INSIDER

Szerző Ripost

3 hónapja

Kivételesen másolat helyett az eredeti kincset láthatjuk a Múzeumok éjszakáján – videó

Egyetlen éjszakára tesznek kivételt a főapátságban.

Szerző Ripost

A legrégebbi – mintegy ezeréves – magyarországi könyvkatalógus eredeti példányát, valamint a mintegy 650 éves kódexet is az idei Múzeumok Éjszakáján láthatja először és kizárólag a nagyközönség a restaurálást követően Pannonhalmán, a Főapátságban. A felbecsülhetetlen értékű könyvkatalógus eredeti példányát ugyanis páncélszekrényben őrzik, ez alól apátság kivételt tesz most szombaton, a Múzeumok Éjszakáján, amikor a hiteles másolat helyett az eredetit is megtekinthetik az érdeklődők.

Fotó: Sandor Bankuti

Már javában készülnek a múzeumok a június 25-én, szombaton megrendezendő Múzeumok Éjszakájára, melyen országszerte mintegy 430 intézmény több mint 2500 programmal várja a látogatókat! Ezen az estén számos exkluzív programot kínálnak, köztük a, felbecsülhetetlen muzeális értékű Szent László-kori, 1090 körül keletkezett könyvkatalógus-oklevél eredeti példányát és az 1389-ből származó frissen restaurált Andachtsbuch imádságoskönyvet tekinthetik meg majd a látogatók, melyet dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Pannonhalmi Főapátság munkatársaival közösen mutatott be és helyezett el végső kiállítási helyére ma sajtóbemutató keretében.

Az 1090 körül keletkezett irat a legrégibb magyarországi könyvkatalógus, melyet felbecsülhetetlen értéke miatt a Pannonhalmi Főapátság levéltárának páncélszekrényében őriznek. A dokumentum eredeti példánya kizárólag a csütörtöki sajtóbemutatón, valamint a szombati Múzeumok Éjszakáján tekinthető majd meg, ezt követően a hiteles másolatot láthatja majd a nagyközönség, és az eredeti példányt ismét a páncélszerkényben helyezik majd el. A muzeális állomány másik legidősebb darabja az 1389-ből származó imádságoskönyv (Andachtsbuch). Ez utóbbi restaurálása a napokban fejeződött be

– jelentette be Ásványi Ilona, a Pannonhalmi Főapátság Könyvtár Igazgatója.

Fotó: Sandor Bankuti

Az ünnepélyes bemutatón az elmúlt évben teljes rekonstrukción áteső 1750 körül épült Martin Podkoniczký-orgonát is megszólaltatták. Mindhárom különleges muzeális tárgy megtekinthető a főapátság levél- és könyvtárában a Múzeumok Éjszakáján.

Pannonhalma a nemzeti kulturális vagyon jelentős részét őrzi, gondozza és szolgáltatja. Az UNESCO Világörökség címmel bíró Pannonhalmi Főapátság épületegyüttesében elhelyezkedő könyvtár gyűjteménye része a világ kulturális örökségének is. Pannonhalma az egyik ékköve annak a 35 magyarországi egyházi gyűjteménynek, melyek kulturális örökségünk fontos részeit őrzi. Köszönet ezért mindannyiuknak. A Múzeumok Éjszakáján a Pannonhalmi Főapátság mellett több egyházi gyűjtemény is kinyitja majd a kapuit, érdemes lesz ezekre a helyekre is ellátogatni

 – hívta fel a figyelmet dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára.

Fotó: Sandor Bankuti

A Pannonhalmi Főapátság muzeális állományát 19 kódex, 230 ősnyomtatvány, többezer antikva, számtalan érdekes, és ritka könyv, illetve hungarikum alkotja, a hasonló jelentőségű és eszmei értékű Benedictina és Hungarica külön gyűjtemény mellett.

Fotó: Sandor Bankuti

A Szent László-kori oklevél 1090 körül keletkezett. A pannonhalmi bencés apátság egyházi kincseit, könyveit, javait és népeit összeíró oklevél. A vallásos és teológiai irodalom mellett profán műveket is felsorol. Ez a bencések nyitottságára vall, illetve azt jelzi, hogy a pannonhalmi kolostorban működött az első iskola – a profán irodalmat a tanulásban-tanításban használták.

Érdekesség tehát, hogy nemcsak vallásos és teológiai munkákat találunk a jegyzéken, hanem profán irodalmat is: például Donatusnak, a középkorban használt grammatikák (nyelvtanok) egyik jeles összefoglalójának kisebb és nagyobb Grammaticája is meglehetett a gyűjteményben. Pergamenre, fekete tintával írt oklevél. Az írás jól olvasható, a hosszú betűszárakkal és díszes rövidítésekkel szépen tagolt, áttekinthető.  A restaurálás folyamata több héten át tartott.

Az Andachtsbuch a 14. század végéből származó pergamenre írt kéziratának első részében naptárt találunk – csillagászati magyarázatokkal. Ezt követi maga az imádságoskönyv, melyben Krisztus szenvedéséről és keresztjéről, valamint Szűz Máriához és Mária örömeiről és szenvedéséről szóló imákat olvashatunk. A kéziraton több kéz munkája látható, a fekete és barna tintával rótt gótikus betűvel írt szöveget rubrumozott részletek, piros és kék iniciálék, geometrikus díszítések tagolják. A kézirat 15. századi fatáblás, vörös bőrkötésben maradt ránk. A kötet nemcsak a pannonhalmi könyvtár becses darabja, hanem országos szinten is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a középkori könyvállomány szinte teljesen megsemmisült.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!