Létrehozva: 2022.08.01.
Módosítva: 2022.08.01.

Íme 5 tipp, hogy benn maradhass a rezsicsökkentésben, ha gázzal fűtesz

Alternatív módszereket kínálunk a gázfűtés kiegészítésére.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta Damoklész kardjaként lebeg a fejünk felett az a kérdés, vajon lesznek-e gondok a gázellátással, előfordulhat-e, hogy a téli hónapokban nem fogjuk tudni a megszokott hőfokra fűteni az otthonunkat. A rezsicsökkentéssel támogatott mennyiségi határok meghúzása pedig még inkább arra készteti a háztartásokat, hogy felülvizsgálják fogyasztási szokásaikat, hiszen a meghatározott értékek átlépése a gáz esetében hétszeres díjat jelent, míg az áramnál csak a duplájával kell számolni

Nagyon sok energia megtakarítható szigeteléssel (Fotó: Jobbfólia)

Megkérdeztük a szakértőt, milyen alternatív fűtési módokkal lehetne helyettesíteni a gázt, hogy benn tudjunk maradni a rezsicsökkentésben. 

A gázzal szemben az az elektromos fűtési megoldások előnye, hogy saját hálózatunk nem feltétlenül függ a szolgáltatóktól, hiszen megújuló energiaforrások segítségével tőlük függetlenül elő tudjuk állítani nemcsak a világításhoz, hanem a fűtéshez szükséges energiamennyiséget is

– mutatott rá Kis-Balázs Attila, hozzátéve, hogy az elektromos fűtést ráadásul egy megfelelő méretezésű és kialakítású napelemrendszer a jelenleginél is olcsóbbá tudja tenni. Ha van lehetősége egy családnak arra, hogy napelemet és elektromos fűtést alakíttasson ki, akkor egy 100–120 négyzetméteres lakás fűtése és villanyszámlája szinte nulla lesz.

5 millió forint egyszeri beruházásával megspórolható éves szinten az előzetes rezsiemelkedési kalkulációk alapján 3–3,5 millió forint. Ami azt jelenti, hogy másfél év alatt visszajön a fűtés és napenergia ára, onnantól kezdve pedig éves szinten 3–3,5 millió forint megtakarítást jelent a család számára

– hangsúlyozta a Jobbfólia ügyvezetője, akivel sorra vettük, hogy a jelenleg ismert elektromos fűtési lehetőségeknek milyen előnyös és hátrányos tulajdonságaik vannak.

  1. A klímákat többnyire helyiségek hűtésére használják, de vannak olyan típusok is, amelyek már fűtésre is alkalmasak. Ezeknek viszont sokkal magasabb az ára, ráadásul a hatékonyságuk is kétséges. Mivel levegő alapú fűtésként funkcionálnak, a levegőt forgatják, fűtik, ezáltal folyamatosan szálló port generálnak, ami gondot okozhat az allergiásoknak. Emiatt feltétlenül szükséges a tisztításuk is évente 1-2 alkalommal.
     
  2. A hőszivattyú kiváló hatékonysággal tud dolgozni, emellett a havi fenntartási költsége is kedvező. Negatívumaként csupán a nagyon magas kialakítási költségét lehet felróni, amihez még hozzáadódnak a későbbiekben a rendszeres karbantartási és az eseti javítási költségek is, mivel a mozgó, kopó alkatrészeket cserélni kell. 
     
  3. A fűtőszőnyeg gyorsan és egyszerűen letelepíthető akár laminált padló, akár járólap alá, viszont mivel elektromos fűtésről beszélünk, a havi villanyszámlánkat jelentősen meg tudja emelni, ami a jelenlegi helyzetben elég költséges megoldás. Hacsak vele párhuzamosan nem szereltetünk fel napelemeket is, ami persze a többi elektromos eszköznél is jelentős megtakarítást eredményezhet.
     
  4. Az infrafűtő paneleket gyakorlatilag hősugárzóként tudjuk használni. Ha előtte vagy mellette állunk, tehát a közelében vagyunk, akkor érezzük az infra hatását, de 3 méterrel távolabb már nem tud melegérzetet produkálni. 
     
  5. Az infra fűtőfólia szintén nem a levegőt, hanem a testet és a tárgyakat melegíti, amivel kétszer hatékonyabb tud lenni, mint egy levegő alapú fűtés. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy ha valakinek A+ energiaosztályba tartozó lakása van (vagyis megfelelő a falak és a tető hőszigetelése és a nyílászárók is korszerű, több rétegű szigeteléssel rendelkeznek), napi szinten elég, ha 40 percet üzemel ez a fajta fűtési rendszer ahhoz, hogy 100 négyzetmétert folyamatosan melegen tartson. Így egy fűtési szezonban a jelenlegi árakkal számolva 35-40 ezer forintból fűthető ki az egész téli időszak, telepítési költsége pedig akár negyed-ötödrésze lehet egy hőszivattyúénak.
Hasznos megoldás lehet az infra fűtőfólia (Fotó: Jobbfólia)

A fűtési rendszer korszerűsítésének tervezésekor és kivitelezésekor mindenesetre fontos szem előtt tartani, hogy az új megoldást évekig vagy akár évtizedekig kívánjuk majd üzemeltetni, ezért sem a fűtés típusa, sem a szakemberek, sem a felhasznált anyagok megválasztásakor nem érdemes a spórolásra összpontosítani. Ha csak ez számít, a most megspórolt összeg többszörösét költheted majd javításra. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Farkast bukkant fel egy hazai városi erdőben

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban