Létrehozva: 2022.06.22.

Nőtt a házasodási kedv a járvány után, de változtak az esküvői trendek

Több lesz idén az esküvő, mint tavaly és tavalyelőtt.

Szerző Ripost

Nőtt a házasodási kedv a járvány után. Ugyanakkor érezhető, hogy kevésbé bátran költekeznek a házasulók, visszafogottabb, kisebb létszámú ünnepségeket tartanak. A Ripost7 szakembereket kérdezett az idei trendről.

Wedding,Photo,Shooting.,Bride,And,Bridegroom,Walking,In,The,City.
Fotó: Shutterstock

Idén az esküvők sokkal kisebb létszámúak és intimebb hangulatúak, vélekedik V. Dávid Andrea, az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének elnöke. Érezhető a járvány gazdasági hatása.

 

Nőnek az árak, mégis kevesebbet költenek

„Jóval kisebb a násznép, vagy lagzi nélkül ünnepelnek a párok, esetleg csak egy vacsorával. Visszafogottság mutatkozik a szolgáltatók iránt is, a fiatalok nem akarnak sok százezer forintba kerülő szolgáltatásokat választani” – tájékoztatta V. Dávid Andrea a Ripost7-et.

Sok fiatal pár a közös otthont tervezi, és mivel elszabadultak az ingatlan- és albérletárak, csökkentik az esküvői költségeket

– árulta el az elnök.

Illustration,Of,Two,Wedding,Gold,Rings,Lie,In,Each,Other
Fotó: Shutterstock

Ráadásul a kellékek ára és a vendéglátás is drágul. Sok esküvői szolgáltató a járvány alatt inkább nem emelt árat, de most megteszi.
„Ez a kettősség jellemző: a szolgáltatások ára nő, a párok költekezőkedve viszont csökkent” – szögezi le a szakember.
Szakács Ildikó anyakönyvvezető úgy látja, a tavalyi évhez hasonló a házasodási kedv.
Érezhető, hogy az emberek kevesebb félelemmel jönnek be hozzánk. Már nem számítanak arra, hogy a járvány gátat szab a házasságkötéseknek, nem korlátozza őket abban, hogy olyan esküvőjük legyen, amilyet megálmodtak

– mondja az anyakönyvvezető.

 

Sokan a sminken, frizurán spórolnak

Csengery Beatrix smink- és fodrászmester tapasztalata szerint ma több a hirtelen elhatározott esküvő, mint az előre szervezett.
„Gyakori, hogy a menyasszony otthon készíti el a frizuráját és a sminkjét, ezen is spórol. A nagy lagzik ideje leáldozóban van. Sokan spontán kötnek házasságot, mert például jön a baba vagy fel akarják venni a fiatal házasoknak járó kedvezményeket” – vélekedik a szakember.

Fotó: Csengery Beatrix

Akik nagy esküvőt akarnak, azok egy-két évre előre lefoglalják az időpontokat. Idén sok kézfogó lesz, Beatrix is foglalt egészen májustól szeptemberig. A szakember elárulta: idén sminkben a barackrózsaszín, a krémszín és a bézs a menő, rúzsban a pirosas színű bogyós gyümölcsök árnyalatai dominálnak, de divatba jöttek az élénk színek is. A divatos menyasszonyi frizura természetes hatású, légies, sokan kérnek laza kontyot.

 

Átlag 20-25 ezer forintba kerül egy vendég

Kispál Gábor dj és ceremóniamester naptára idén ugyanúgy tele van foglalásokkal, mint tavaly.
„Az elmúlt két évben maradtak el esküvők, és előfordult az is, hogy a dátumot áttették az idei évre. Nekem idén pont ugyanannyi esküvőm van, mint tavaly, általában egy évre előre betelik a naptáram” – mondta Kispál Gábor, aki 15 éve vezényel esküvőket.

Fotó: Kispál Gábor

Az esküvői menük idén tapasztalata szerint 15 ezer forintról indulnak vendégenként, a többség 20 és 25 ezer forint közötti összeget számol egy főre. Persze a kastélyok, kúriák ára ennél is drágább. A násznép létszámát így meghatározzák az anyagiak. „Az 50–80 vendég közötti létszám a jellemző, de van 190 fős és 17 fős esküvőm is” – teszi hozzá Kispál Gábor. Ő az esetek 99 százalékában visz magával saját hangosítást és a DJ feladatait is el tudja látni kisebb esküvőkön.
„A ceremóniamesteri szolgáltatás 150 ezer forintba kerül, a dj-szolgáltatással együtt körülbelül 220 ezer forintot kóstál” – ismerteti árait.

 

Légies, könnyed, leomló menyasszonyi ruha a divat

A százhalombattai Bonjour Esküvői Ruhaszalon tulajdonosa szerint a járvány idején divatba jött, hogy sokan egyszerű alkalmi ruhában mennek férjhez, nem bérelnek menyasszonyi öltözéket és ez most, a járvány után is gyakori.
„Persze most is vannak, akik hagyományos fehér esküvői ruhát szeretnének” – teszi hozzá Páhn Éva. „Mi egy neves amerikai családi cég magyarországi képviselői vagyunk. Nekik négy varázslatos kollekciójuk van: a decens, nőies, elegáns Sincerity; a drágább, exkluzív Justin Alexander; a csupa csipke, bohó vonalat képviselő Lillian West kollekció, amit szívesen viselnek kültéri esküvőknél; és a vintage stílus, ami remekül illik a néhány éve divattá vált, pajtában tartott esküvőkhöz. Már nem használunk abroncsot, a ruhák lágy esésűek. Divatba jött újra, hogy a ruhához külön lehet felhúzni az ujját, ami a 80-as, 90-es években volt népszerű. A mai divat alapvető motívuma a szép hátkivágás és a V alakú, pántos felsőrész.”

Fotó: Bonjour

Átlagosan 200–300 ezer forintért lehet egy-egy darabot bérelni, de az ár függ attól is, hol bérlik és milyen anyagból van a ruha. A vőlegény öltözéke sem sokkal olcsóbb.

 

Rekordot dönt Magyarország az EU-ban

Az Eurostat statisztikája szerint Magyarországon több mint kétszer annyi házasságot kötöttek 2020-ban, mint az uniós átlag, pedig akkor még tartottak a járványügyi korlátozások. Ez azt mutatja, hogy Orbán Viktor kormányának családpolitikája beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Magyarországon 100 000 főre 688 házasságkötés esett, míg az uniós átlag mindössze 320. Idén várhatóan még több kézfogót tartanak.

Brides,Wedding,Party,In,The,Elegant,Restaurant,With,A,Wonderful
Fotó: Shutterstock

Hódítanak a pasztell színek és a vörös

Szarka Ágnes műkörömépítő és dekoratőr foglalásai és megrendelései is azt tükrözik, hogy több az esküvő, amin a menyasszonyok szeretnek mutatós körmöt viselni.
Az esküvői körömnél örök klasszikus a fehér francia díszítés, amelyet strasszokkal, csipke- vagy virágmotívumokkal is lehet díszíteni, és belevihető a csokorból, a ruhából, esetleg a dekoráció színéből is egy-egy árnyalat. Épp ezért manapság nem ritka, hogy akár kék, rózsaszín, netán a vörös is megjelenik a körmökön, persze ízlésesen kivitelezve. A vörös szín jól passzol a menyecskeruhához és a dekorációban is visszaköszönhet, de ügyelni kell az arányokra, mert nagyon elragadja a tekintetet

– mondja Ágnes.

Fotó: Szarka Ágnes

A köröm formája és hossza – ami lehet hagyományos kocka, mandula, vagy akár hegyes is – függ a menyasszony egyéniségétől. Egy-egy mutatósabb darab ára körülbelül 8500, míg az egyszerűbbek 5700 forintba kerülnek.
Az esküvői dekoráció és a csokrok kiválasztásánál is fontos a menyasszony személyisége és az esküvő helyszíne. 
„A dekorációban idén is kedvelt a púderrózsaszín, a bézs, a barack, az almazöld, a halványsárga vagy a mályva, és akár a piros szín is, ami visszaköszön a kellékeken, aminek része például a csuklópánt, a virágfal, a szülőköszöntő ajándék, a menyasszonyi csokor és dobócsokor, a koszorúslányok csokra és ruhája, az asztaldísz, a székmasni, az ültetőkártya, a welcome-tábla, a kocsidísz, a férfiak öltönydísze stb. Hogy mennyit költenek erre, azt befolyásolja például, hogy élő virágot szeretnének – ami emeli az árat –, vagy a selyemvirágra esik a választás, ami viszont eltehető emlékbe.”

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

travelo.hu

Mit tegyünk, ha őzgidával találkozunk a természetben?

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Már bankkártya nélkül is lehet készpénzt felvenni: elég hozzá egy mobil is!

INSIDER

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában

INSIDER

Elkezdték gyéríteni a szúnyogokat: itt már biztosan kevesebb a vérszívó!

INSIDER

Most érkezett: Beszorult világháborús gránátot találtak, azonnal rohantak a tűzszerészek