Létrehozva: 2022.06.10.
Módosítva: 2022.06.10.

Ekkora kihívás fogyatékossággal élni - esélyegyenlőségi napok a Városligetben - videó

Interaktív foglalkozások során mutatják be, mivel is kell megküzdeniük a fogyatékossággal élőknek. A kétnapos rendezvényt ma, illetve június 11-én, szombaton tartják.

Szerző Ripost

A „Tégy egy lépést!” nevet viseli az a két esélyegyenlőségi nap, melyeket június 10-11-én tartanak a Városligetben található Millennium Házában. A helyszínválasztás nem véletlen, a Városliget az első olyan közpark Magyarországon, ahol a fogyatékossággal élők speciális igényeit is figyelembe vették a parkrehabilitáció során. Stábunk részt vett a kétnapos programsorozat első napján: kipróbálhattunk speciális szemüvegeket, amik segítségével megtapasztalhattuk, hogy mit érzékelnek a gyengénlátók egy feladatlap kitöltése közben vagy a hétköznapi életben. Emellett alapvető jelnyelvi leckéket is vehettünk.

Fotó: Ripost

Iskolás gyerekek csoportjait követhettük végig, akik az érzékenyítés hatására sokkal segítőkészebbek és megértőbbekké váltak a sérült társaik felé. Szívszorító történeteket hallgattunk végig olyan gyermekekről és felnőttekről, akik speciális oktatáson és nehézségekkel teli életen keresztülmenve küzdöttek azért, hogy minél boldogabb és teljesebb életet élhessenek társaikkal.

A gyengénlátó „szobában” is jártunk, ahol a programban részt vevő egyik kisiskolás mutatta meg a feladatot.

„A szemüvegekben különböző erősségek vannak: van, amikor csak a fehér lapot lehetett látni, az volt a feladat, hogy minden szó más betűtípussal volt írva, és így kellett kitölteni. Volt, amelyiket el se lehetett olvasni. Így megtapasztalhattuk, hogy a gyengénlátók melyik betűtípusokat tudják jobban elolvasni. Én a félkövérrel kinagyított, erősebb fekete betűket láttam jobban. Alapból elolvasnunk is nehéz volt, sokkal nehezebb lehet így tanulni is. Nekem osztálytársam is van, aki gyengénlátó, jobban érzem így, hogy ő min megy keresztül. Ezek után biztos, hogy máshogy fogok hozzáállni, eddig nem igazán tudtam milyen lehet neki, most már tudom, és ennél még sokkal is rosszabb, mivel a mindennapokban is ezt átéli. Ha kérdez valamit innentől, hogy mi van a feladatban, akkor felolvasom neki, vagy segítek neki, diktálok neki, innentől biztosan többet fogok neki tudni segíteni. Hasznos ez a program nagyon” – mutatta meg nekünk Szél Dominika általános iskolai tanuló.

Szél Dominika  Fotó: Ripost

Az iskolás csoportokat kísérő egyik tanárnő beszámolt lapunknak arról, hogy milyen módon segítenek az oktatásban a gyermekek elfogadásra való nevelésében.

Ágoston Adrienn vagyok, a fóti Fáy András Általános Iskolából és a 4.B és a 4.C osztályt hoztam magammal erre a programmal. Mi 4 éve rendszeresen érzékenyítünk, segítünk a gyerekeknek, hogy az elfogadás a hétköznapjaik része legyen. Azt gondolom, hogy alapból ez a család feladata, de második számú legfontosabb szereplőként mi pedagógusok tudunk ebben részt venni

– nyilatkozta lapunknak a tanárnő, aki maga is gyógypedagógus hallgató. 

„Szerintem minden osztályban előfordul már valamilyen speciális szükségletű tanuló. Köztünk élnek, és mióta integráció van, azóta megjelennek a hétköznapi tanintézményekben is, nem szegregáltan tanulnak csak. A gyerekek családjában is előfordul, a téma adja magát. Vitatkozunk róla, megbeszéljük, mit tudunk tenni, hogyan tudunk segíteni, ez napi téma már. Az élethosszig tartó tanulás arról szól, hogy próbálunk erre felkészülni. Nehézséget okoz talán az eszközhiány és a fejekben megtalálható gátak, az el nem fogadás. Ezzel a legnehezebb megküzdeni. Ha egy gyerek a családjában nem ezt látja, akkor az én dolgom sokkal-sokkal nehezebb. Amennyiben egy olyan családban nő fel a gyerek, akik elfogadóak, ott a gyerek is érzékeny lesz a témára. Ez feladatom, még ha nem is tudom teljesen pótolni, ami a családból jön. Magyarországon nagyon jó kedvezményezések és programok vannak, mint a mai is” – mondta el Ágoston Adrienn osztályfőnök.

Ágoston Adrienn  Fotó: Ripost

Egy bátor kisfiú, Ábel is kiállt társai és a program résztvevői elé, hogy megossza velük személyes történetét.

Ábelt hétszer műtötték dongalábbal  Fotó: Ripost

„A barátaim biztattak, hogy álljak ki és mondjam el, mi történt velem. Amúgy jó volt, hogy megoszthattam másokkal is. A saját példámmal szerintem motiválni is tudok másokat. Én már úgy születtem, hogy dongalábam volt, és nagyon sokat voltak kórházban, hétszer műtöttek. Nagyon jó volt, hogy ezt elmondhattam. Rendőr szeretnék lenni, ha nagy leszek, mert megszeretném menteni a világot. Most volt novemberben egy műtétem, most már jobban vagyok, nem tudom hogy ez az utolsó volt-e. Én a mostani programok közül a látássérültes szobára vagyok legjobban kíváncsi” – mesélte el történetét Ábel, aki már biciklizni és úszni is szokott.

Szombaton Gryllus Vilmos, Barabás Lőrinc és Hoppál Mihály koncertezik. A családi napon való részvétel ingyenes. Mindenkit arra buzdítunk, hogy bátran vegyetek részt a rendezvényen, hogy jobban beleláthassatok és megérthessétek, hogy milyen életutat járnak be a speciális igényű gyermekek.

A „Tégy egy lépést!” esélyegyenlősségi napok részletes programja itt érhető el.

június 10. – szakmai nap

június 11. – családi nap


 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

vg.hu

Dől a pénz a leggazdagabb magyarhoz, rengetegen akarnak vele üzletelni

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Fantasztikus fizetésért toboroz dolgozókat a Lidl – ha kell, szállást is biztosítanak

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát

INSIDER

„Kérsz egy golyót?” – Játékfegyverrel kirabolta a pizzafutárt egy férfi Hevesen

INSIDER

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba - Videó

INSIDER

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette