1 hónapja

Teljesen átalakul a szentendrei Skanzen az ünnepi hétvégére

Nem hiszed el, milyen irányba váltanak!

Szerző Ripost

Ha valakinek nem lenne elég a budapesti Magyar Ízek Utcája, vagy kisebb embertömegen akarja átverekedni magát, hogy finom falatokkal tömhesse meg a hasát, annak ideális választás lehet a fővároshoz közeli szentendrei Skanzen jövő hétvégi programja. Ruszin káposztás laska, sváb almás pite, borsodnádasdi molnárkalács – csak hogy néhány étvágygerjesztő finomságot említsünk az ottani ünnepi kínálatából. Augusztus 20-21-én a mesemondók meséi, a kézműves foglalkozások és játékok, de még a bringatúrák és tárlatvezetések is az ételekről szólnak majd a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

Fotó: Farkas-Mohi Balazs

Perecet és cipót sütnek, de a nyári melegben a helyben készülő csalamádé és a hideg szörp is jól fog esni Margit néninél. Megkóstolhatjuk a látogatók az erdélyi gasztronómiában központi helyet elfoglaló puliszkát, bepillanthatnak az örmény és a zsidó konyha rejtelmeibe, a Skanzen receptkönyveiből pedig a hagyományos magyar konyhát is mélyebben megismerhetjük.

A kézműves foglalkozások ugyancsak az étkezéshez kapcsolódnak: só-liszt gyurmából perecet gyúrhatnak a gyerekek, szaggathatnak csigatésztát, és hogy legyen mibe tenni az ételt: varrhatnak kenyérzsákot, formázhatnak agyagtálat vagy marokkosarat. A learatott gabonaszálakat is felhasználják: szalmadíszt és aratókoszorút készíthetnek rozsszalmából. Számtalan játékudvar várja a gyerkőcöket, ahol játszva bővíthetik tudásukat, miközben vándormuzsikusok zenéje szól a háttérben. 

Augusztus 20-án, szombaton Sőrés Rozka mesemondó Egy falat kenyérről, vasárnap Écsi Gyöngyi Az élet vizéről mesél kicsiknek és nagyoknak. Székely népmesék mellett mesés ízek és ízes mesék várják az egész családot a múzeum jól ismert színpadi helyszínén, a Kisalföld tájegység kisbodaki pajtájában. 

A részletes programot ide kattintva olvashatod.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!