Létrehozva: 2022.07.31.
Módosítva: 2022.07.31.

Így őrizzük meg a rezsicsökkentést

A kormány úgynevezett lakossági piaci árat alakított ki, amely messze távol marad a regionális piac energiaáraitól.

Mint ismeretes, augusztus 1-től a csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. Az átlagos havi fogyasztás villamos energiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó a megjelent rendelet szerint. Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt egész Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak és energiaválság alakult ki. Egy év alatt az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára emelkedett, és az áremelkedés tovább folytatódik. Több más országhoz hasonlóan a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet és hét pontból álló intézkedési tervet hirdetett ki.

Azonban a kormány úgynevezett lakossági árplafont szabott meg. Ezzel is enyhítve a magyar családok kiszolgáltatottságát, az egyre dráguló, akár napi szinten is ingadozó regionális energiaárakkal szemben.

Fotó: Facebook

A háztartások, az átlagfogyasztásukig továbbra is a korábbi tarifákon juthatnak energiához és az átlagfogyasztás fölötti felhasználás után pedig az áram a korábbi 36,36 forintról 70,1 forintra, a gáz pedig 102 kilowattóránként 102 forint/köbméterről 747 forintra növekszik. Ez egyrészt azért fontos, mert így a háztartások számára kiszámíthatóvá válik a tarifájuk, ráadásul ezek a szintek védenek a további piaci áremelkedésektől is, merthogy az európai energiapiac egyre nehezebb és nehezebb helyzetben van. Ráadásul ezek az átlagfogyasztás fölötti energiamennyiségre vonatkozó tarifák is kedvezőbbek, mint a jelenlegi piaci árak, ami a villany esetében 270 forint, a gáz esetében pedig 1020 forint lenne az előbb említett egységekre, tehát kilowattóránként és köbméterenként– mondta a Metropolnak Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia és klímapolitikai üzletágvezetője.

„Az új rendelet értelmében, az átlagfogyasztás fölötti energiamennyiségre vonatkozó új tarifák, a háztartások körülbelül negyedét fogják érinteni. Ez a számítás természetesen az elmúlt időszaki fogyasztásokon alapul. Így az említett arányok még nem számolnak azzal, hogy a következő időszakban várhatóan a háztartások jobban takarékoskodnak majd az energiafogyasztásukkal, tehát ez az egynegyedes, körülbelül 25 százalékos érintettség várhatóan még csökkenni is fog”- mondta Hortay Olivér.

A magyar kormány számára továbbra is a legfontosabb a rezsicsökkentés megőrzése – szögezte le a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy az elhúzódó háborús válsághelyzet, az elszabadult infláció, a megszakadó ellátási láncok és az Európát sújtó „brutális” energiaválság közepette kell megőriznie a magyar kormánynak a rezsicsökkentést.

Az áram- és a gázfogyasztás tekintetében viszont tenniük kellett egy lépést, de itt is – mint kiemelte – fennmarad a rezsicsökkentett ár. A villanyért 2523 kilowattóra éves fogyasztásig 1 kilowatt/óra áramot 36 forintért kapnak a magyar emberek. E fölött 70 forint 10 fillér az áramfogyasztás ára – ismertette az árakat a kormánybiztos, megjegyezve: ha a baloldal által javasolt piaci mechanizmus lenne érvényes, akkor 268 forint felett lenne az áram ára.

A kormánybiztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a csökkentett árat azért tudják biztosítani, mert működik a paksi atomerőmű, amely nagyon olcsón és biztonságosan biztosítja a villamos energiát a magyar lakosság számára. Ha pedig már Paks–2 is meglenne, még kedvezőbb áron lehetne biztosítani az áramot a magyar emberek számára – emelte ki.

A gázfogyasztás tekintetében viszont – mint Németh Szilárd elmondta – nem tudtak ekkora kedvezményt tartani, de itt is megőrizték a rezsicsökkentést. Itt az átlagfogyasztásig 102 forint a köbméterenkénti ár. Az átlagfogyasztás felett 747 forint a gáz köbméterenkénti ára, miközben a valós, piaci ár 1020 forint lenne köbméterenként.

Németh Szilárd azt mondta: a magyar gáztározók feltöltöttsége meghaladja az európai átlagot, és a magyar kormány – köztük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is – azon dolgozik, hogy a magyar lakosság energiaellátása biztosított legyen.

A rezsicsökkentés átalakítása az ellenzéki vádaskodásokkal ellentétben nem okoz politikai problémát. A kormány mindent megtesz azért, hogy az átlagfogyasztókat, a nagycsaládosokat, a nyugdíjasokat és a rászorulókat ne érje hátrány.

Az Európai Bizottság szerdán tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be Ursula von der Leyen, hogy a Bizottság vészhelyzeti mechanizmus bevezetését javasolja az energiaválságra tekintettel. Hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak csökkenteniük kell a gázfogyasztást, amiről tudja, hogy nagy kérés, de a jelenlegi helyzetben szükséges. Von der Leyen szerint a legrosszabb szcenárió az, hogy teljesen leállítja Oroszország a gázszállítást Európába, ebben az esetben arra kérik a tagállamokat, hogy 15 százalékkal csökkentsék a fogyasztásukat. 

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság drasztikus terve kedden látott először napvilágot. A terv értelmében Brüsszel előírná, hogy mennyi gázt fogyaszthatnak a tagállamok. A testület vészhelyzeti felhatalmazásokat adna magának, amivel arra kötelezhetné az országokat, hogy csökkentsék a gázfelhasználásukat, ha Oroszország elzárja a gázcsapokat. Az intézkedést ráadásul olyan jogi mechanizmussal támogatná meg Brüsszel, ami szerint a tagállamok minősített többséggel is dönthetnének, megkerülve így az Európai Parlamentet és a tagállami vétójogot is.

Az elhúzódó ukrajnai háború és az elhibázott brüsszeli szankciók következtében egész Európában az egekbe szöktek az energiaárak – írta meg kedden Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán. Hangsúlyozta, Európában csak Magyarországon védik rezsicsökkentéssel a családokat, és a kormány a jövőben is ezt fogja tenni. A rezsicsökkentés fenntartásával az átlagfogyasztás erejéig valamennyi magyar háztartás továbbra is rezsicsökkentett árat fog fizetni. 

Ennek értelmében, az átlag villanyszámla rezsicsökkentéssel 7.750 Ft és az átlagfogyasztó továbbra is 7.750 Ft-ot fog fizetni. Ez az összeg a rezsicsökkentés nélkül 50.833 Ft lenne. 

Arról is beszámoltunk korábban, hogy a baloldali pártok megpróbáltak a tüntetők „hátán" bekerülni a hírekbe, és politikai hasznot húzni az eseményekből, ráadásul kiderült az is, hogy sem együtt, sem pedig külön-külön sem képesek továbbra sem nagyobb tömeget megmozgatni – mondta lapunknak Nagy Ervin politikai elemző. A politológus rámutatott, Gyurcsány Ferenc a múlt héten kétszer is egyértelműen jelezte, készen áll arra, hogy amennyiben a kormány a háborúsinfláció okozta gondok, vagy az Európa-szerte egyre nagyobb problémát jelentő energiaválság miatt megbukik, akkor átvegye az ország irányítását. 

Nagy Ervin kijelentette, a rezsicsökkentés átalakítása az ellenzéki várakozásokkal ellentétben nem okoz politikai problémát. A kormány ugyanis – az operatív törzs felállításával – mindent megtesz azért, hogy az átlagfogyasztókat, a nagycsaládosokat, a nyugdíjasokat és a rászorulókat ne érje hátrány.

A rezsicsökkentés azonban mindenkinek fennmarad az átlagfogyasztás mértékéig – emelte ki a kormány honlapján. Azt írták: az átlagfogyasztásig továbbra is mindenki havi 159 ezer forintot spórolhat meg a rezsicsökkentéssel. Csak az átlagon felüli többletfogyasztás után kell piaci árat fizetni.

Megerősítették, a kormány rendkívüli intézkedésekkel biztosítja, hogy az országnak legyen elég energiája télen is, a rezsicsökkentés pedig fenntartható maradjon. A háztartások háromnegyedét továbbra is 100 százalékban védi a rezsicsökkentés. Csak az átlagon felüli többletfogyasztás után kell piaci árat fizetni – közölték.

Egy átlagfogyasztó – mint ismertették – ma havonta 7750 forintot fizet az áramért, ez a rezsicsökkentés nélkül 50 833 forint lenne. Az átlagos gázfogyasztás havi díja most 15 833 forint, ez a rezsicsökkentés nélkül 131 444 forint lenne. Az átlagfogyasztásig a jövőben is mindenki havi mintegy 159 ezer forintot – évi 1,9 millió forintot – spórolhat meg a rezsicsökkentéssel. Áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti – írták, megjegyezve: azoknak a nagy része is, akik túl vannak a sávhatáron, „igen közel” vannak az átlaghoz, „tehát kis odafigyeléssel” a sávhatár alatt maradhatnak.

Az új szabály augusztus elsejétől lép életbe, ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák. A számlázási rendszer technikai átállása előkészítés alatt áll, a technikai részletekről a fogyasztók időben tájékoztatást kapnak – írta a Kormany.hu.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója Facebook – bejegyzésében leírta: az a baloldal hergel most a rezsicsökkentés kapcsán és rimánkodik az energiaárak miatt, amely tapsolt a piaci áremelkedést okozó uniós energiaszankcióknak és további, durvább fellépést követel. Az a baloldal, mely folyamatosan ellenezte és fúrja a paksi bővítést, a legbiztosabb és legolcsóbb hazai áramtermelési forrást, és mindeközben az Magyarországnak járó uniós források megakasztásáért lobbizik Brüsszelben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

magyarnemzet.hu

Világháború következik? Putyin megosztotta Oroszország terveit

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben – Egyedül Ukrajna nem ítélte el az oroszországi vérengzést

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

travelo.hu

Áprilistól ismét közvetlenül repülhetünk Budapestről ebbe az egzotikus fővárosba

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte