Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2022.08.16.
Módosítva: 2022.08.16.

Tűzifakisokos: 10 tipp, hogy ne lépd át a rezsicsökkentést

Sarang, kalodázott, légszáraz: elmagyarázzuk, mi micsoda.

Hiába a kánikula, az embereket már most attól veri ki a hideg, hogy mi lesz, ha túllépik a fűtéssel a rezsicsökkentett kvótát. Az alternatív berendezések mellett egyre többen gondolkodnak a fatüzelésben, nagyanyáink sparheltjeinek feltámasztásában. Nekik készítettük ezt a kisokost, hogy tudják, mire kell odafigyelni a tűzifavásárlásnál. 

Fotó: Rosta Tibor

1. Mikor vásárolj?
A frissen kivágott fa víztartalma meglehetősen magas, tömegének felét a víz adja. Ebben az állapotban a fűtőértéke alacsony, hiszen a víz elpárologtatásához szükséges energia elvész. Ezért érdemes minél korábban megvásárolni a tüzelőt, hogy a fának legyen ideje kiszáradni. Javasolt mielőbb darabolni és felhasogatni a fát, majd jól szellőző, de fedett helyen tárolni, a száradással ugyanis növelheted a fűtőértékét. A tüzeléshez úgynevezett légszáraz állapotot kell elérni, amire a fának a kivágásától számítva legalább 8-10 hónapra van szüksége. A nedves tűzifa nemcsak nagyobb mennyiségű tüzelőanyag felhasználását igényli, hanem a lényegesen több korom képződésével folyamatosan mérgezed magad. 

2. Vizes vagy nedves a fa?
A fa sajátos szerkezete miatt a levegő természetes páratartalmából is tud vizet felvenni, ezért a légszáraz fa víztartalma az őszi időszakban 20% fölötti értékre növekedhet. Közvetlenül az eladás előtt viszont még locsolni is szokták az értékesítésre váró hasábokat a nagyobb súly elérése érdekében. Ezt nemcsak a vételkor bánhatja a pénztárcád, hanem a felhasználásnál is, mivel minden 10%-nyi többletnedvesség 9%-os fűtőérték-csökkenéssel jár.

A legkeresettebb tűzifának való fafajták nedvességtartalama (Forrás: Nébih)

3. Milyen fajta fát válassz?
A keményfák jobb tüzelőnek számítanak, mivel jóval nagyobb a sűrűségük, ezért azonos térfogatú mennyiség fűtőértéke sokkal magasabb a fenyőkéhez képest. De bármilyent választasz is, figyelj oda, hogy jó minőségű legyen, mert a pudvás, korhadt fa fűtőértéke elenyésző.

4. Nézz utána az ajánlott fajnak!
Ha nem vagy hozzáértő, könnyen lehet, hogy az égert eladják neked vöröstölgynek, vagy lágylombot kevernek a keménylomb közé, így olcsó fákat számítanak fel jóval drágábban. Ha ismeretlen fafajt kínálnak eladásra, annak meghatározásához kérj segítséget hozzáértőtől!

Fafajok fűtőértéke különböző mértékegységekre átszámítva (Forrás: Nébih)

5. Nézd meg, milyen mértékegységben számolnak!
Egyes eladók kihasználhatják a mértékegység-ismeret hiányát: a köbméter, erdei köbméter és űrméter elnevezések, illetve ezek egymáshoz való viszonyszámainak szándékos összekeverésével jelentősen megkárosíthatnak. Érdemes tudni, hogy egy mázsa hány köbméter, a tömör köbméterre való átszámításhoz pedig az űrméteres értéket 1,4-gyel kell megszoroznod, mivel a hasogatott, összerendezett állapotú tüzelő általánosan ennyivel több helyet foglal.

Egy erdei köbméter 1,00×1,00×1,75 méter térfogatú famennyiség az erdőben. Egy erdei űrméter pedig 1,00×1,00×1,30 méter térfogatú famennyiség, ma már ritkán használjuk.

6. Térfogatra vagy tömegre vásárolj?
Mivel a tömegnél sokat nyom a fában lévő víztartalom, egyre inkább a térfogata alapján szokták a vásárolt mennyiséget elszámolni. Ha nedves fát vásárolsz térfogatra, akkor sem ér veszteség, csak időbe kerül, amíg a fa kiszárad. Igenám, de hogy lehet a térfogatot lemérni? Ha ömlesztetten jön a fa, akkor a teherautó platóján sokszor más is rejtőzhet alatta, amitől többnek látszik a szállítmány. Ha hálós formában van, akkor könnyebben ellenőrizhető a mennyiség, akárcsak a krumplinál, amikor a forgalmazó ráírja, mekkora az egységcsomag. De a kalodázottnak nevezett árusítás mutatja a legegyértelműbben, mennyit veszel: ilyenkor a fakeretbe szorosan sorba rendezve kerülnek az azonos méretre vágott hasábok.

7. Milyen plusz dolgokat számíthatnak fel?
Minél feldolgozottabb (a krumplis analógiánál maradva: konyhakész) állapotban akarod megvásárolni a fát, annál több költség adódik az alapárhoz: a hasításért, darabolásért, kalodázásért külön fizetni kell. Ugyanakkor érdemes mérlegelned, hogy a fa tárolása és felhasználása így jóval könnyebb lesz.

8. Mire figyelj, ha közvetlenül az erdőgazdaságtól vásárolsz?
A kivágott fák törzs- és ágrészeit olyan rakásokba rendezik, amelyek 1 méter szélesek: ezt hívják sarangnak. Ha ezt úgy rakják meg, hogy soronként változik az iránya, ezáltal 30%-kal kevesebb fa kerül bele, mint ha az összes fát egymással párhuzamosan tornyoznák fel. 

9. Kitől vegyél és kitől ne?
Regisztrált kereskedőtől vásárolj, aki szállítójegyet és vásárlási tájékoztatót is ad. Egy bejáratott kereskedőnek általában nincs szüksége arra, hogy házaljon, így az ilyen árusokat érdemes elkerülni.

10. Nehogy bűncselekménybe keveredj!
Ha a vásárolt tűzifa engedély nélkül kitermelt vagy lopásból származik, a vásárló is büntetőjogilag felelősségre vonható, ráadásul a bűncselekmény tárgyát képező fát a hatóság lefoglalhatja, elkobozhatja.

Ide kattintva egyszerűen kereshetsz olyan tüzépeket és fakereskedéseket a környékeden, ahol érdemes tájékozódni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rengetegen hallgatták Orbánt Viktort - fotók

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát