RETRO RÁDIÓ

Csíptetett ponty, szőlőleveles töltike és sokácbab – nyit a Magyar Ízek Utcája

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2022. 08. 09. 17:40

Már a rövid gasztrofelsorolástól is összefut a nyál a szánkban.

Szent István napja alkalmából augusztus 19. és 21. között ismét megrendezik Magyarország legnagyobb gasztronómiai seregszemléjét. A Magyar Ízek Utcája a Lánchídtól az Erzsébet hídig várja vendégeit a budai felső rakparton.

Az eseményen közel 200 ember főzi a Dunaparton Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit, olyanokat, mint az öhön, a sokácbab és a cigánykáposzta vakaróval vagy bodaggal – csak hogy néhányat kiemeljünk, aminek már a neve ízlelgetésétől összefut a nyál a szánkban, még ha nem is tudjuk, miből állnak.

Fotó: Magyar Ízek Utcája

Visszatérő vendéglátóként vernek sátrat olyan főzőasszonyok és -emberek, akik nem a hivatalos konyhaművészet frontjáról érkeznek, de főztjük felveszi a versenyt a profikéval: ők a szülőföldjükhöz kötődő hagyományos ételeket készítik az otthon ellesett technikával. Ezek sorában megkóstolható a felvidéki Mátyusföld káposztalevese és mákos pogácsája, a kárpátaljai Nagymuzsaly borsos levese és szilvalekváros fánkja, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékére is felkerült karcagi birkapörkölt, a bogyiszlói csülkös pacal, a szatmári töltött káposzta, a csíptetett ponty, az őrségi tökmagolajjal locsolt dödölle, a sparhelten sült lepény és töltött lángos, és még hosszan sorolhatnánk. 

A moldvai csángó falu, Pusztina csapatával egy néprajzkutató is érkezik, aki elárulta, mi rejlik az ő húsos galuskájukban, vagy ahogy ők nevezik: a szőlőleveles töltikében. 

Egy rész gabonaféle: hajdina, kukorica, köles, egy rész hús, de ha nem jut, úgy is finom, és egy rész kerti zöld: laboda, mángold, zsenge csalán, illetve ami érik a kertben

– sorolta Nyisztor Tinka, akiről az a hír járja, hogy amikor a doktoriját védte a csángók kultúrájából, megtelt az egyetem legnagyobb előadóterme, amiben az izgalmas témán kívül a kóstolni hozott hazainak is nagy szerepe volt. 

Az idei gasztronómiai vezérmotívum a magyar gabona, amelyet többféle formában fogyaszthatunk. Lesz például tárkonyos tejszínes köleskása, de az új kenyér ünnepéhez kapcsolódóan a legjobbnak ítélt kenyereket is megszeghetjük, köztük az innovatív díjas mórahalmi pékárut, amelyben a batátát házasították az ősi egyszemű búzával, az alakorral. 

Fotó: Illyés Tibor

Persze az édesszájúak sem maradnak éhen: jelen lesz a seregszemlén a Magyarország Tortája címet idén elnyert „Huncut szilva herceg” is, ami dédnagymamáink szilvás derelyéje ihletett, csokimousse-szal és egri vörösborral megbolondítva. És ott lesz az ország cukormentes tortája, a Nagyi kedvence is.  A Magyar Cukrász Ipartestület által rendezett szakmai verseny győztes finomságait kínáló standok előtt kígyóznak mindig a leghosszabb sorok, volt olyan év, amikor 47 ezer szelet fogyott az édességekből.

Természetesen a Magyar Ízek Utcáján a szomjunkat is olthatjuk az üdítő és bódító sátrak kínálatával: jófajta fröccsök és szörpök, kézműves sörök és sörpárlatok, méz- és gyümölcsborok és persze ütős pálinkák is várják a látogatókat, akik akár a tűzijátékot is innen nézhetik végig. 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.