobb lesz a helyzet, fejlesztés ugyanis nem történik, miközben egyre több a lakos az agglomerációban.

 

Gejzírként tör fel a szennyvíz

Miközben a lakosok vízhiánnyal küzdöttek már július elején is, a bajokhoz csatlakozott a szennyvíz, ami viszont a település több pontján is, a település utcáin, de a kertekben és a házakban is feltör. A szolgáltató szerint a túlterhelt csatornarendszer a hibás. 

A település utcáin is feltör a szennyvíz.

„Nálunk már jön ki a virágoskertembe” – panaszkodott egy helyi nő. Lapunknak egy monorierdei férfi azt mesélte, nála például nem tör fel, de a közvetlen szomszédjánál igen. „A szennyvízhálózaton minden bekötési ponton van egy tisztítónyílás, ami egy T elosztó a vízszintes csövön, a tetején egy kupakkal. Ezen tud feltörni a szennyvíz, és mivel a függőleges csövön jön ki, felfelé tör. Nálam a föld alatt van ez a kupak, szóval sajnos meglehet, hogy nálunk is feltör a szennyvíz, csak nem tudunk róla. Hétvégén akarom kiásni, hogy megnézzem, mekkora a baj” – mondja Mátyás.

A láthatatlan szivárgástól még jobban félnek

Nemcsak ő, mások is aggódnak amiatt, hogy rejtetten szivárog a szennyvíz. „Ha annak idején, amikor a lakásból kijövő csatornarendszert összerakták, valamelyik tömítés elmozdult vagy hiányzott, akkor könnyen elképzelhető, hogy a rendszerből visszafolyó szennyvíz azon a tömítetlen helyen távozik. Talán éppen a ház alapja alá” – írta az egyik férfi.

 

Fertőzések és patkányok

A szennyvíz fertőző betegségeket, gyomor- és bélrendszeri fertőzéseket okozhat, ha nincs a szennyezett terület megfelelően fertőtlenítve. De a szennyvizet kedvelő patkányok is megjelenhetnek, ahogy meg is jelentek Monorierdőn.

 

Az önkormányzat próbál segíteni

A monorierdei önkormányzat igyekszik a lakosokon segíteni:

Próbál az önkormányzat tehermentesíteni. 

– írta a fentieket az önkormányzat.

 

Egymásra mutogatnak

A DAKÖV azzal magyarázza a kapacitáshiány miatt jelentkező problémákat, hogy túl sok ember kapott a településen építési engedélyt a hivataltól, és a megnövekedett lakosságszám miatt nem tudják megfelelően ellátni sem az ivóvíz, sem a szennyvíz szolgáltatást. Monorierdő polgármestere, Szente Béla azonban mindezt cáfolja, szerinte minden engedélyt engedélyezett a DAKÖV is. A polgármester magánemberként teljesen kikelt magából, és feljelentéssel fenyegette meg a szolgáltatót, amiről a lakosokat is tájékoztatta, sőt, ugyanerre buzdította őket. „Tisztelt lakosság! Most már magánemberként is fel fogom jelenteni a Daköv munkatársait! A betelefonáló reklamáló lakosoknak azt mondják, hogy az önkormányzatnál és a polgármesternél kell panaszkodni. Minden engedélyt, rákötést engedélyeznek és hárítják a dolgot. A képviselő testület és a környékbeli polgármesterek egyeztetést folytattak a DAKÖV vezetésével az áldatlan állapotok miatt. De csak ígérgetnek, majd ránk fogják a dolgot. Ezek után arra buzdítok mindenkit, hogy mindenki tegyen feljelentést. Mindenki fizeti a szolgáltató felé a nem kevés számlákat és silány a szolgáltatás, vagyis kritikán aluli. Most már elég volt. Mondom, feljelentés! Ha igénylik segítek Önöknek. Tisztelettel: Szente Béla” – írta a felháborodott polgármester.

 

Várják a panaszokat

A DAKÖV Kft.-nél mindeközben várják a panaszokat, megadtak két telefonszámot is: az egyiken a szennyvízzel kapcsolatos problémákat, a másikon pedig az ivóvízhiányt lehet bejelenteni. A lakosok szerint azonban maximum csak lehetne, a társaságnál ugyanis vagy nem veszik fel a telefont, vagy elfelejtik felírni a címet, ahol a gond van, így segítséget sem küldenek. „Tegnap reggel 8:26-kor hívtam, hogy gond van, folyik a szennyvíz az udvarra. Este 20:01-kor megint, mert nem jöttek. Ma reggel 7:00-kor ismét hívtam. Most elintézték annyival, hogy "Csókolom, drága! Mindenhol folyik.” Mire kicsit kérlelőbb voltam, hogy legalább vegyenek már előre, mert már tegnap szóltam, kiderült, hogy nem látja beírva a címem” – számolt be az egyik lakos.

 

Nem unatkoznak a monorierdei önkormányzatnál

Valódi megoldás tehát egyelőre nincs, csak a tűzoltás az önkormányzat részéről. Nekik sem könnyű, nemrég a szemétszállítás is akadozott a településen, akkor embert adtak a kukásautóra, mert a hulladékszolgáltatónak nincs elég alkalmazottja.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szakíthatott az ismert magyar sztárpár

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Maximilian Steinmann

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin