Létrehozva: 2022.08.02.
Módosítva: 2022.08.02.

Bécstől Bukarestig a magyar rezsiárakat irigylik

A gáz nálunk a legolcsóbb egész Európában, és az árammal se sokkal rosszabb a helyzet.

A szomszéd kertje mindig zöldebb – tartja a mondás. Már ha van mivel locsolni, és nem viszi el az erre szánt pénzt a többi rezsiszámla – aktualizáljuk a mostani változások tükrében. Merthogy nemcsak hazánkban okoz gondot az ukrajnai háború nyomán elszabadult energiaválság, a környező országokban sokkal inkább. Körülnéztünk, hogy a határainkon túl milyen a helyzet, és bizony a szomszédainknál sincs kolbászból a kerítés!

Fotó: Pixabay

Ausztriában csaknem duplájára drágul ősztől a távhőszolgáltatás. A Wien Energie 92 százalékos díjemelést jelentett be, amit a gázárak növekedésével indokolt.

Szlovákiában is brutálisan drágul a gáz a lakosság számára. A szlovák gázművek által kínált háztartási gáz ára a következő négy évben fokozatosan 76 százalékkal emelkedik majd. A legjelentősebb ugrás jövőre várható, amikor 34 százalékkal drágul a lakossági gáz – írja a pozsonyi Új Szó

Szerbiában ugyancsak sokkoló a rezsi növekedése. Az ottani szolgáltató augusztusban emeli az elektromos energia árát, mégpedig a lakosság esetében 30, az ipari fogyasztóknál 70 százalékkal.

Horvátországban április elsejére időzítették az áremelést, és senki sem tartotta áprilisi tréfának. Bár a lakosság számára az áram "csak" 9,6 százalékkal, a gáz pedig 20 százalékkal drágult, Zágráb az általános forgalmi adó csökkentésével és támogatásokkal próbálja védeni a lakosságot attól, hogy az energiaár növekedése dominóeffektusként hasson a gazdaság többi területére.

Szlovéniában árzárat tesznek az áramra és a gázra. Szeptember elsejétől lép életbe az a kormányrendelet, amely egyéves időszakra maximálja a villanyáram és a földgáz árát. Az illetékesek szerint ez az intézkedés a legolcsóbb szolgáltatók esetében 10, míg a legdrágábbaknál akár 60 százalékos árcsökkentést is jelenthet – írja a szlovéniai magyar  Népújság

Romániában a kormány még márciusban sürgősségi rendeletben maximálta egy évre az energiahordozók árát, így 2023 áprilisáig nem kell azon gondolkoznia a lakosságnak, hogy augusztustól miből fizeti ki a rezsidíjat.

Ukrajnában a háború miatt nem az energia drágulása adja fel a leckét, hanem az, hogy a lerombolt infrastruktúrával egyáltalán tudják-e használni a villanyt és a gázt. A legnehezebb helyzetben az ország keleti felében élők vannak, Zelenszkij elnök éppen az elmúlt hétvégén rendelte el több százezer ember evakuálását.

A lakossági fogyasztók földgáz átlagárai euróban (eurócent/kWh) - Forrás: MEKH

Sok kritika szerint az új magyar szabályozás európai összevetésben irreálisan magas árat fizettet augusztustól a lakossággal a megszabott, átlagos mennyiség feletti használatért. Tény azonban, hogy Budapest változatlanul a legolcsóbb főváros a kontinensen. Nyugat-Európában az áram ötször, a gáz pedig akár kilencszer is drágább, mint nálunk. És nem szabad elfelejteni, hogy a hazai számlákban a lakosság egészét alapul vevő átlagfogyasztásig minden felhasználó továbbra is a rezsicsökkentett árat fizeti, csak az e feletti mértéket kell magasabb áron kifizetni.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és az osztrák szabályozó hatóság júliusban közzétett legfrissebb közös felmérése szerint Budapesten volt a legolcsóbb a lakossági gáz, és a második legolcsóbb a lakossági áram az európai fővárosok közül. A régiót tekintve Béccsel összevetve a leglátványosabb a különbség: majdnem hétszeres a szorzó a gázárak tekintetében! De a többi környező országban sem (gáz)rózsás a helyzet: Prágával szemben is hatszoros, Bukaresttel csaknem 2 és félszeres, Varsóval és Pozsonnyal pedig kétszeres a magyar főváros árelőnye.

A lakossági fogyasztók villamos energia átlagárai euróban (eurócent/kWh) - Forrás: MEKH

Az áramárakat nézve sincs nagyon okunk panaszra: átlagosan több mint ötször kedvezőbb a fogyasztói ár itthon, mint Európa többi részén. Egyedül Szerbiában került valamivel kevesebbe egy kilowattóra villamos energia a nyár közepén. A többi szomszédunkban sokkal rosszabb a helyzet: a pozsonyi áramár a kétszerese a budapestinek, és a varsói is ehhez közelít, Bécsben pedig négy és félszer annyit kell kicsengetni a villanyért, mint nálunk.

A villamos energia és földgázfogyasztás költségeinek a nettó jövedelemhez viszonyított arányát, azaz a fogyasztók „teherbíró képességét” is havonta vizsgálja a jelentés. Eszerint egy kétkeresős, gyermektelen magyar háztartás jövedelmének a 2,6 százalékát viszi el az áram- és a gázszámla kifizetése, így Budapest ezen a téren is a második legjobb helyen áll, csupán az aprócska Luxemburg tudta lekörözni. 

Kétkeresős háztartás energiaköltségei és jövedelmük hányadosa (2200 kWh áram- és 10 ezer kWh gázfogyasztás mellett) - Forrás: MEKH

Ha figyelembe vesszük, hogy a magyar családok háromnegyede eddig sem haladta meg az újonnan meghatározott energiakvótákat, aligha kell félnünk attól, hogy a jövőben többet kell fizetnünk az áramért és a gázért. Ha pedig ebben az értelemben minden marad a régiben, minden bizonnyal továbbra is a magyar rezsiárakat fogják irigyelni egész Európában.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Holtan találtak rá az eltűnt nyíregyházi négygyermekes anyára

INSIDER

Szívszorító: anyák napját szervez a 15 évesen elhunyt Dominik édesanyja

INSIDER

Karácsony Gergelyen erőt vett a kapuzárási pánik

INSIDER

Európa legnagyobb tárlata nyílik a Városligetben: mindenki csodálni fogja Glasgow-tól Barcelonáig