Létrehozva: 2022.08.09.

Csíptetett ponty, szőlőleveles töltike és sokácbab – nyit a Magyar Ízek Utcája

Már a rövid gasztrofelsorolástól is összefut a nyál a szánkban.

Szerző Ripost

Szent István napja alkalmából augusztus 19. és 21. között ismét megrendezik Magyarország legnagyobb gasztronómiai seregszemléjét. A Magyar Ízek Utcája a Lánchídtól az Erzsébet hídig várja vendégeit a budai felső rakparton.

Az eseményen közel 200 ember főzi a Dunaparton Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit, olyanokat, mint az öhön, a sokácbab és a cigánykáposzta vakaróval vagy bodaggal – csak hogy néhányat kiemeljünk, aminek már a neve ízlelgetésétől összefut a nyál a szánkban, még ha nem is tudjuk, miből állnak.

Fotó: Magyar Ízek Utcája

Visszatérő vendéglátóként vernek sátrat olyan főzőasszonyok és -emberek, akik nem a hivatalos konyhaművészet frontjáról érkeznek, de főztjük felveszi a versenyt a profikéval: ők a szülőföldjükhöz kötődő hagyományos ételeket készítik az otthon ellesett technikával. Ezek sorában megkóstolható a felvidéki Mátyusföld káposztalevese és mákos pogácsája, a kárpátaljai Nagymuzsaly borsos levese és szilvalekváros fánkja, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékére is felkerült karcagi birkapörkölt, a bogyiszlói csülkös pacal, a szatmári töltött káposzta, a csíptetett ponty, az őrségi tökmagolajjal locsolt dödölle, a sparhelten sült lepény és töltött lángos, és még hosszan sorolhatnánk. 

A moldvai csángó falu, Pusztina csapatával egy néprajzkutató is érkezik, aki elárulta, mi rejlik az ő húsos galuskájukban, vagy ahogy ők nevezik: a szőlőleveles töltikében. 

Egy rész gabonaféle: hajdina, kukorica, köles, egy rész hús, de ha nem jut, úgy is finom, és egy rész kerti zöld: laboda, mángold, zsenge csalán, illetve ami érik a kertben

– sorolta Nyisztor Tinka, akiről az a hír járja, hogy amikor a doktoriját védte a csángók kultúrájából, megtelt az egyetem legnagyobb előadóterme, amiben az izgalmas témán kívül a kóstolni hozott hazainak is nagy szerepe volt. 

Az idei gasztronómiai vezérmotívum a magyar gabona, amelyet többféle formában fogyaszthatunk. Lesz például tárkonyos tejszínes köleskása, de az új kenyér ünnepéhez kapcsolódóan a legjobbnak ítélt kenyereket is megszeghetjük, köztük az innovatív díjas mórahalmi pékárut, amelyben a batátát házasították az ősi egyszemű búzával, az alakorral. 

Fotó: Illyés Tibor

Persze az édesszájúak sem maradnak éhen: jelen lesz a seregszemlén a Magyarország Tortája címet idén elnyert „Huncut szilva herceg” is, ami dédnagymamáink szilvás derelyéje ihletett, csokimousse-szal és egri vörösborral megbolondítva. És ott lesz az ország cukormentes tortája, a Nagyi kedvence is.  A Magyar Cukrász Ipartestület által rendezett szakmai verseny győztes finomságait kínáló standok előtt kígyóznak mindig a leghosszabb sorok, volt olyan év, amikor 47 ezer szelet fogyott az édességekből.

Természetesen a Magyar Ízek Utcáján a szomjunkat is olthatjuk az üdítő és bódító sátrak kínálatával: jófajta fröccsök és szörpök, kézműves sörök és sörpárlatok, méz- és gyümölcsborok és persze ütős pálinkák is várják a látogatókat, akik akár a tűzijátékot is innen nézhetik végig. 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

mindmegette.hu

Íme a tavasz legfinomabb étele: egyszerű és olcsó alapanyagokból készül a zöldséges lasagne

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést