2 hónapja

Itt a legpofátlanabb migráns módszer: taxinak nézik a rendőrautót

Új foglalkozást találtak maguknak Szerbiában a migránsok: idegenvezetőnek csaptak fel. Az ásotthalmiak által csak „sétáltatóknak” nevezett illegális bevándorlók a kerítésen át hozzák Magyarországra csoportjaikat.

Miközben a legtöbb, Magyarország területére bejutó illegális migránsnak az a célja, hogy elbújjon a rendőrség elől, néhányuk éppen rendőrt hív saját magára. „Azért nem bújnak el, mert ők a sétáltatók” – mondja egy ásotthalmi. Így hívják a helyiek azokat az átmenetileg Szerbiában időző migránsokat, akik azt a foglalkozást választották maguknak, hogy migráns csoportokat hoznak át Magyarországra. Ezek a már tájékozott és gyakorlott illegális bevándorlók pontosan ismerik a határon húzódó kerítés minden négyzetcentiméterét, a bejáratott utakat, az Ásotthalom körüli erdőket, tudják, hogy mikor van váltás a kerítésnél, és hol érdemes támadni.

Az ásotthalmiak már felismerik őket 

Az ásotthalmiak azt mondják, szinte arcról felismerik már a „sétáltatókat”, akiket gyakran látnak valamelyik vadkamera felvételén, de néha "élőben" is. Folyamatosan jönnek-mennek Szerbia és Magyarország között, a hazánk területére illetéktelenül bejutni akaró migránsok egy-egy csoportját kísérik át. 

Tartanak vissza az "idegenvezetők" Szerbiába. Fotó: Ripost

„Ők csak átjönnek a csoporttal, majd mennek vissza a következőért Szerbiába. Eleinte gyalog jöttek és mentek, de az az igazság, hogy újabban már csak idefelé gyalogolnak” – neveti el magát kínjában egy helybéli. Az összes megkérdezett ásotthalmi lakos ugyanazt mondta el lapunknak: ezek az úgynevezett sétáltatók egy ideje megunták, hogy visszagyalogoljanak Szerbiába, viszont rájöttek, hogy amennyiben a rendőrök elkapják őket Magyarország területén, akkor visszakísérik őket Szerbiába, vagy ahogy hivatalosan ezt nevezi a rendőrség: átkísérik őket az IBH-kapun (IBH – Ideiglenes Biztonsági Határzár). Az ötlet gyorsan megfogalmazódott az "idegenvezetőkben": minek sétálni, ha a rendőrséget ingyen taxiként lehet használni?

Úgy hívják a rendőrt, mint a taxit

„Leülnek egy kapu elé, vagy az 55-ös főúton lesétálnak az EDO benzinkútig, amit a rendőrök eleve a migránsok gyűjtőhelyének használnak, és elkiáltják magukat, hogy "police, police!". Akkor mi tárcsázzuk a 112-t, ők meg várják, hogy odaérjen a rendőr értük. Átviszik őket Szerbiába, ők meg már aznap este jönnek is vissza a következő csoporttal, és ez ellen nem is tud senki semmit tenni” – meséli az egyik ásotthalmi lakos.  Munkatársaink is láttak Ásotthalmon járva ilyen "idegenvezetőket", akik kellemes tempóban, a járdán sétálgattak vissza, Szerbia felé…

Ha a rendőrség rajtakapja őket, hogy csoportot kísérnek át, embercsempészésért felelősségre vonhatja őket, de ha csak akkor találkoznak velük a rendőrök, amikor egyedül vannak, a jogszabály értelmében vissza kell vinni őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Valóban nem tehetnek mást. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!