2 hónapja

Mutatjuk, hogyan tudod felére csökkenteni az otthoni energiafogyasztásod

Spórolási ötletek A-tól Z-ig, 7+1 pontban.

Nagy számolgatásban vannak a magyar családok azzal kapcsolatban, mennyire fogja érinteni őket a túlfogyasztás. De a rezsiköltségek terén is vannak olyan praktikák, amikkel spórolhatunk. 

Fotó: Pixabay

Szilágyi László, a Víz, Gáz, Fűtéstechnika és Hűtő, Klíma, Légtechnika szaklap kiadója osztott meg olyan hasznos tanácsokat, amelyek segítségével a legtöbbet tehetsz azért, hogy a hó végén érkező számláidon lévő összeg ne okozzon fájdalmat:

1. A gázkészülékeken végeztesd el a szükséges karbantartást a fűtési idény előtt! Egy koszos, eldugult készülék nemcsak energiapazarló, de életveszélyes is.

2. Ha van programozható szobatermosztátod, állítsd be az aktuális felhasználói szokásaidhoz, így nem kell akkor is ugyanolyan hőfokon pörgetni a rendszert, amikor otthon sem vagy.

3. Ha radiátorral fűtesz, szabályozd annak teljesítményét! Amelyik helyiséget ritkán használod, ott minimalizálhatod az átfolyást.

4. Ha most gondolkodsz házépítésben, felújításban vagy lakásvásárlásban, akkor a hőszivattyús rendszer az ideális, amivel a hűtést és a fűtést is meg tudod oldani.

5. Ha a kéményed karban van tartva, újra felértékelődhet a fa- és a pellettüzelés, mint kiegészítő fűtési lehetőség. Fatüzelés esetén száraz fával kell fűteni, ezért már most tedd száraz helyre a télire szánt tűzifát, ezzel akár 50 százalékos megtakarítást is elérhetsz.

6. Amit lehet, automatizálj! A hőcserélős központi szellőzés és egyéb energiatakarékos komfortmegoldások összehangolása nagyon fontos.

7. Szigeteltess! Bár nem kifejezetten épületgépészeti megoldás, de az épület energiaigényének csökkentése kiemelkedő tétel. Cseréltesd ki a nyílászárókat, tetess fel hőszigetelést, hogy a megspórolt energia odabent is maradjon.

+1 Ne felejtsd el azt sem, hogy a legolcsóbb energia az, amit nem használsz el, így meg sem kell termelni. Ezért legyél energiatudatos, ne pazarolj, csökkentsd a lakásod téli hőmérsékletét, öltözz melegebben, használj energiatakarékos készülékeket, ne forró vízzel töltsd tele a kádat, egyáltalán, ne is töltsd tele, inkább zuhanyozz, de azt se fél órán át! Utána pedig törölközz meg, és ne az elektromos melegítő elé ülve várd, hogy leszárítson rólad minden vízcseppet!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!